in

In 1850 vond een boer deze verborgen deur. Wat er binnen te zien is verbluft de hele wereld

In het jaar 1850 doet een Schotse boer op de Orkney-eilanden een verbluffende ontdekking. Als hij na een zware storm de schade gaat inspecteren, ontdekt hij in een baaitje een kleine deur. Wat erachter schuilging, beroert de hele wereld.

In het jaar 1850 doet een Schotse boer op de Orkney-eilanden een verbluffende ontdekking. Als hij na een zware storm de schade gaat inspecteren, ontdekt hij in een baaitje een kleine deur. Wat erachter schuilging, beroert de hele wereld.

Het zijn de resten van een oeroude nederzetting. Duizenden jaren geleden leefde hier een bloeiende samenleving. Maar tot het jaar 1850 waren de overblijfselen onder het zand bedolven gebleven. Het onweer had de restanten blootgelegd.

Deze nederzetting is ouder dan 5.000 jaar en is daarmee zelfs ouder dan de piramides in Egypte. De naam van deze stad: Skara Brae. De huizen zijn door het zand van de duinen goed bewaard gebleven. Voor archeologen is deze vondst echt om van te smullen!

Lees ook  Ziekenhuispersoneel kleedt te vroeg geboren baby’s als superhelden aan om hen zo te helpen vechten voor hun leven

Aangezien deze nederzetting tussen 3180 en 2500 voor Christus bewoond werd, is het de oudste nederzetting van het Verenigd Koninkrijk. 8 stenen huisjes geven ons een unieke blik in hun cultuur. De onderzoekers gaan ervan uit dat er ongeveer 50 tot 100 mensen in het dorp leefden.

Elk van de huizen was met een tunnelcomplex met elkaar verbonden en kon ook met een eigen stenen deur gesloten worden.

Opvallend: in elke ruimte staan ook bedden, het ene al groter dan het andere. Bovendien vinden we tafels, stoelen, kasten en dressoirs. Vele van de bewaardozen waren ook waterdicht gemaakt. Wetenschappers geloven daarom dat deze mensen van de visvangst leefden en zo hun vangst langer vers wilden houden.

Lees ook  Mogelijk zijn er meer daders in de zaak Nicky Verstappen!

Wat de onderzoekers in hun greep hield was het feit dat elk huis een toilet had dat aangesloten was op een riolering.

Skara Brae was erg op families georiënteerd. De huizen waren nagenoeg identiek ingericht, wat de onderzoekers doet geloven dat we hier te maken hebben met een autocratie waarbij elkeen inspraak heeft.

Een populaire theorie is dat het hier om de Picten ging die zich hier sinds de IJstijd gevestigd hadden. De huisjes en de geografische ligging bevestigen deze theorie alvast.

Maar hoewel de onderzoekers al veel opgelost hebben, blijven er toch nog veel mysteries bestaan. Want waarom werd het dorp ongeveer 2500 jaar geleden plotseling ontruimd? Ook in Nederland liggen er nog veel onontdekte archeologische schatten. DEEL dit intrigerend verhaal met iedereen die je kent!

3 weken lang is de vrouw in vissenhuid gewikkeld. Als ze eindelijk bevrijd wordt, zijn de artsen nieuwsgierig

Hond springt voor een kogel om daarmee het leven van een soldaat te redden. Soldaat doet haar een wederdienst en adopteert haar