in

Bekende lijven ‘geven zich bloot’: Kijk maar eens goed, dit ben ik

Linda de Mol zonder photoshop in bikini, Miljuschka Witzenhausen die haar vetrolletjes in lingerie toont, Marieke Elsinga die ageert tegen ‘Hilversum slank’. Steeds meer bekende vrouwen omarmen ‘body positivity’. Dapper misschien, maar helpt het ook?

Ze deelde een paar jaar geleden al eens de cijfers op haar weegschaal met de rest van Nederland. Dat was voor Linda de Mol (nu 56) destijds al een hele hobbel waar ze slapeloze nachten van had. Nu gaat ze nog een stap verder: in bikini op de cover van haar blad, dat vanaf vandaag in de winkel ligt. Binnenin een foto waarop ze in een vetrolletje knijpt. Boodschap: Zo, dit ben ik.

Linda’s inspiratie is tv-kok en presentatrice Miljuschka Witzenhausen (35), die enige tijd geleden begon met het posten op Instagram van wat ze ‘eerlijke foto’s’ noemt. Met putjes, striae en vetrollen. Zonder filters, photoshop en de eeuwige zoektocht naar de perfecte houding en het beste licht. Ze is blij dat het idee achter body positivity zich nu als een olievlek verspreidt en roept vrouwen op hetzelfde te doen. ‘Work your curves, woman’, schrijft ze bij haar meest recente ‘eerlijke foto’s’.

Slankheidsideaal
Witzenhausen is ermee begonnen omdat ze wil dat haar dochter opgroeit in een wereld waar ze gewoon durft te zijn wie ze is, in plaats van dat ze zich probeert te conformeren aan een onhaalbaar ideaalbeeld. ,,Een topmodel, het woord zegt het al, is top. Net als een topsporter, je moet daar je leven aan wijden en een bepaalde genenpoel voor hebben”, zei Witzenhausen daar deze week over bij RTL Boulevard. ,,Ik ben 20 kilo lichter geweest, ik heb me suf gesport, op bleekselderij geleefd. Tot ik dacht: waar ben ik mee bezig?”

Lees ook  Echtpaar noemt hun pasgeboren tweeling Covid en Corona

Qmusic-dj en presentatrice Marieke Elsinga (34) ziet ook niets in zo’n leven. Ze voelde zich onlangs geroepen om zich uit te spreken tegen het slankheidsideaal, nadat ze door een bekend afslankmerk werd gevraagd als ambassadeur. Dat zij kennelijk niet tevreden mocht zijn met haar lichaam, schoot in het verkeerde keelgat. ,,Mijn lijf is sterk en fit. ‘Hilversum slank’ ben ik misschien niet en daar zit volgens mij precies de kracht”, schreef ze in een Instagrampost die 78.000 keer werd geliket. ,,Ik deel dit omdat ik wil bijdragen aan een normaler zelfbeeld bij (jonge) vrouwen. Iets waar ik zelf ook mee worstel.” Meer woorden wil ze er niet aan kwijt.

Miljuschka wordt gezien als dapper. Die woorden gebruikt ook Linda de Mol, en dat is tegelijk ook precies waar zij en Karin Swerink, hoofdredacteur van haar tijdschrift, over struikelen. ,,Want het zou toch eigenlijk niet dapper moeten zijn om jezelf te laten zien”, zegt Swerink. Zij belde De Mol op na een uitzending van Ladies Night, waarin de tv-koningin vertelde dat ze nauwelijks op vakantiefoto’s staat – want ‘dik en lelijk’. ,,Dat is toch eigenlijk heel erg, dat je dus kennelijk op vakantie niet bestaat?”, zei Swerink.

Ze haalde De Mol over om in bikini op de cover te gaan. En dan nog, helemaal zo vrij als Miljuschka voelde Linda zich nog niet met haar ‘78,3 kilo en haar 56 jaar’. In haar voorwoord schrijft ze dat ze toch nog die ene kilo probeerde af te vallen, op zoek ging naar de meest flatteuze bikini en in de spiegel oefende op de beste (lees: vetrolvrije) houding. De fotograaf verzocht ze om mooi zacht einde middag-zonlicht.

Lees ook  De moeder van een zeven maanden oude baby die door het ziekenhuis doodverklaard was, ontdekte dat het kleine meisje nog ademde tijdens haar eigen begrafenis.

Positieve reacties
Het resultaat is, naast de cover, een nummer over body positivity, met onder meer een fotoshoot met andere ‘bekende lijven’, die net als Linda in bikini ongeshopt op de foto gingen. Makkelijk was dat niet: de redactie is wekenlang bezig geweest om bekende vrouwen bereid te vinden. ,,Ik geloof dat we er wel tegen de tachtig hebben benaderd. ‘Een fantastisch idee, maar niet voor mij’ kregen we veel te horen”, zegt Swerink, met de aantekening dat er ook vrouwen afhaakten vanwege de toen geldende corona-adviezen.

Swerink, voorheen hoofdredacteur van Glamour en modebijbel Vogue, ziet al langer een verschuiving naar een diverser beeld. ,,Ook in de modewereld. De kritiek dat er alleen een perfect plaatje te vinden is, is een oud argument. Kijk naar plus-size modellen als Ashley Graham en Daniëlle van Grondelle, die wereldwijd op covers van magazines staan. Gucci gebruikte onlangs een model met het syndroom van Down. Hoe meer diversiteit we zien, hoe meer we onszelf hopelijk gaan accepteren.”

Het regent in ieder geval positieve reacties – op de enkele zure ‘ze heeft vast een stand-in gebruikt’ na. Iets wat Swerink dan toch iets doet.

,,Dit is wie Linda is, hou je mond. Ja, ik vind het zonde van de discussie. Het moet gaan over zelfacceptatie, niet over of je nu dun of dik bent. Ons doel is bereikt als nu meer vrouwen zelf of hun vakantiefoto’s staan, of ze die nu delen of voor zichzelf houden. Als hun kinderen maar zien dat ze ook mee op vakantie waren.”

Richard (37) weigert mee te doen aan “onnozele hype rond mondmaskers”, twee maanden later is hij zelf overleden aan coronavirus

Keniaans meisje (12) binnen maand getrouwd met twee mannen