in

Alleenstaande ouders luiden noodklok: ‘Met 4 kinderen rondkomen van 90 euro per week’

Bijna iedereen gaat er op vooruit, maar veel alleenstaande ouders ervaren dat niet zo. Daarom voeren zij vandaag actie in Den Haag en willen ze verandering. “Ik moet met mijn kinderen rondkomen van 90 euro per week. Politici moeten zich onze situatie aantrekken.”

De situatie van veel alleenstaande ouders is zorgwekkend én die groep groeit, begint Eva Yoo Ri Brussaard. De 42-jarige directeur van Single Super Mom is zelf alleenstaande moeder van een zoon.

Ze spreekt dagelijks alleenstaande ouders, vooral moeders. Veel verhalen zijn alarmerend, vertelt ze. “Ondanks de groeiende economie is de situatie van veel alleenstaande ouders zeer kwetsbaar. Vooral veel vrouwen redden het gewoonweg niet. 1 op de 4 bijstandsgerechtigden is een alleenstaande moeder.”

‘Zorgwekkend’
Het zijn zorgwekkende ontwikkelingen, vindt Eva. “Ik heb het zelf ook heel zwaar gehad, maar mijn zoon zit nu op het gymnasium. Ik ben daar enorm trots op, maar makkelijk was het niet.”

Vandaag gaat ze samen met honderd alleenstaande ouders – vooral moeders- naar de Tweede Kamer in Den Haag. Om een petitie aan te bieden aan Kamerleden die pleit voor structureel meer aandacht voor alleenstaande ouders én hun kinderen “Het moet écht beter. Vooral veel gemeenten laten de moeders te vaak in de steek.”

Voorstellen
De initiatiefnemers hebben een aantal voorstellen. Zoals: twee dagen gratis kinderopvang voor alleenstaande ouders die in de bijstand zitten en meer kansen voor ouders die zich willen omscholen. Ook zouden alle gemeenten structurele hulpprogramma’s aan moeten bieden voor alleenstaande ouders.

Waarom dat belangrijk is? Alleenstaande moeder Cybille en alleenstaande vader Jan Willem lichten toe:

“Ik ben moeder van vier kinderen. Ik was net 22 jaar toen ik voor de eerste keer moeder werd. Daarna ben ik nog drie keer moeder geworden, van in totaal twee verschillende vaders. Met de vader van mijn laatste kind heb ik co-ouderschap, maar in de praktijk sta ik er eigenlijk alleen voor.”

Lees ook  Nikki’s foute filmpje belandde op Dumpert: ‘Lekker videootje hoor’, zei een collega

“Het is jarenlang heel zwaar geweest, ik ging er bijna aan onder door. Maar ik vond ook dat ik een voorbeeldfunctie had, dat gaf me energie om door te gaan. Mijn oudste zoon is nu 20 jaar en verstandelijk beperkt. Dat is lang niet altijd makkelijk.”

“Toen ik jonger was, ging ik minder goed met mijn geld om. Je wilt het beste voor je kinderen, maar ik had lang niet genoeg geld en schulden stapelden zich op. Maar ik ben daar uitgekomen, ook dankzij goede hulp van iemand van de gemeente. Ik werk nu onder andere als ervaringsdeskundige en zet me in voor single super moms. Met de ervaringen die ik zelf heb meegemaakt, help ik anderen. Ontzettend dankbaar en fijn werk.”

“De positie van alleenstaande moeders is vrij slecht. Veel moeders willen werken of hebben een baan, maar worden dan weer zo gekort dat ze eigenlijk worden gestraft omdat ze werken. Dat moet echt veranderen. Ik leef nu niet meer van een uitkering, maar werk 20 uur in de week. Veel geld heb ik niet; omgerekend betekent dat, dat ik leef van 90 euro in de week. Met vier kinderen. Daar doe ik alles van. Maar mijn werk en mijn kinderen geven mij energie om door te gaan. Iedere dag weer.”

Jan Willem: ‘Alleenstaande vaders staan al snel met 2-0 achter’
“Ik heb twee kinderen. Een dochter van drie en zoon van vijf jaar. Mijn ex-vrouw en ik zijn nu een jaar uit elkaar. We delen de zorg en ik heb ouderlijk gezag, maar de kosten komen vooral op mijn bordje. Dat is best een zware dobber.”

Lees ook  André ziet samenwonen met Bridget wel zitten: ‘Als het aan mij ligt wel’

Volgens Jan Willem zijn instanties vooral gericht op hulp aan de moeder en wordt de man nog vaak gezien als kostwinnaar. De verhoudingen zijn behoorlijk scheef, vindt hij. “Ik heb een halfjaar geen werk gehad omdat mijn contract afliep. Ik kaartte dat aan bij mijn ex, maar die wilde wel gewoon evenveel alimentatie: een kleine 400 euro per maand. Een heleboel geld, als je moet leven van 1800 euro. Als alleenstaande vader kreeg ik bijna niets, terwijl mijn ex allerlei toeslagen kreeg en een sociale huurwoning had. Ik moest zelf mijn boontjes doppen.”

Hij vervolgt: “Het is misschien niet populair om te zeggen, maar ook als ik kijk naar de begeleiding en hulp van instanties is veel aandacht gericht op de moeder. Een alleenstaande vader staat al met 2-0 achter. ”

Jan Willem heeft nu weer een baan; bij een gemeente. “Het is heel fijn dat ik weer werk heb. Dat maakt alles een stuk draaglijker. Mijn vrienden en familie hebben mij in de moeilijke periodes goed geholpen, daar ben ik ze erg dankbaar voor. En mijn ex en ik zijn weer ‘on speaking terms’, in het belang van de kinderen. Dat doet mij erg goed.”

Hij besluit: “Maar dat er meer aandacht moet komen voor de situatie van alleenstaande vaders, daar blijf ik van overtuigd. Zo zou ik erg graag zien dat er een meldpunt komt, waar alleenstaande vaders hulp kunnen krijgen. Dat zou een heel goede ontwikkeling zijn.”

Man (34) doodgebeten door eigen leeuw

Forbes: Kylie Jenner (21) jongste selfmade miljardair ooit