in

Amerikaanse agent die ongewapende zwarte man met knieklem doodde gearresteerd

Een agent die samen met collega’s in de Amerikaanse stad Minneapolis een ongewapende zwarte man zo hardhandig probeerden te arresteren dat hij later overleed, is gearresteerd. De agent in kwestie bracht een knieklem aan, waardoor de arrestant geen lucht meer kreeg. De dood van de man zorgde voor hevige rellen in de stad.

Justitie in het Amerikaanse Hennepin County in Minnesota stelt dat Derek Chauvin, die al was ontslagen, verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van de ongewapende man. Van de arrestatie doken videobeelden op die zowel binnen als buiten de VS voor ophef zorgden. Zo was duidelijk te zien hoe een van de agenten zijn knie minutenlang in de nek van de ongewapende man, George Floyd, drukte.

De aanklacht tegen de agent luidt: ‘third-degree murder‘ cq ‘manslaughter’, wat in Nederland grofweg te vertalen is met: dood door schuld of doodslag. Dat wil zeggen dat de aanklager meent dat de agent de dood van de arrestant op zich niet heeft gewild, maar er wel verantwoordelijk voor is.

Lees ook  Haar onbeschofte schoonmoeder behandelt haar altijd neerbuigend. Maar dan krijgt ze de perfecte wraak!

Aanklager Mike Freeman maakte vandaag bekend dat de witte Chauvin in hechtenis is genomen vanwege de dood van Floyd. ,,We hebben bewijs. We hebben de video van de burger. Het afschuwelijke, afschuwelijke, verschrikkelijke ding dat we nu keer op keer hebben bekeken.”

Freeman verwacht dat ook andere politiemensen die betrokken zijn bij de aanhouding strafrechtelijk aangepakt zullen worden. Er loopt nog een onderzoek naar hun rol.

Worsteling
De omgekomen Floyd werd maandag aangehouden. De agenten kregen een melding dat er iemand verdacht werd van vervalsing en troffen Floyd aan in zijn auto. De verdachte stapte uit en er ontstond een worsteling, waarbij de man langdurig hardhandig tegen de grond werd gedrukt. Floyd schreeuwde het uit en zei herhaaldelijk dat hij geen adem krijgt. ,,Mijn buik doet pijn. Mijn nek doet pijn. Alles doet pijn. Ik heb water nodig, alstublieft. Vermoord me niet.” Een ambulance bracht hem naar het ziekenhuis, waar hij korte tijd later overleed.

Lees ook  De vrouw is zwanger van een 5-ling. Artsen raden haar aan 3 van hen te aborteren. 20 jaar later plaatst ze deze foto op Facebook

Rellen
Na de dood maandag van de 46-jarige zwarte George Floyd door toedoen van een witte agent braken er rellen uit. In Minneapolis en het aangrenzende Saint Paul is het al dagen onrustig als gevolg van de dood van Floyd. In zusterstad Saint Paul, dat naast Minneapolis ligt, zijn volgens de politie meer dan 170 winkels geplunderd en tientallen branden gesticht.

Mannelijke escorts met machetes duiken ’s nachts aan verkeerde woonst op en staan oog in oog met bewoner

Agent die George Floyd doodde in het verleden al betrokken bij drie schietincidenten