in

Belgische vrouwen ontvoerd, s*ksueel misbruikt en gefilmd in Colombia

Twee Belgische vrouwen van 32 en 40 jaar die begin dit jaar in Colombia op vakantie waren, zijn daar ontvoerd, s*ksueel misbruikt en ondertussen gefilmd met een smartphone. Pas nadat ze ook nog eens bestolen werden, lieten de daders hen na 16 bange uren weer vrij. Na bijna zes maanden heeft de politie gisteren twee verdachten aangehouden.

De feiten gebeurden al op 23 en 24 februari, maar raakten pas bekend nu de politie erin is geslaagd twee daders te arresteren. Volgens procureur Justino Hernández van het departement Quindío waren twee Belgische vrouwen toen op vakantie in de Cocora-vallei. Die ligt bij het nationaal natuurpark Los Nevados en het toeristische stadje Salento, en is bekend om zijn vele, extreem hoge palmbomen.

Lees ook  Jongen neemt vuurwapen mee naar school

Tijdens hun ontvoering werden de vrouwen onder bedreiging van een vuurwapen gedwongen om s*ksuele handelingen te verrichten. Ze moesten ook elkaar s*ksueel bevredigen, terwijl de daders filmden met hun smartphone. Mogelijk zijn de beelden verspreid op het internet, maar daarover hebben de autoriteiten niets bekendgemaakt. De mobiele telefoons, kredietkaarten en een fototoestel van de vrouwen werden gestolen.

De twee daders die nu gearresteerd zijn, Yull Brynier Orozco en Jorge Ivan Hernández, waren ook betrokken bij een andere ontvoering. In de nacht van 21 op 22 februari ontvoerden ze een 24-jarige Franse toeriste. Ook zij werd na bedreiging met een vuurwapen s*ksueel aangerand en bestolen.

Lees ook  Ineens in de metro: vrouw kan haar lachen niet inhouden – let op de onverwachte reactive in de coupé

De verdachten werden opgesloten in de gevangenis en riskeren een veroordeling voor ontvoering, s*ksueel misbruik en agressie, wapenbezit en diefstal.

Kwalijke reputatie
Colombia heeft een kwalijke reputatie op vlak van ontvoeringen. Ruben Vanhees uit Maaseik viel begin 2019 in handen van ontvoerders nadat een Tinderdate misliep. “Ik ben aan de dood ontsnapt”, vertelde hij daarover.

Buitenlandse Zaken waarschuwt toeristen dan ook om steeds alert te zijn. “Aanrandingen komen veelvuldig voor”, klinkt het. “Argeloze toeristen kunnen makkelijk slachtoffer zijn van handtasdiefstallen of aanrandingen met scopolamine, een poeder dat vermoeidheid, slaap en geheugenverlies veroorzaakt.”

Aanstaande vader loopt weg van bevalling: ‘Ik kon toch niet helpen’

Burgemeester sluit per direct strand op IJburg in Amsterdam na twee doden