in

8 dingen die je handen over je gezondheid verraden

Je handen vertellen je meer dan je denkt. Bij de meeste kwaaltjes is er een duidelijk signaal van wat er aan de hand is.

Snotteren en niezen betekent een verkoudheidje, koorts en spierpijn betekent griep. Maar er zijn ook heel veel ziektes en aandoeningen die zich uiten in vage klachten.

Zo zijn er heel veel aandoeningen die zich kenbaar maken door hoe je handen eruit zien en voelen. Denk jij bij kleurverandering in je hand meteen aan iets anders?

1. Tinteling
Ervaar je vaak een tintelend gevoel in je handen alsof ze slapen? Dit kan een signaal zijn van het carpaal tunnel syndroom.

Heb je er vaak last van en beperkt het je in je werk en doen en laten, maak dan een afspraak met de huisarts.

Lees ook  Buurvrouw vergeet gordijnen te sluiten, hele buurt geniet mee van vrijpartij

Naast het carpaal tunnel syndroom kunnen tintelende handen en onderarmen ook signalen zijn van een hersenbloeding.

2. Kleur
De kleur van je hand verraadt veel over je gezondheid. Verliezen je handen volledig hun kleur of worden ze zelfs blauw als je het koud hebt? Dit kan wijzen op het fenomeen van Raynaud.

Door dit fenomeen wordt de bloedtoevoer naar je handen gestopt. Dit duurt zo’n 15 tot 30 minuten. Meestal kan het geen kwaad, maar het kan wel erg veel pijn doen.

3. Zwelling
Heb je weleens gehad dat je vingers ineens opzwellen? Dit kan betekenen dat je misschien het zoutvaatje wat vaker moet laten staan, omdat zout voor ontstekingen kan zorgen.

Lees ook  UNO bevestigt dat je geen +2 kaarten mag opstapelen

Omdat je nieren erg hard moeten werken om het zout te verwerken, kunnen ze overtollig vocht niet afvoeren. Hierdoor zwellen je vingers en andere lichaamsdelen op.

4. Rode wondjes en bultjes
Als je weleens last hebt van rode bultjes of wondjes gevuld met pus op je handen, dan kan dit een teken van psoriasis zijn.

Psoriasis op de hand kan zich namelijk uiten als rode, schilferige bultjes waar ook pus in kan zitten. Breng en bezoekje aan je huisarts om een diagnose te stellen.

Melissa (34) ging drie weken geleden naar dokter met ‘buikplaagje’, dinsdag is ze overleden aan agressieve kanker: papa Jeroen (33) blijft achter met kindjes van 4 en 6

Herfstig weer: vijfdaagse regendouche voorspeld