in

10 mensen in instelling voor begeleid wonen in Oudenaarde besmet met coronavirus, 2 kritiek naar ziekenhuis

In de zorginstelling Heuvelheem vzw aan de Abdijstraat in Oudenaarde zijn coronabesmettingen vastgesteld.

Tien bewoners testten positief, twee onder hen zijn opgenomen in het Algemeen Ziekenhuis in Oudenaarde.

De organisatie volgt de gezondheidssituatie van haar cliënten nu nauw op met ondersteuning van de crisiscel van de politiezone Vlaamse Ardennen en het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Heuvelheem vzw is een zorginstelling voor mensen met een (vermoeden van) beperking. In de woonvoorziening Lindehove in Oudenaarde werden tien coronabesmettingen vastgesteld. Zestien bewoners werden getest, en daarvan zijn er 8 positief.

Dat gebeurde nadat eerder al twee bewoners in het ziekenhuis waren opgenomen. “De eerste bewoner was donderdag opgenomen en zondag volgde een tweede. Van die wisten we ’s anderendaags dat het een besmetting met corona was.

Daarop heeft het ziekenhuis ook de eerder opgenomen patiënt getest. Woensdag kregen we te horen dat ook die corona heeft.

Lees ook  Dit meisje is 4 jaar oud en haar “echtgenoot” is 25 jaar ouder dan haar. Maar DIT is de reden waarom de ouders het toelieten.

Daarop zijn dan 16 bewoners getest, van wie er acht besmet bleken. We hebben daarop meteen de quarantainemaatregelen nog verstrengd en onze zorgverleners dragen nu complete beschermingskledij om verdere besmetting te vermijden.

Die maatregelen zijn bovenop de strenge maatregelen die we reeds hanteerden. De veiligheid van onze bewoners en medewerkers is absoluut prioritair”, zegt directrice Lies Ouvry.

Twee keer per dag onderzocht
Alle bewoners van de instellingen zijn nu van elkaar afgezonderd. “Dat vergt flink wat creativiteit in een instelling waar mensen wonen in leefgroepen.

Iedereen heeft wel een eigen kamer, dus iedereen zit nu apart en wordt gemonitord: we meten van iedereen twee keer per dag de zuurstofsaturatie in het bloed”, legt Ouvry uit.

Veiligheidscel begeleidt
De instelling wordt nu ook strikt opgevolgd en begeleid door de intergemeentelijke crisiscel van de politiezone Vlaamse Ardennen.

Lees ook  Na André Hazes sleept ook Bridget Maasland weekblad Privé voor de rechter

“In overleg met de zorginstelling en het Agentschap Zorg en Gezondheid hebben we veiligheidsadvies verstrekt en extra middelen ter beschikking gesteld, om zo de uitbraak te beheersen en verdere besmettingen te vermijden.

Het gaat onder meer om beschermende overalls met kap, schorten, mondmaskers en gelaatsschermen”, licht De Meulemeester toe.

Oorzaak niet bekend
Het is volgens de burgemeester niet geweten hoe de besmetting de instelling is binnengekomen. Vast staat wel dat de besmette personen allemaal bewoners zijn.

Vooralsnog zijn geen besmettingen vastgesteld bij personeelsleden. In het gebouw wonen 68 mensen.

“De acht besmette bewoners worden nu uiteraard in quarantaine geplaatst en vanuit de intergemeentelijke veiligheidscel houden we nu nauwgezet de vinger op de pols.

Vrijdagochtend komt er al meteen nieuw overleg en zien we wat er verder moet gebeuren”, besluit de Oudenaardse burgemeester.

Feestganger ’coronaparty’ besmet met coronavirus

Corona zal ons nog lang kwellen: vier ongemakkelijke scenario’s