in

Aantal coronadoden nu 76, in totaal 2460 besmettingen in Nederland’

In Nederland zijn nog eens 18 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het dodental staat nu op 76, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zojuist in de dagelijkse update. Viroloog Ab Osterhaus roept op: houd afstand.

De leeftijd van de 76 overledenen ligt tussen 63 en 95 jaar. De toename in aantal nieuwe ziekenhuisopnames (81 erbij, nu in totaal 489) is iets lager dan de afgelopen dagen. Gister steeg dat aantal nog met 94, eergisteren met 109.

Het aantal geregistreerde besmettingen is toegenomen van 2051 naar 2460, een stijging van 409. Onder hen zijn 594 zorgmedewerkers, zij worden vaker getest.

Omdat vanwege een gebrek aan tests niet alle mensen met coronaverschijnselen getest worden, ligt het vermoedelijke aantal besmettingen vele malen hoger.

Lees ook  Medisch wonder: moeder met hartvormige in elkaar gegroeide baarmoeders bevalt van tweelingen.

1000 patiënten op IC
De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) verwacht dat er volgende week 500 tot 1000 coronapatiënten op de Nederlandse intensivecareafdelingen zullen liggen, vooral in Noord-Brabant.

De NVIC gaat nu actief na welke intensivecareafdelingen het zo druk hebben met coronaslachtoffers dat er patiënten moeten worden overgeplaatst.

Op dit moment is er een scheve verdeling van het aantal Covid-19-patiënten op de verschillende ic-afdelingen in het land. Vooral Brabant heeft het erg zwaar.

Om de druk op de ic’s met de meeste Covid-19 patiënten te verlichten en ook ruimte te hebben voor nieuwe patiënten, probeert de NVIC samen met anderen de coördinatie van het verplaatsen van deze patiënten ‘in betere banen’ te leiden.

Noord-Brabant
De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 870 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid Holland (312). Limburg (301).

Lees ook  Lange Frans: ‘Ik hoef geen chip, vaccin of biometrisch f**g paspoort’

Osterhaus: lockdown moet strikter
Viroloog Ab Osterhaus kan niet zeggen of de afvlakking van het nieuwe aantal ziekenhuisopnames het gevolg zijn van maatregelen: ,,Dat moet je over een langere periode bekijken.

Wel zeg ik: handhaaf de lockdown-maatregelen. Soms nemen mensen het niet serieus, komen ze nog steeds samen.

We moeten meer doen, dan wordt het veiliger. Anders hebben we niet genoeg bedden. Je bent zo sterk als de zwakste schakel.”

Kijk op de kaart om te zien of corona in jouw woonplaats veel of weinig voorkomt. Op onderstaande kaart vind je de geregistreerde besmettingen van het nieuwe coronavirus in Nederland.

Waarom fietsen extra bescherming tegen corona biedt

Trijntje Oosterhuis door het stof na onhandige opmerking over transgenders