in

Arjanne (36) viel 106 kilo af: ‘Ik bedacht mijn eigen dieet’

Al vanaf haar tienerjaren probeerde Arjanne Hameeteman (36) met allerlei diëten de nodige kilo’s kwijt te raken. Niets hielp. Totdat ze drie jaar besloot: nu zet ik de knop écht om.
Inmiddels is ze 106 kilo lichter.

DIËTEN
Hameeteman: “Ik ben altijd zwaar geweest. In de pubertijd heb ik tig diëten geprobeerd, maar het was altijd een drama. De paar kilo die ik dan afviel, kwamen er net zo hard weer aan.”

Ook na haar tienerjaren bleef haar gewicht toenemen. “Ik heb een eigen zaak, maakte lange dagen en at onregelmatig. Daarnaast bracht ik veel tijd door in het ziekenhuis met onze zoon (14), die al vanaf zijn geboorte chronisch ziek is. In de kantine daar was geen gezonde maaltijd te krijgen. Op zo’n moment heb je wel wat anders aan je hoofd dan je dáár druk om maken, maar voor mijn lijn hielp het natuurlijk niet.”

KNOP OM
Hameeteman kreeg steeds meer last van haar darmen en hield eten vaak niet binnen. “Ik leefde hele dagen op yoghurt, toch viel ik geen gram af. Dat was het moment dat ik besloot: nu is het klaar. Ik heb de zorg voor mijn zoon én een drukke zaak. Wil ik alles draaiende houden, móet er wat gebeuren. Dat was in mei 2017 en vanaf dat moment heb ik de knop omgezet.”

In plaats van weer een professioneel dieet te proberen, hield Hameeteman de touwtjes nu zelf in handen. ‘Ik bedacht mijn eigen dieet. Dat geeft minder druk en is stukken goedkoper.” Ze at drie weken geen koolhydraten en ging iedere dag hardlopen. “Óók als ik pas om elf uur ’s avonds thuis kwam van de zaak, zei ik: ik ga naar buiten, even m’n hoofd leegmaken.”

  Wauw, het opvoeden van een meisje is 35% duurder dan het opvoeden van een jongen!

APPELS
Na die drie weken op ‘fruit en witvis’ te hebben geleefd, was Hameeteman negen kilo kwijt. “Ik was bang dat ik me heel moe en futloos zou voelen, maar ik voelde me juist energiek.”

Ook haar lichamelijke klachten werden snel minder. “Vroeger werd ik altijd ziek als ik sla of een appel at, maar toen ik na een paar weken een appel nam, voelde ik niks. Dat was voor mij echt de bevestiging dat ik goed bezig was. Het gaf me de motivatie om door te zetten.”

MAAT 38
Inmiddels zijn we drie jaar verder en is Hameeteman meer dan honderd kilo lichter. “Soms komen er mensen in de zaak die vragen waarom ‘die blonde’ er niet meer werkt. Als ik dan vertel dat ik dat ben, vallen ze bijna om van verbazing.”

Door haar nieuwe uiterlijk is ook haar innerlijk veranderd, vindt ze. “Ik heb zoveel meer zelfvertrouwen. Vroeger vond ik het lastig om een huiskamer met visite binnen te stappen. Ik was bang voor wat mensen zouden denken als ze me zagen, maar dat heb ik nu niet meer. Wel pak ik in de winkel nog standaard een paar maten te groot. Ik ben van maat 52 naar 38/40 gegaan, maar dat is nog steeds niet helemaal geland.”

  12-jarige pleegt zelfmoord in garage – wanneer ouders een briefje vinden breekt hun hart

ZONDIGEN
Hoewel ze ‘giga’ veel kilo’s kwijt is, is haar strijd nog niet gestreden. “Het is een levenslang gevecht, dat besef ik echt wel. Het blijft lastig om ‘nee’ te moeten zeggen als we op vrijdagmiddag met het hele personeel de week afsluiten en er een schaal bitterballen rondgaat, maar ik weet zeker dat ik nooit meer in mijn oude patroon terugval. Ik heb de smaak te pakken.”

Doordeweeks houdt Hameeteman zich daarom streng aan haar dieet van weinig koolhydraten, vlees en alcohol en uitsluitend verse producten. In het weekend zondigt ze ‘af en toe’. “Ik besef nu pas hoe ik mijn lichaam al die jaren heb vergiftigd. Veel gezondheidsproblemen komen voort uit voeding. Nu ik structureel anders eet, zijn mijn darmproblemen verdwenen.”

OPERATIE
De ‘kers op de taart’ kwam voor Hameeteman in februari. Toen ze het overtollig vel van haar benen en buik liet weghalen. “Ik twijfelde of ik het moest doen. Het is zoveel geld en was het wel echt nodig? Maar toen dacht ik: ik doe het gewoon. Ik heb hier zo hard voor geknokt. Ik verdien het om blij te worden als ik in de spiegel kijk.”

Arjanne is niet de enige die veel is afgevallen. In de LINDA.tv-reeks Kilo’s Knallen met Roos vertelt een vrouw hoe ze maar liefst negentig kilo is kwijtgeraakt.

Jonge tieners mishandelen man in Ommoord nadat zij eerst vrouw met hondje lastigvallen

Opa haakt poppetjes met Vitiligo huidaandoening om kinderen beter zelfbeeld te geven