in

12-jarigen binden gezin vast bij overval: ‘Ik dacht: dit zie je alleen bij Opsporing Verzocht’

Een gezin werd eind maart in Vlaardingen overvallen én vastgebonden door tieners bewapend met een mes en honkbalknuppel. Twee van de drie jongens waren 12 jaar oud. De vermeende leider van 19 hoorde dinsdag 3,5 jaar cel tegen zich eisen.

‘Dit is iets dat je alleen bij Opsporing Verzocht ziet’, denkt een vrouw als ze op 24 maart haar voordeur in de Verheijstraat in Vlaardingen opent en er iemand met een bivakmuts voor haar neus staat. De man én twee jonge knullen die opduiken, overrompelen de vrouw, werken haar tegen de grond en schreeuwen dat ze geld willen.

Slachtoffer
In huis bevinden zich op dat moment haar 8-jarige zoontje en tienerdochter met vriend. Ze worden allemaal bedreigd met een mes en honkbalknuppel, moeten met hun rug op de grond gaan liggen en worden vastgebonden met tiewraps. De vrouw zegt dat de overvallers alles mogen pakken, als ze haar kinderen maar met rust laten. Haar zoontje poept van angst in zijn broek. ,,Ik riep nog: kijk nou wat jullie veroorzaken!” Na de overval kon haar zoontje maandenlang niet zelf in slaap komen. Het gezin heeft nog steeds veel last van de gebeurtenis en hoopt zo snel mogelijk te verhuizen.

Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag in de rechtbank in Rotterdam 3,5 jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen Huseyin Ö. (19) uit Vlaardingen. In de rechtszaal sprak hij voor het eerst over zijn rol en gaf hij toe dat hij de overval met de twee 12-jarigen pleegde. De minderjarigen verschijnen donderdag voor de rechter.

Lees ook  Papa scheert hoofd van dochter kaal als straf voor het pesten van klasgenoot met kanker

‘Doodmaken’
De drie werden al snel opgepakt omdat de vader van één van de minderjarigen politieagent is. Die kreeg argwaan over waar zijn zoon die avond was geweest. Zijn zoon verklaarde bij de politie dat Ö. het plan bedacht en vertelde wat de anderen moesten doen. Volgens de jongen hoefde hij alleen aan te bellen en bij de deur te wachten. Later zou Ö. tegen hem gezegd hebben dat hij zijn mond moest houden. Anders zou hij ‘doodgemaakt’ worden.

Ik ben geen slecht persoon
Huseyin Ö.

Volgens Ö. was hij absoluut niet de leider. ,,Nee, we waren één team. We hebben alles samen bedacht, maar nu willen ze alles op mij schuiven.” Ö. zei dat hij met de overval ‘respect’ wilde afdwingen van jongens waarmee hij in het verleden ‘problemen’ had. Wel verklaarde Ö. dat hij zich er nu voor schaamt dat hij met twee 12-jarigen een overval pleegde. Hij kende de jongens van het pleintje in de buurt. Ze kozen een alleenstaande moeder uit omdat die ‘makkelijker’ te overvallen zou zijn. Ook dachten ze dat er veel geld te halen was. Uiteindelijk vertrokken ze met een Playstation, telefoon, laptop en horloge.

Lees ook  Een koppel begint te dansen. Maar kijk wat er gebeurt wanneer de ANDERE vrouw op de dansvloer rent!

Toekomst
Ö. probeerde in de rechtszaal de overval te bagatelliseren. Zo hadden ze een laptop van een overleden grootvader laten liggen, had hij maar één iemand vastgebonden en zei hij: ‘Als jullie rustig zijn, ben ik zo weer weg’. ,,Ik ben geen slecht persoon.”

De Vlaardinger heeft een blanco strafblad en werkte vooral in de supermarkt van zijn vader. In eerste instantie adviseerde de reclassering een berechting op basis van het jeugdstrafrecht. Later achtte de reclassering het volwassenenstrafrecht toch mogelijk, op voorwaarde dat Ö. een leidende rol had bij de overval.

Wat hij deed, kan niet. Maar hij heeft nog een hele toekomst voor zich

Volgens de officier van justitie was dat laatste duidelijk het geval: ,,Hij gaf de orders en was het meest agressief. Ook zijn er tiewraps bij hem thuis gevonden.” Ö.’s advocaat Yaşar Özdemir pleitte voor toepassing van het jeugdstrafrecht, een grotendeels voorwaardelijke straf en toezicht van de reclassering. ,,Wat hij deed, kan niet. Maar hij heeft nog een hele toekomst voor zich.”

Met deze bikinifoto zorgde Kylie Jenner voor een gigantische piek op stemsite VS

Bijna 3300 nieuwe coronabesmettingen