in

Aan rander voor klas in Rijswijk

De gemeente Rijswijk gaat de verstrekking van subsidies aan stichtingen op de schop nemen. Dit naar aanleiding van een gift uit 2017, waardoor een veroordeelde kinder mis bruiker namens een stichting voor de klas kwam te staan. Die man zit nu weer vast op verdenking van ver krachting van een meisje van 13.

In 2017 klopt de Stichting Media Youth aan bij de gemeente voor ruim 5000 euro voor ’voorlichtingsbijeenkomsten op het Stanislas College in Rijswijk met thema’s over o.a. schulden, criminaliteit’. Daarbij wisten de school en de gemeente dat Paul H. voor de klas kwam te staan.

Voor die tijd was H. twee keer veroordeeld. Eerst wegens aan randing van een minderjarig meisje, daarna voor het aanzetten tot prostitutie van drie vrouwen onder wie een minderjarige.

Lezingen van dergelijke ex-gedetineerden zijn niet ongebruikelijk, en H. zelf laat weten dat ook de reclassering wist van zijn lezingen.

Opvallende rol
De rol van H. binnen de stichting is echter opvallend. Die werd in 2016 opgericht om probleemjongeren te helpen.

Lees ook  Twee jongetjes rekenen een doos met tampons af. Als de medewerker vraagt waarom? zo grappig!

Een van de drie oprichters was Alberto Balai. Hij laat weten dat H. formeel geen bestuursfunctie had, maar wel altijd aanschoof aan de vergadertafel.

„Toen we de wethouder wilden uitnodigen om onze plannen uit te leggen, hield H. dat tegen. Ik denk dat hij toen al andere plannen had”, aldus Balai, die na zeven maanden uit het bestuur stapte.

Hoewel hij H. eerst een eerlijke kans wilde geven, merkte hij dat die de boel blokkeerde. Balai wilde net als zijn medebestuurders niet met de handel en wandel van H. worden geassocieerd.

Dankzij H. kwam er een nieuw bestuur. Dat bestond uit twee vrouwen, onder wie zijn eigen moeder. Dit bestuur vroeg de subsidie aan.

De stichting kwam intussen op een adres te staan, waarvandaan Paul H. ook een artiestenbureau runde.

In die hoedanigheid, zo luidt de huidige verdenking, ver krachtte hij een meisje van 13 en pleegde hij ontucht met een 14-jarig meisje. Op 11 december is weer een pro forma-zitting in de zaak.

Lees ook  Dakloze Harry wordt piepjonge miljonair: ‘Ik sliep onder een brug, maar durfde niet om hulp te vragen’

Niet betaald
De mensen achter de Stichting Media Youth willen niet reageren. De site van de stichting ging offline kort nadat De Telegraaf vragen had gesteld.

H. zelf reageert door via zijn advocaat een verklaring te sturen. „Vragen die inhoudelijk over mijn lopende strafzaak gaan, waarvoor ik momenteel onschuldig in detentie verblijf, zal ik in het kader van mijn verdediging niet met de media delen.”

Maar over de stichting is hij duidelijk: hij kreeg naar eigen zeggen niet betaald en iedereen wist dat hij lezingen gaf met een ’preventief’ karakter.

Toch kan de gemeente Rijswijk niet terugvinden of direct contact is geweest met de zedendelinquent.

Alles is namelijk ondertekend door de voorzitter van de stichting. Naar aanleiding van de zaak past de gemeente nu de regels rond subsidieverstrekking aan.

Voortaan moet, zolang dat binnen de wet kan, iemand als H. een Verklaring Omtrent Gedrag overleggen, aldus de woordvoerder.

Paarden bevrijd uit laag van 1,5 meter mest

‘Succesondernemer’ van 18 reed rond in een dure wagen, maar nu is zijn bedrijf failliet