in

Atletiekunie over nieuwe drugszaak: ‘Aanhouding Roelf B. te bizar voor woorden’

Twee Nederlanders zijn dit weekend door het Hongaarse Openbaar Ministerie aangeklaagd wegens de verkoop van drugs op het populaire muziekfestival Sziget in Boedapest. Hongaarse media spreken van de ‘grootste drugsvangst ooit’ op het festival. Een van de twee jongemannen is Roelf B. (21), een topsprinter die deel uitmaakte van het Nederlandse estafetteteam. De ander is Gert-Jan N. (22), beide mannen komen uit Stadskanaal.

Gert-Jan N. is voor zover bekend geen atleet. Maar de aanhouding van B. zorgt voor een grote schok in de atletiekwereld. In een eerste reactie zegt de Atletiekunie zeer verbaasd te zijn over de aanhouding van wéér een topatleet vanwege drugs. ,,Het is te bizar voor woorden”, zegt technisch directeur Ad Roskam. Hij kan niet officieel bevestigen dat het om B. gaat, maar zegt dat de bond contact heeft gezocht met zijn familie. ,,Maar we zijn daar nog niet in geslaagd.”

B. liep op redelijk hoog niveau. Onlangs zat hij bij de selectie voor de estafetteploeg die meedeed aan het EK voor atleten onder de 23 jaar. Hij is de tweede topatleet binnen twee maanden tijd die wordt aangehouden voor betrokkenheid van drugshandel. De Amsterdamse sprintster Madiea G. zit nu al bijna twee maanden vast in Duitsland. ,,Maar dat maakt de schok niet groter of minder. De verbazing is sowieso groot.”

Dat er weer een atleet vastzit voor een dergelijk zwaar vergrijp, is voor Roskam geen reden om al zware conclusies te trekken over de cultuur binnen de atletiekwereld. ,,Als ik dat zou doen, zou ik iets zeggen over de argumenten van deze mensen om tot dit soort dingen over te gaan. En die argumenten ken ik niet. We moeten meer weten om conclusies te kunnen trekken.”

Lees ook  Het is nog niet voorbij: winterse temperaturen onder de -10 op komst

Afgevoerd
Op beelden van de arrestatie is te zien hoe B. en zijn medeverdachte afgevoerd worden. Volgens Dagblad van het Noorden is de andere verdachte Gert-Jan N. (22), ook afkomstig uit Stadskanaal.

B. maakte in 2017 deel uit van het estafetteteam met onder andere Churandy Martina, dat op het EK voor landenteams in Lille uitkwam op de 4×100 meter. Afgelopen maand liep hij dezelfde discipline op het EK onder 23 jaar in het Zweedse Gävle en eind juli werd hij nog zevende op de 100 meter sprint tijdens het NK atletiek in Den Haag. Zijn tijd: 10,68 seconden.

De atleet werd afgelopen week in Hongarije opgepakt met een kilo xtc-pillen, 451 flesjes met verdovende middelen en een hoeveelheid marihuana. Een dag na de arrestatie zocht zijn moeder via Facebook naar mensen die in Hongarije wonen. Waarom schreef ze er niet bij.

B. verkocht de drugs met zijn metgezel vanuit hun tent op het Óbuda-eiland bij Boedapest, waar het evenement wordt gehouden. Ze hadden zelfs prijslijsten bij zich waarop de verschillende soorten drugs werden vermeld. De in beslag genomen drugs waren alleen al 15.000 euro waard. Ze hadden naar verluidt een kluis bij zich waar ze het geld in bewaarden.

Lees ook  Laffe beroving op 13-jarige meisje door drie jongens

De Hongaarse politie meldt in een verklaring op de website dat de twee mannen 21 en 22 jaar oud zijn en dat hun aanhouding al dinsdagavond plaatsvond. Ze werden door beveiligingsmedewerkers gesnapt toen ze vanuit hun tent, waarbij het opvallend druk was, drugs verkochten. Daarna werden ze aangehouden door opgetrommelde agenten.

Een openbare aanklager noemde ‘levenslange gevangenisstraf’ zaterdag als een mogelijkheid als ook drugssmokkel bewezen wordt.

Streng
Hongarije kent een behoorlijk streng anti-drugsbeleid. Op de verkoop van drugs staat al een gevangenisstraf van maximaal acht jaar. Bij grote hoeveelheden of bij drugssmokkel kan ook twintig jaar tot levenslang worden opgelegd.

De advocaten van de Nederlanders zouden hebben verzocht de jongens op borgtocht vrij te laten, maar dat wil de rechter vooralsnog niet. Deze wil eerst verder onderzoek.

Sziget duurt nog tot woensdag. Dit jaar treedt onder andere de Nederlandse top-dj Martin Garrix op, naast internationale sterren als Ed Sheeran en Foo Fighters.

Tweede keer
Het is de tweede keer in korte tijd dat een Nederlandse atleet uit de atletiekwereld in het buitenland met drugs wordt aangehouden. De Amsterdamse sprintster Madiea G. zit nu al bijna twee maanden vast in Duitsland. Zij liep daar G. op 18 juni tegen de lamp bij een routinecontrole van de douane. Ze had naast tientallen kilo’s drugs ook ruim 12.000 euro cash bij zich. De 26-jarige vrouw zal zich binnenkort voor de rechtbank in Kleef moeten verantwoorden.

Doutzen Kroes onherkenbaar na kortpittig kapsel!

Uit huis gezette vrouw (60) woont al weken op een bankje