in

Ben je verkouden? Dít zegt de kleur van je snot over je gezondheid

Welke kleur heeft jouw snot op het moment? Er heerst al langere tijd een griepepidemie in Nederland. Mensen lopen te snotteren, te hoesten of erger; liggen een aantal dagen met koorts ziek op bed. Maar hoe weet je hoe ziek je eigenlijk precies bent? Is het een kleine verkoudheid of heb je toch een zware griep te pakken? RTL Nieuws stelde een ‘snotbarometer’ op waarin je precies kunt afmeten hoe ziek je precies bent.

Snotbarometer
Voel je je echt heel erg ziek, maar weet je niet wanneer je nu ziek genoeg bent om een bezoekje aan de huisarts te brengen? Misschien dat deze snotbarotmeter je daar mee kan helpen. Je kunt namelijk aan de hand van de kleur van het snot zien in welke fase je je van de griep bevindt. De tint van het snot geeft een duidelijke indicatie weer van de toestand van je luchtwegen. Is de kleur van je snot:

Lees ook  Pestkoppen lachen met het gezicht van haar dochter. Maar kijk haar 25 jaar later wanneer ze alle haters het zwijgen oplegt.
  • Helder en doorzichtig: je bent kerngezond. Dagelijks produceert een lichaam gemiddeld één kopje vol snot/slijm. Grotendeels hiervan slikken we dagelijks door.
  • Troebel en wit: mogelijk bevind je je nu in de beginfase van een verkoudheid. Maar echt zorgen maken is nog nergens voor nodig.
  • Geel: nu begint de verkoudheid wat serieuzer te worden. Het lichaam vecht in deze fase tegen bacillen, maar gaat, als het goed is, na een aantal dagen dat gevecht gewoon winnen.
  • Groen: bij een groene kleur is er sprake van een afweer infectie. Je hebt het nu goed te pakken. Het afweersysteem vecht nu erg hard tegen een infectie. Witte bloedlichaampjes en andere afvalstoffen van die strijd hopen zich op in je, soms diepgroene, snot. De verkoudheid is nu vrij ernstig.
  • Rood: zit er een rode kleur door het snot heen? Dan zit er waarschijnlijk vers bloed door het snot heen. Er bestaat een grote kans dat er een bloedvaatje kapot is in je neus of ergens anders in de luchtwegen. Bij twijfel over de ernstigheid hiervan kun je het beste een afspraak maken met de huisarts.
  • Bruin: een bruinige kleur kan komen van een vervuilde lucht of van het roken. Dit is zeker geen goed teken. Het beste wat je kunt doen in deze situatie is een schonere lucht opzoeken en/of direct stoppen met roken.
  • Zwart: dit is een zeer ernstige zaak. Kleurt het snot zwart? Dan kan er, in het meest gunstige geval, roetdeeltjes in je luchtwegen zitten. Maar het kan ook een stuk erger: een schimmelinfectie bijvoorbeeld. Ga in deze fase in ieder geval direct naar de huisarts!
Lees ook  Vrouw en zoontje (1) bespuugd, gezin in quarantaine

Meisje (3) wacht 1 week lang naast dode moeder in huis

Zo schattig: Roxeanne Hazes deelt eerste beelden van de echo van de baby