in

12 jaar cel geëist tegen Helmondse schutter: ‘Het is een wonder dat er geen doden zijn gevallen’

‘Het is een wonder dat er geen doden zijn gevallen.’ Dit zei de officier van justitie maandag over de schietpartij begin vorig jaar in het centrum van Helmond.

De kogels vlogen om de oren van het winkelende publiek. Een peuter (2) en een tiener (15) raakten gewond.

Gezien de ernst van de zaak eiste justitie een gevangenisstraf van twaalf jaar tegen de vermoedelijke schutter, Youssef S. (22) uit Helmond.

De tiener van 15 werd in haar arm geschoten. Zij kon na behandeling in het ziekenhuis naar huis. Het 2-jarig meisje zat bij haar moeder achterop de fiets en raakte gewond aan haar been.

De peuter lag na de schietpartij op de drukke kruising van de Molenstraat met de Zuid Koninginnewal in Helmond vijf dagen in het ziekenhuis.

Tot maandag ontkende Youssef S. alle betrokkenheid, maar tijdens de rechtszaak bekende hij de schutter te zijn geweest. Hij werd een dag na de schietpartij in zijn huis aan de Heisraat in Helmond opgepakt.

Lees ook  Zo maak je van iedere soort frisdrank een heerlijk ijsje in slechts 3 seconden!

Ruzie in drugsmilieu
Uit het onderzoek naar de schietpartij is volgens justitie gebleken dat de verdachte een ruzie met een plaatsgenoot had.

Beiden waren actief in het drugsmilieu. Even voordat de schoten worden gelost, treffen de twee elkaar in het centrum van Helmond. Vlak daarna volgt op de drukke Molenstraat een tweede treffen.

De verdachte schutter zit als bijrijder in een Opel Astra, terwijl zijn opponent als bijrijder in een Volkwagen Golf stapt, die vlakbij op de weg geparkeerd staat.

Er heerst een opgefokte sfeer als er plotseling vanuit de Astra zeker vier keer wordt geschoten richting de Golf. Nietsvermoedende passanten worden het slachtoffer.

Kogel afgeketst
Om 15.19 uur die middag komen bij de meldkamer van de politie de eerste telefoontjes binnen van geschrokken omstanders. Een meisje van twee jaar is geraakt in haar been.

Lees ook  ‘Prins Andrew had s*ks met me toen ik 17 was’

En een schampschot treft een 15-jarig meisje in de arm. Een getuige wordt ook geraakt, maar raakt met veel geluk niet gewond.

De kogel vliegt richting zijn lies, maar ketst daar af, waarschijnlijk tegen zijn telefoon of sleutels in zijn broekzak.

Uit onderzoek is gebleken dat tientallen mensen zich in de schotbaan van de afgevuurde kogels hebben bevonden.

“Het is een wonder dat niet meer mensen zijn geraakt en dat iedereen dit heeft overleefd”, zegt de officier van justitie.

Ze rekent het de verdachte zwaar aan dat hij die maandagmiddag de kogels afvuurde in het drukke Helmondse centrum. De uitspraak in deze zaak is over twee weken.

Monique deelt heftige, hartverscheurende beelden

‘Thuis blijven bij de kinderen is zwaarder dan gaan werken’