in

‘Armste president ter wereld’ weigert pensioen

José Mujica stond vijf jaar aan het roer van Uruguay en gold als ‘de armste president ter wereld’, omdat hij het grootste deel van zijn loon aan goede doelen gaf. De afgelopen jaren was hij senator, maar nu houdt de 83-jarige het voor gezien. En zijn pensioen? Dat hoeft hij niet te hebben.

Mujica maakte voor het eerst naam als lid van de guerrillabeweging Tupamaros, dat in de jaren ‘60 onder meer politieke ontvoeringen pleegde en banken overviel. Jaren later, in 1999, werd hij senator en in 2010 werd hij zelfs verkozen tot president van Uruguay.

Lees ook  Bejaarde man stelt elk jaar buiten zijn kerstboom op en versiert hem met spulletjes voor mensen in nood.

Die functie vervulde hij vijf jaar. Hij werd ook wel ‘de armste president ter wereld’ genoemd. Aan geld en luxe had de voormalig linkse rebel namelijk geen behoefte, dus gaf hij 90 procent van zijn maandloon weg aan goede doelen en liefdadigheidsinstellingen. Bovendien verkoos hij zijn bescheiden bloemenboerderij in de buitenwijken van hoofdstad Montevideo boven het presidentieel paleis.

Blauwe kever voor driebenige hond

Ook bleef hij in een oude kever rijden. Dat blauwe gevaarte werd zo beroemd dat er ooit een miljoen dollar voor werd geboden. Mujica weigerde resoluut. “Het is de enige wagen waar mijn driebenige hond in vervoerd wil worden”, gaf hij als reden.

Lees ook  Jerry en Frances dat meer dan 50 jaar was gehuwd, overlijdt aan coronavirus – vielen in slaap in elkaars handen

Na zijn presidentschap werd Mujica opnieuw senator. Tot deze week. De 83-jarige Uruguayaan vond het mooi geweest en zei “moe te zijn na een lange reis”, meldt De Telegraaf. Zijn pensioen heeft hij geweigerd. Van geld moet de man nog altijd niets weten.

Zo gek als een geit

Het zal een gemis zijn voor zijn fans, maar zijn politiek tegenstanders zullen opgelucht ademhalen. Mujica stond namelijk ook bekend om zijn scherpe tong. Zo zei hij over Nicolás Maduro, de omstreden president van Venezuela: “Die is zo gek als een geit.”

Komt na een bloedhete zomer een ijskoude winter? Zo zit het

Eric redt baby uit oververhitte wagen terwijl ouders “bewusteloos door drugs” op asfalt liggen