in

Belg (50) overleeft moordpoging door echtgenote: ‘Eén centimeter dieper en ik was er geweest’

De Belg Kurt Derieuw heeft bewogen dagen achter de rug. De 50-jarige trucker uit Egem, een dorpje onder Brugge, werd bijna vermoord door de vrouw met wie hij achttien jaar samen is en vijf zonen heeft.

,,Het gebeurde een half uur voor we uit onze huurwoning zouden worden gezet, hoorde ik later. Want blijkbaar staan wij er financieel heel slecht voor. Wist ik veel. Micheline deed de financiën, ik vertrouwde haar blindelings.”

Zes dagen na de gebeurtenissen loopt Kurt Derieuw nog altijd moeizaam. Grote pleisters op zijn arm, rechterbeen en in zijn hals springen in het oog.

Zijn linkeroog is blauw en opgezwollen. Achter op z’n hoofd is er een wond van zeven centimeter, vooraan zie je een kleinere snee.

,,Ik heb veel geluk gehad”, schudt de 50-jarige trucker het hoofd. ,,Eén centimeter dieper en mijn halsslagader was geraakt. In dat geval stond ik het hier nu niet na te vertellen.”

Ik vond dat ze wat onrustig was. Omdat ze die moordaan­slag aan het beramen was, natuurlijk. Maar dat wist ik toen nog niet

”Kurt Derieuw, trucker die moordaanslag overleeft”
– Klap met kasseisteen

Hij kan rond 03.00 uur niet meer slapen en dus besluit Kurt Derieuw vorige week donderdagnacht dan maar om op te staan, met het uitzicht op een vrije dag.

,,Micheline, mijn vrouw, was ook al beneden”, vertelt hij. ,,Dat was niets voor haar. Ik vond dat ze wat onrustig was.

Omdat ze die moordaanslag aan het beramen was, natuurlijk. Maar dat wist ik toen nog niet en dus schonk ik er niet al te veel aandacht aan.”

Om 07.30 uur ’s morgens, terwijl de kinderen boven sliepen, gebeurde wat Kurt absoluut niet verwachtte. Zijn vrouw sloeg hem met een steen hard tegen het hoofd, tegen de linkerslaap.

Lees ook  Ook Dave Roelvink laat zichzelf zien zonder neptanden!

,,Ik was meteen wazig, maar niet zo bewusteloos als ze waarschijnlijk had gehoopt”, vertelt Kurt die zich nauwelijks realiseerde wat er was gebeurd.

Maar seconden later viel zijn 48-jarige echtgenote hem opnieuw aan, dit keer met een vleesmes dat ze in de keuken was gaan halen.

,,Daarmee stak ze me in de hals. Gelukkig voor mij werd de halsslagader net niet geraakt. Eén centimeter dieper en ik was doodgebloed.

Intussen was onze oudste zoon, gealarmeerd door het tumult, naar beneden gelopen. Dat en het feit dat ik me verweerd heb als een duiveltje in een doosje, is mijn redding geweest.”

Starende ogen
Micheline S. stak haar man nog eens, dit keer in de rechterdij. Daarbij werd een spier ernstig geraakt. Kurt Derieuw liep ook op verschillende plekken afweerwonden op.

,,Micheline leek wel als door de duivel bezeten, ze staarde me aan op een manier die ik nooit eerder heb gezien.

Gelukkig kalmeerde ze daarna.” De hulpdiensten brachten de trucker naar het ziekenhuis. Zijn echtgenote werd opgepakt.

,,Een kwartier later stond de deurwaarder bij onze huurwoning, om ons uit huis te zetten. Ik viel bijna omver toen ik dat hoorde.

Bleek dat we met een zware huurachterstand kampen. Daar wist ik niks van. Als trucker maak ik veel uren en ben ik weinig thuis.

Micheline deed bij ons de administratie en de bankzaken, ik vertrouwde haar blindelings. Blijkbaar kon ze de problemen op één of andere manier verdoezelen. Anders zou er loonbeslag zijn gelegd bij mij en dat was niet het geval.”

Geen uitweg meer?
De uithuiszetting ging uiteindelijk niet door, omdat de woning in beslag was genomen door de politie die de sporen van het incident wilde onderzoeken.

Lees ook  Jongen van 17 overlijdt bijna door het uitknijpen van een puistje.

Micheline is aangehouden voor poging tot moord. De vrouw zou kampen met een gokverslaving die ze financierde met het gezinsbudget. Daardoor was er ook geen geld meer om de huur te betalen.

Met de uitzetting in het vooruitzicht zag ze waarschijnlijk geen uitweg meer en besloot ze haar man te doden. Wat ze daarna nog meer van plan was, is niet bekend.

Volgens haar advocaat heeft ze bijzonder veel spijt van wat ze gedaan heeft en is ze blij dat haar man nog leeft. De raadkamer van Brugge verlengde gisteren haar voorlopige hechtenis met een maand.

”Dat ze mij wilde doden, kan ik haar niet vergeven. Ons verhaal is uit. Ik zal nu vechten voor het geluk van onze vijf zonen”
– Kurt Derieuw, trucker die moordaanslag overleefde

Duizend vragen
Kurt Derieuw snapt maar niet hoe het zover heeft kunnen komen. ,,Ik had helemaal niks in de gaten”, zegt de man. ,,Micheline heeft me nooit iets gezegd.

Mogelijk was ze daar te trots voor. Maar dat ze mij wilde doden, kan ik haar niet vergeven. Ons verhaal is uit. Ik zal nu vechten voor het geluk van onze vijf zonen.

Hoe ik dat precies kan organiseren, met mijn drukke baan, weet ik nog niet. Maar slagen zal ik. En nooit zal ik de kinderen hun moeder ontzeggen.

Als ze haar willen zien of horen aan de telefoon, zal ik doen wat nodig is. Per slot van rekening blijft ze hun moeder. Of we dit met z’n allen snel zullen kunnen verwerken, weet ik niet.

We zitten met duizend vragen. Hopelijk krijgen we ooit antwoorden. Ik zal nu proberen die huurachterstand te regelen. Maar hier blijven wonen, op de plek waar ze me probeerde te vermoorden, is geen optie.”

Eend doodgeslagen met stoeptegel in Spijkenisse: buurt verbijsterd

Bibi Breijman verbaast volgers met zomerse bikinifoto