in

Baasje vraagt dierenarts om veel te dikke golden retriever spuitje te geven, maar die weigert: wat een transformatie

Het is geen geheim dat honden van eten houden. Maar trop is te veel en te veel is trop. Golden retriever Kai was zo ernstig overvoed dat hij maar liefst 78 kilo woog. Véél meer dan een golden retriever normaal moet wegen. De viervoeter kon niet meer normaal bewegen, laat staan lopen of spelen. En dus besloten zijn baasjes hem naar de dierenarts te brengen voor een spuitje. De arts weigerde en bracht Kai naar een opvangcentrum. Daar werd de dikke loebas geadopteerd door een vrouw. Zij slaagde erin zijn leven te veranderen.

“Kai werd in maart 2018 in een kleine lokale dierenopvang binnengebracht”, vertelt de Canadese Pam Heggie aan Bored Panda. “Hij was daar beland nadat een dierenarts had geweigerd in te gaan op het verzoek van zijn oorspronkelijke baasjes om hem te laten inslapen, omdat hij zo obees was. Hij woog 78 kilo toen, kon amper nog bewegen. Eerst was ik pleegouder voor hem, maar eind dat jaar werd hij officieel lid van ons gezin. Nu weegt hij 31 kilo en is hij gezond en actief.”
(Lees verder onder de foto’s)

Actie
“Toen ik Kai voor het eerst zag, kon ik niet geloven hoe dik hij was”, vervolgt Pam. “Hij had moeite met alles en zat de hele tijd te hijgen. We moesten hem de trap opdragen en hem in en uit de auto krijgen was telkens weer een huzarenwerk. Ik moet eerlijk zeggen dat ik toen altijd bang was dat ik ’s morgens wakker zou worden en dat hij gewoon in zijn slaap zou gestorven zijn.”

Lees ook  Dierenheld maakt van oude weggegooide banden duizenden knusse bedjes voor zwerfhonden en -katten

Dringend tijd voor actie dus. “Eerst begonnen we met watertherapie, want Kai mankte erg en ik was bang voor zijn gewrichten met al dat gewicht. Eén keer per week en zes weken lang gingen we met hem naar een dierenkliniek met een speciale waterloopband. Dat hielp hem echt met zijn uithoudingsvermogen. En dan gingen we naar het hondenpark. Elke dag maakten we een wandeling. Eerst kort, daarna steeds langer en langer.” Edmonton in Alberta, waar Pam woont, heeft heel koude winters. “Maar we misten nooit een dag”, zegt ze. “Nooit.” Daarnaast werd Kai op een strikt dieet gezet.

Stabiel
Op een bepaald moment begon Pam een Facebookpagina, gewijd aan de afvalstrijd van haar trouwe vriend. “Het was om ons gemotiveerd en bij de les te houden”, zegt ze daarover. “En al snel vond ik het ook geweldig dat anderen zoveel plezier bleken te halen uit onze toewijding en vooruitgang.”

En of er vooruitgang was, de kilo’s vlogen eraf. Intussen zit Kai al een jaar stabiel op een gezonde 31 kilo. “We wandelen nog altijd dagelijks een halfuur tot een uur met hem”, zegt ze. “Toen hij nog zo dik was, hield hij enorm van water. Ik denk nu dat hij het gewoon heel warm had en dat zijn gewrichten pijn deden, dat water hem dan deugd deed. Want nu houdt hij nog steeds van water, maar niet zoals vroeger.” Een foto die Pam eerder deze maand deelde van Kai in het water, toen en nu, gaat in ieder geval viraal. Wat een ongelofelijke transformatie.

Lees ook  Dierenbeulen amputeren 4 poten van puppy en laten hem achter in bos

‘Geweldige persoonlijkheid’
Bored Panda pikte het verhaal op, en nu is Kai helemaal een beetje een beroemdheid.

“Hij heeft een geweldige persoonlijkheid”, zegt baasje Pam, die ook nog twee andere honden heeft. “Hij is grappig, lief en heel meegaand. Hij houdt er gewoon van om overal te zijn waar ik ben. Hij is echt een beste vriend. En hij houdt van mensen in het algemeen. Tijdens wandelingen in het park is Kai niet zozeer geïnteresseerd in de andere honden, wel razend enthousiast om elke persoon te gaan groeten.” Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de viervoeter het intussen zelfs tot gecertifieerde therapiehond heeft geschopt.

Intussen blijft Pam erop letten dat Kai, naast veel beweging, nog altijd aangepaste voeding krijgt. “Naast zijn speciale brokken krijgt hij fruit en groenten als snacks. Hij is gigantisch liefhebber van bananen. Ik kan geen banaan eten zonder ’m te moeten delen.”

Golden retrievers zijn een heel populair hondenras. Ze zijn goed in de omgang met kinderen, waardoor ze als een ideale familiehond gezien worden. Ook zijn ze intelligent en lief, ze worden dan ook vaak ingezet als therapiehonden.

Het ras is gemakkelijk om te trainen en staat bekend om zijn gehoorzaamheid en loyaliteit. Ze wegen meestal tussen de 24 en 34 kilogram. Ja, Kai had dus ernstig overgewicht. Het is altijd opletten geblazen met golden retrievers op dat vlak, want het zijn bekende foodies. Ze eten meestal alles wat je hen geeft. Ze hebben verder veel uitdaging en beweging nodig.

Als ik daaraan denk, raak ik verlamd van angst. Precies wat hij wil.’

Gezin dode baby Amsterdam stond onder toezicht: ‘Moeder moest veel alleen doen’