in

Augustus valt in het water: regen, regen en nog meer regen!

Zitten de zomer en de zinderende hitte erop? Je zou het bijna denken als je naar de weersvoorspellingen van komende maand kijkt. Het kan zelfs flink nat worden.

De eerste week van augustus staat in het teken van wolken, zon en enkele buien, bij middagtemperaturen die weinig afwijken van wat normaal is. Tot 11 augustus blijft dat zo. ,,Verder landinwaarts is zelfs een lichte neiging naar iets te koel weer, maar bijvoorbeeld in Limburg is 23 graden in plaats van normaal 25-26 graden natuurlijk nog goed te doen”, stelt weerman Ben Lankamp van Weerplaza.

Droger
Het weerbeeld is volgens Lankamp voorlopig vrij wisselvallig: er is bijna dagelijks wel kans op enkele regen- of onweersbuien die verschillende regio’s aandoen. Tot komend weekend is er kans op enkele buien, in het weekend is het tijdelijk droger maar daarna neemt de neerslagkans weer duidelijk toe.

Lees ook  Vrouw uit Tuitjenhorn ernstig mis handeld na opmerking over vuurwerk

,,Voor de week van 12 tot 18 augustus voorzag de vorige berekening nog vrij warm weer in Nederland en omliggende landen. Opvallend genoeg is dat omgeslagen naar een signaal voor normale temperaturen, of zelfs iets onder normaal in de zuidelijke provincies. Landelijk gezien is de afwijking neutraal, dus geen hitte of kilte”, aldus de meteoroloog.

Lees ook  6 dingen die je moet weten voordat je populaire neusstrips gaat gebruiken

Flink wat buien te verwerken
Anderzijds is er wel een duidelijk beeld te zien in de neerslagafwijkingen. In een hele brede strook van de zuidelijke Britse Eilanden over de Benelux en Noord-Frankrijk tot diep in Oost-Europa wordt relatief veel regen verwacht. Vooral de kustgebieden krijgen flink wat buien te verwerken.

De derde week van augustus zijn er signalen dat de buien blijven hangen in de kustgebieden in Nederland, terwijl het weer landinwaarts juist normaal kan verlopen. Lankamp: ,,Dat betekent niet gelijk droog, maar wel minder nat dan de week ervoor.”

Politie vindt 700.000 euro in auto 25-jarige

Man wordt midden op straat met zwaard vermoord in Stuttgart