in

Beestenbende in woning Nieuwkoop: katten leefden in ’tapijt aan poep’

Geschikt als huisdier: een hond, een kat en misschien twee konijnen. Minder geschikt om thuis te houden: vijf stinkdieren en 49 katten in konijnenkooitjes.

Toch troffen een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en een agent van de dierenpolitie die bizarre beestenbende aan in een huis in Nieuwkoop. De dieren zijn weggehaald en de eigenaar krijgt een proces-verbaal aan de broek.

„De melding ging over een hondje dat ziek op de grond lag in de woonkamer”, vertelt de inspecteur van de LID die de vondst deed.

Ze vertelt dat er een ’enorme ammoniak-lucht’ te ruiken was toen ze uiteindelijk de woning mocht betreden.

„Dat is natuurlijk vaak al foute boel. Helemaal als je bedenkt dat je komt voor één hondje. Dan moeten er wel andere dieren aanwezig zijn.”

Het bleek daadwerkelijk om een schrijnende situatie te gaan. Het hondje waarvoor in eerste instantie werd uitgerukt, bleek al te zijn overleden na tussenkomst van de dierenarts.

Lees ook  Twintiger maakt 15-jarige meisjes wijs dat ze in virtuele wereld leven om hen te verkr*chten

Maar in de woonkamer stonden ’kooien met katten erin’, met in die kooien kattenbakken: „Overvol met ontlasting.

Uiteindelijk zijn we boven in de woning terechtgekomen en wat we daar aantroffen, was echt verschrikkelijk.”

In een van de ruimtes boven in de woning werden namelijk vijf stinkdieren gevonden, zonder fatsoenlijke ligplek of mogelijkheid om natuurlijk gedrag zoals graven te kunnen vertonen.

In principe mogen stinkdieren gehouden worden als huisdier, mits ze natuurlijk de juiste verzorging krijgen.

„Het lag daar ook vol met ontlasting”, vertelt de LID-inspecteur. „Een van de stinkdieren bleef maar tegen de muur op rennen uit pure stress. Dat was heel sneu om te zien.”

Geen water en voer
Maar wat er in de laatste kamer werd aangetroffen, tart elke beschrijving. Tientallen katten, zwaar verwaarloosd en vermagerd, bleken al maanden opgesloten te zitten in een ruimte met een tapijt aan kattenpoep.

Ze hadden geen water, voer of afleiding en waren elkaar te lijf gegaan. Ook was er een flink aantal katten drachtig.

Lees ook  Hongaarse politie spoort auto Nederlandse drugshandelaren Sziget op: nog meer drugs

De stank in de kamer was niet te harden. „Het was echt heel erg schrijnend voor de dieren”, vertelt de LID-inspecteur.

„Het welzijn van de dieren was zo ernstig benadeeld, dat wij móéten optreden in zo’n situatie.” De dieren zijn in beslag genomen en krijgen nu ’alle zorg die ze nodig hebben’.

De bewoonster van het huis is een bekende van de politie, van wie jaren geleden ook al eens dieren in beslag zijn genomen vanwege verwaarlozing.

„Gezien haar historie is niet uit te sluiten dat de vrouw opnieuw de fout in gaat”, vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.

„Een zelfstandig houdverbod zou hier dan ook op zijn plaats zijn. Bij zo’n verbod mag iemand voor een bepaalde tijd geen dieren houden, en bij overtreding worden de dieren meteen weer weggehaald.” Wettechnisch is zo’n houdverbod alleen nu nog niet mogelijk.

Arrestatieteam doet inval in woning in Nieuwegein vanwege… een muis

Verjaardag Rachel legt nieuw familiedrama bloot