in

Anke (79) werd aangereden en voor dood achtergelaten: ‘Hij verdient een zware straf’

De 79-jarige Anke werd in april landelijk nieuws door een gruwelijk ongeluk in Breda. Ze werd aangereden en voor dood achtergelaten. Vandaag doet Anke voor het eerst haar verhaal. “Ik hoef de man die me dit heeft aangedaan niet te zien. Ik gun hem een flinke straf”, zegt ze tegen RTL Nieuws.

Hoe het ruim vier maanden na het ongeluk met haar gaat? “Naar omstandigheden goed”, zegt de montere Anke vanuit haar bed. Sinds het ongeluk op 28 april op de Hamdijk in Breda ligt ze vaak noodgedwongen in bed.

“Ik heb nog veel pijn aan mijn knie. Lang zitten of langere stukken lopen, doen pijn. Ik ben snel vermoeid, dus daarom lig ik veel. Verder wil ik me vooral bezighouden met leuke dingen. Vooruit kijken, niet achteruit.”

Rollator
Vandaag is er in de rechtbank van Breda een voorbereidende zitting in het strafproces tegen de 27-jarige man die Anke aanreed terwijl ze met haar rollator de weg over wilde steken. De man reed haar aan, stopte, reed over haar heen, sprak met een getuige en sloeg op de vlucht.

De zaak zorgde voor veel landelijke aandacht omdat een bewakingscamera de heftige beelden vastlegde en de beelden door de politie werden verspreid.

Vechten voor haar leven
Anke moest vechten voor haar leven, terwijl de veroorzaker spoorloos was. Het is een wonder dat ze nog leeft. Dankzij haar kinderen en haar sterke wil, vocht ze zich moedig terug.

Want dat is altijd het streven geweest: er bovenop komen en haar vrijheid terugkrijgen. Al zal het nooit meer precies zo worden als voor het ongeluk.

Meerdere operaties
Anke lag vier weken in het ziekenhuis, een paar dagen in Rotterdam en later in Breda. Daarna zat ze wekenlang in revalidatiecentra.

Lees ook  15 prachtige foto’s waar je de hele dag naar wilt blijven kijken

Door het ongeluk raakte ze zwaargewond aan haar bekken en haar oogkas was verbrijzeld. Ze werd meerdere keren geopereerd, moest wekenlang revalideren. En ze vecht nog iedere dag.

Anke viel kilo’s af en heeft nog altijd een slechte conditie. Samen met dochter Anette een blokje om, is al een hele uitdaging.

Rechtszaak
De doorrijder wordt verdacht van poging tot doodslag. Anke is resoluut: ze hoeft hem niet te zien in de rechtszaal. “Ik ga daarom niet naar de rechtszaak. Wat er allemaal is gebeurd, wil ik vooral vergeten. Als ik hem zie, wordt alles weer opgerakeld.”

Toch blijft de gebeurtenis haar achtervolgen. Gistermiddag nog, bij de kapper. “Mensen vragen dan hoe het is. Dat is heel aardig en attent, maar dan denk je er toch weer aan. Ik wil alles het liefst vergeten en achter me laten. Daarom wil ik hem vandaag ook niet zien.”

Meldde zich bij politie
De 27-jarige dader meldde zich op 8 mei, tien dagen na de aanrijding, zelf op het politiebureau. Volgens de advocaat is hij gestopt, doorgereden, om de hoek weer gestopt en teruggelopen. Daar zou hij gewacht hebben toen de ambulance kwam. Hij zou in totale paniek zijn geweest. Uiteindelijk biechtte hij zijn betrokkenheid op aan zijn familie en kort daarna aan zijn advocaat en de politie.

Dochter Anette gelooft dat de landelijke aandacht voor de zaak hem heeft overgehaald om zich te melden. “Hij moest wel. Er was zoveel aandacht voor de zaak. Hij zou ooit wel een keer zijn gepakt”, zegt Anette.

Wel zien
Anette gaat vandaag wel naar de rechtbank in Breda. In tegenstelling tot haar moeder, wil ze hem juist wél zien. Ze licht toe: “Het is de eerste keer dat ik hem zie en daar bereid ik me al weken op voor. Ik wil een gezicht hebben bij de man die dit mijn moeder heeft aangedaan. Ik wil de persoon zien én hem aankijken.”

Lees ook  Hond overlijd na uur in hete kofferbak

“Nu is er alleen een dader op papier, als ik hem zie is er een échte dader. Zo voelt dat voor mij.”

Brief
Anette weet van horen zeggen dat de man getrouwd is en kinderen heeft. Hij zou die bewuste avond onderweg zijn geweest om een broodje te halen. Na het ongeluk schreef hij een brief aan de familie. Om spijt te betuigen. Alleen dochter Anette heeft de brief gelezen.

“Het deed me weinig”, vertelt ze. “Ik heb aan mijn moeder gevraagd of ze de brief ook wilde lezen. ‘Stop maar in de kast. Ik wil het nu niet lezen’, was haar antwoord.”

De brief ligt nog altijd in een kast. Thuis bij Anette.

Welke straf?
Vandaag is een pro-formazitting; een voorbereidende zitting. De verdachte krijgt misschien te horen dat hij thuis zijn zaak mag afwachten. Sinds zijn aanhouding zit hij in de cel.

Wat dat met je doet? Anette blijft daar kalm onder. “Dat heb ik niet in de hand, dus ik ga me daar niet druk over maken. Het heeft geen zin om je druk te maken over dingen waar je geen invloed op hebt.”

Anette en moeder Anke hopen vooral één ding: “Dat hij een grote straf krijgt. Want dat verdient hij.” Verder wil Anke vooral één ding: doorgaan met haar leven, samen met haar kinderen.

‘Hij legde zijn pistool op mijn bureau en zei: zo dokter, wij gaan eens even praten’

Vrouw (36) neergestoken in ziekenhuis Gouda