in

Bart en Daniëlle kwamen om het leven door xtc, hun families komen nu in actie

De 21-jarige Bart sterft op 21 juli 2016. Hij blijkt xtc te hebben gebruikt. Vijf dagen later overlijdt Daniëlle aan dezelfde drugs, ook zij werd 21 jaar. De moeder van Daniëlle heeft een stichting opgericht die meer aandacht wil voor de gevolgen die de drugs kunnen hebben.

De 23-jarige Brenda van Helvoirt uit Tilburg ziet zichzelf die bewuste zomeravond van 2016 nog zitten met haar broer Bart op de bank. “Bart kwam rond tien uur terug van een avondje met vrienden en heeft nog wat gedronken met mijn ouders en mij. Hij ging wat eerder naar bed.”

Gerommel en gebonk
Vanuit de zolderkamer horen Brenda en haar vader opeens rare geluiden. Gerommel en gebonk. “Dat gebeurde wel vaker, dus schreeuwde mijn vader: ‘Bart, hou eens op’. Dat gebeurde niet, dus ging mijn vader kijken.”

“Het gaat helemaal niet goed. Kom hier!, schreeuwde mijn vader toen. Bart lag tussen twee matrassen in, spartelde wild en sloeg en schopte in het rond. Hij maakte met zijn benen fietsbewegingen. Het was helemaal mis met hem.”

Dood
Brenda belt 112. “De hele straat stond blauw van ambulances en politieagenten”, zegt ze. “Zijn lichaamstemperatuur was boven de 42 graden. Ambulancemensen zijn heel lang met hem bezig geweest op zijn kamer. In het ziekenhuis is hij nog drie kwartier gereanimeerd. Hij had ook nog een epileptische aanval gehad.”

Nog dezelfde avond overlijdt Bart. “Toen ik in het ziekenhuis aankwam, stonden mijn ouders bij de ingang van de spoedeisende hulp. Bart was al overleden. Het is nog altijd zo onwerkelijk. Het ene moment zit je naast je broer op de bank, een paar uur later is hij er niet meer.”

Lees ook  Vrouw die hond mishandelt in Snapchatvideo mogelijk vervolgd

Brenda en haar ouders kunnen 1,5 uur afscheid van Bart nemen. Daarna wordt hij naar een politiemortuarium gebracht. “Drie dagen lang is hij daar onderzocht.” De officiële doodsoorzaak wordt pas in oktober duidelijk. “Een verhoogde dosis MDMA in zijn bloed, de werkzame stof in een xtc-pil. Waarschijnlijk had Bart meerdere pillen op.”

Hoge koorts, hoge hartslag
De dochter van Nicolette Koopen, Daniëlle, overkomt drie dagen na de dood van Bart hetzelfde. Voor de duidelijkheid: Bart en Daniëlle kenden elkaar niet, hun families kregen na hun overlijden contact met elkaar.

Nicolette wordt die avond van 23 juli gebeld dat het niet goed gaat met haar dochter. In het ziekenhuis blijkt dat Daniëlle niet meer aanspreekbaar is. Ze heeft 42,7 graden koorts, haar hartslag is 168.

‘Ze was gewoon weg’
Een paar dagen later, op 26 juli, overlijdt Daniëlle in de armen van haar moeder. Ze is 21 jaar geworden. “De apparaten waar ze aan lag, werden knopje voor knopje uitgezet. Zoals je dat weleens in films ziet. Ik zag haar hartslag naar beneden gaan: 135, 130, 125… En weg was ze. Gewoon weg, dood.”

Hoeveel xtc Daniëlle precies op had, waar ze dat deed en met wie, zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden. “Haar beste vriendinnen waren net als ik stomverbaasd dat ze gebruikt had: ‘Daniëlle? Die was zo anti’.”

Lees ook  Tiener weigert kankerbehandeling zodat haar ongeboren zoontje kan leven

Niets voor niets zijn geweest
Hun dood mag niet voor niets zijn geweest, vinden de nabestaanden van Daniëlle en Bart. Nicolette zette daarom de stichting Team Daniëlle op. Op 19 augustus organiseert die stichting een fietstocht waar Brenda en haar vriend ook aan meerijden. Van Parijs naar Velserbroek.

“Met die tocht willen we geld ophalen”, zegt Nicolette.  “We willen de ernst en de gevolgen van het gebruik van xtc onder de aandacht brengen”, vult Brenda aan.

Het geld gaat Nicolette onder meer gebruiken voor een magazine: Twenty One, de leeftijd waarop zowel Daniëlle als Bart overleed. “In het magazine komen verhalen van nabestaanden die iemand zijn verloren door xtc. Maar ook van mensen die xtc gebruiken en daarover vertellen. Ook komen deskundigen aan het woord.”

Voorlichten

Om het aantal doden omlaag te brengen, moeten we voorlichten, voorlichten en voorlichten, zegt Nicolette. “Ik zou graag een beleid willen waarbij we vanaf 12 jaar verplicht jongeren gaan voorlichten over xtc via e-learning. Daar ligt ook een taak voor onze staatssecretaris Paul Blokhuis, met wie ik binnenkort weer een gesprek heb.”

Nicolette geeft na het overlijden van haar dochter voorlichting op middelbare scholen. “Ik laat foto’s van Daniëlle zien. Van toen ze nog gezond was, en foto’s van haar levenloze lichaam in een kist. Ik roep niet dat leerlingen niet moeten gebruiken, wel hoop ik dat ze bewust worden van de gevaren.”

Jongen (16) opgepakt voor brandstichting waarbij zijn broer om het leven kwam

Spoorduwer Frankfurt zelf vader van 3 kinderen