in

Aylin (4) heeft een oogafwijking en krijgt snoeiharde kritiek op haar uiterlijk: ‘Dit moet stoppen’

Een Maassluise moeder die een webshop in kinderkleding runt, fotografeerde haar 4-jarige dochter Aylin als model. Het meisje heeft vanwege zuurstofgebrek bij de geboorte een oogafwijking en dat leidt geregeld tot keiharde kritiek: of ze niet een ‘echt’ model kan gebruiken in plaats van een ‘schele kleuter’. In een emotioneel Facebookbericht bijt de onderneemster van zich af.

,,Wat heb jij mooie spullen! Nu was ik op de site aan het kijken en het viel mij op dat het meisje in dat leopard-pakje ontzettend scheel is en dat stoort mij enorm! Vind het jammer voor je mooie website’’, schreef de klant in een persoonlijk berichtje aan Priscilla Lamein (28).

Bekomen van de eerste schrik besloot de Maassluise moeder haar boosheid en verdriet van zich af te schrijven op Facebook: ,,Dat meisje is mijn dochter en ze is 4 jaar. Ze is zo goed als blind aan één oog, maar vindt het onwijs leuk dat haar mama een webshop heeft en dat ze af en toe model kan staan. Voor mij is ze het mooiste meisje van de wereld en ook zeker mijn inspiratie voor deze ‘mooie’ webshop. Iedereen die een kind kan beledigen, mag mij nu echt per direct ontvolgen.’’

Lees ook  Vrouw vindt gehandicapte echtgenoot: huilend in de tuin. Dan opent hij zijn hand en toont hij wat erin zit.

Haar Facebookbericht werd in één dag tijd ruim driehonderd keer gedeeld en leverde ruim vierduizend steunbetuigingen op. ,,Ik zou duizend maal liever scheel zijn, dan zo bekrompen en kortzichtig! Dáár stoor ik mij pas aan. Trots zijn op je meisje. Ze is prachtig’’, schrijft een bezoeker.

Volwassenen
Ik zou duizend maal liever scheel zijn, dan zo bekrompen en kortzich­tig! Dáár stoor ik mij pas aan. Ze is prachtig

,,Ik was verbaasd dat het bericht zo veel invloed had. Het is zeker niet de eerste keer dat verbitterde volwassenen zo reageren op kinderen en ik was het zat. Zulke klanten wil ik niet. Dat pesten moet stoppen’’, vertelt Priscilla een dag later.

,,Eerder reageerden jongeren met ‘skele’ op de foto’s van Aylin en een volwassen man zei: ‘Zou je haar niet eens een brilletje geven?’ Mijn man heeft hem daar op aangesproken en hij bood zijn excuses aan. Vaak verwijder ik de beledigingen gewoon, omdat ik professioneel wil blijven. Maar na de zoveelste gemene opmerking twijfelde haar vader of we haar nog wel als model moeten gebruiken. Die reacties doen pijn. Maar Aylin vindt het geweldig om model te zijn. Waarom zou ik haar dat ontnemen?’’

Lees ook  Ambulance stopt zodat stervende papa strand kan zien waar kinderen altijd speelden.

De oogafwijking van haar dochter is ontstaan door zuurstofgebrek bij de geboorte. Er lopen nog onderzoeken, maar de kans dat het zicht van Aylin beter wordt, is klein.

Basisschool
Aylin gaat sinds kort naar de basisschool en ook daar krijgt ze soms vervelende opmerkingen te verduren. Priscilla: ,,Pas zei een jongetje ’Kijk mama, dat is dat meisje met die schele ogen.’ Dat is een opmerking van een kind, maar wat mij het meest verbaast, is dat de moeder niet ingrijpt op zo’n moment.’’

Toch is ze wel bewust dat ze anders is en soms maakt dat haar een beetje verdrietig

Priscilla Lamein, Moeder Aylin (4)
Priscilla zegt ontzettend trots te zijn op haar dochter, die ondanks de opmerkingen bijna altijd vrolijk is en graag met al haar klasgenootjes speelt. ,,Gelukkig kan ze heel goed functioneren met haar ene oog. Ze bijt goed van zich af en soms kan ze terugvallen op haar oudere zus Aleyna van 5. Toch is ze zich wel bewust dat ze anders is en soms maakt dat haar een beetje verdrietig.’’

Dode puppy in vuilniszak gedumpt in Lelystad, klopjacht op het baasje

Alisha Tulalessy (16) sinds 24 september vermist