in

10 kookgewoontes die fataal kunnen zijn voor je gezondheid

Thuis koken heeft vele voordelen. Het vaker thuis koken helpt u om aan alle noodzakelijke dieetwensen te voldoen, zo suggereert onderzoek. Het is echter heel belangrijk om bepaalde regels te volgen om uw voedsel veilig te kunnen eten.

Wij bij Lekkerleven besloot om hier dieper op in te duiken en uit te zoeken welke veelvoorkomende fouten we allemaal maken tijdens het koken.

Het is onmogelijk om gevaarlijke bacteriën te herkennen aan het uiterlijk of de smaak van het voedsel.

Echter, zelfs een kleine hoeveelheid van dergelijke bacteriën kan leiden tot ernstige voedselvergiftiging. Om dit te voorkomen, gooit u alle producten weg als u twijfelt aan het feit dat ze bedorven zijn.

1. Vlees buiten ontdooien

Het temperatuurbereik dat als risicovol wordt beschouwd voor het bewaren van voedsel ligt tussen 5°C en 60°C.

Bij deze temperatuur kunnen schadelijke voedselbacteriën snel groeien. Daarom moet u vlees altijd alleen in de koelkast of in de magnetron ontdooien.

2. Rauw vlees wassen

We hebben het idee dat als we iets spoelen, we het schoonmaken – maar dat is niet waar in het geval van vlees.

Het wassen van rauw gevogelte, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees of kalfsvlees voor het koken wordt niet aanbevolen door specialisten.

De reden hiervoor is dat bacteriën uit vlees zich gemakkelijk kunnen verspreiden naar andere producten, oppervlakken en gebruiksvoorwerpen.

3. Het koelen van voedsel voordat het in de koelkast wordt gezet

Lees ook  Poep van bovenburen valt maandenlang op Sandra - ''Het leek wel of er een bom was ontploft"

Deze regel is om dezelfde reden dat het ontdooien van vlees buiten een slecht idee is: bacteriën groeien snel terwijl ze bij temperaturen van 5 tot 60°C (41°F tot 140°F).

Daarom kan het echt gevaarlijk zijn om bederfelijke producten langer dan een uur of 2 buiten de koelkast te laten staan.

4. Proberen te controleren of het voedsel bedorven is

Het is onmogelijk om gevaarlijke bacteriën te herkennen aan het uiterlijk of de smaak van het voedsel.

Echter, zelfs een kleine hoeveelheid van dergelijke bacteriën kan leiden tot ernstige voedselvergiftiging. Om dit te voorkomen, gooit u alle producten weg als u twijfelt of ze bedorven zijn.

5. Proberen van rauw deeg

Je moet nooit rauwe eieren eten in welke vorm dan ook. Er is een grote kans dat het de bacterie salmonella bevat, wat vrij gevaarlijk is voor mensen.

Probeer bovendien geen ongekookt deeg te eten, zelfs niet zonder eieren, want meel kan E. coli bevatten die verschillende infecties kunnen veroorzaken.

6. Marineren van vlees of vis buiten

Dit is weer een typischere kookfout die kan leiden tot voedselvergiftiging. Nogmaals, denk altijd aan het risicovolle temperatuurbereik voor de groei van bacteriën. Wanneer u vlees buiten de koelkast marineert, overtreedt u deze regel.

7. Vlees of vis niet goed doorgebakken

Voedsel wordt alleen als veilig beschouwd als het tot bepaalde temperaturen wordt verhit. Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat alle bacteriën weg zijn.

Lees ook  Geredde hond snuffelt altijd aan neus van baasje. Ze gaat naar het ziekenhuis en valt bijna flauw als ze de woorden van de dokter hoort.

Om er zeker van te zijn dat de vis of het vlees goed gaar is, kunt u gebruik maken van een keukenthermometer.

8. Je handen niet wassen voor het koken

Bacteriën leven op alle oppervlakken, zelfs op onze handen. Stel je voor hoeveel dingen je overdag aanraakt, en als je begint te koken zonder je handen te wassen, kun je al die bacteriën op je eten overbrengen. En vergeet niet uw handen te wassen als u klaar bent!

9. Kip met pekel of met water kopen

Veel pluimveefabrikanten injecteren pekel of water in hun vlees om het gewicht van hun producten te verhogen.

Ten eerste zijn dergelijke producten niet zo veilig, dus let op bij het kopen van een kip en lees de toegevoegde ingrediënten goed door. Deze extra dingen kunnen ook de smaak van uw maaltijd beïnvloeden.

10. Honing blootstellen aan hoge temperaturen

Volgens onderzoek kan het blootstellen van honing aan hoge temperaturen leiden tot een afname van de kwaliteit ervan en tot een toename van sommige kankerverwekkende stoffen.

Het is dus beter om bijvoorbeeld geen honing toe te voegen aan thee of warme maaltijden.

Heb je zelf kooktips om voedsel veilig te eten te maken? Deel je antwoorden met ons!

Als je gek wordt van het gesmak van andere mensen kan je een genie zijn, volgens de wetenschap

Verpleegsters aangevallen met hete koffie, bleek en eieren nadat ze klaar waren met verzorgen COVID-19 patiënten