in

Bereid je maar voor: het gaat nog warmer worden en het gaat nog langer duren

Het is nog nooit eerder zeven dagen achter elkaar tropisch warm geweest. Meer in dit artikel: Gisteren werden delen van Nederland verwoest door onweer en regen, waardoor campings onder water kwamen te staan en bomen op de wegen vielen. Ook vandaag kan het weer behoorlijk stormachtig zijn.

Nationaal weerrecord: nog nooit zo veel tropische dagen op een rij gehad
We hebben een nieuw nationaal weerrecord. Nooit eerder hebben we zeven landelijke tropische dagen (30 graden of meer) achter elkaar gehad.

“We noemen het een landelijke tropische dag als het 30 graden of meer is in De Bilt”, zegt meteoroloog William Huizinga van Buienradar.

“De Bilt is de thuisbasis van het belangrijkste weerstation van het KNMI. Voor het eerst sinds 1901 hadden we op zeven opeenvolgende dagen weersmetingen bij 30 graden en hoger. Het oude record was 6 dagen en werd gisteren weer verbroken”.

Vandaag zijn we op de 8e dag van de hittegolf. Een hittegolf duurt minstens 5 dagen met 25 graden en meer, waarvan 3 dagen met 30 graden en meer.

“De langste hittegolf die we ooit hadden was in 1975. Het duurde maar liefst 18 dagen. We gaan het nu niet halen. Tegen het einde van het weekend zal de temperatuur waarschijnlijk onder de 25 graden zijn.

Er worden de komende dagen veel onweersbuien verwacht. “Zomerhitte wordt vaak geassocieerd met hitte in ons land,” zegt Huizinga.

“Daarom moet je het zeker in gedachten houden.” Onweersbuien staan vandaag ook op de agenda. “Maar ik verwacht minder zwaar weer dan gisteren.”

Afgelopen nacht hebben zware regens en onweersbuien, gecombineerd met hagel en harde wind, op verschillende plaatsen in het land voor ravage gezorgd.

Blauwalgen zijn in opmars, zwemmen is op veel plaatsen niet aan te bevelen.

Door de aanhoudende tropische temperaturen hopen de blauwalgen zich snel op in het oppervlaktewater.

Op veel plaatsen in het land is zwemmen in natuurlijk water niet aan te bevelen vanwege de algen. Op zwemwater.nl kunt u vinden waar u veilig kunt zwemmen.

Lees ook  Sylvana is er klaar mee: 'Sinterklaas bezorgt kinderen trauma's!'

Blauwalgen zijn een bacterie die leeft van voedingsstoffen in het water. Als het water opwarmt, bloeien de blauwgroene algen.

Hierdoor ontstaat een drijflaag op het water, waaruit voor de mens giftige stoffen vrijkomen. Dit kan leiden tot milde tot ernstige gezondheidsproblemen.

Vanaf vandaag levert het waterschap van de Brabantse Delta geen water meer aan de Auvergne-polder bij Halsteren om de verspreiding van blauwalgen tegen te gaan.

Rijkswaterstaat waarschuwt dat de watertemperatuur in de grote rivieren zo is gestegen dat er op sommige plaatsen blauwalgen en botulisme kunnen voorkomen.

Boeren in de Brabantse Auvergnepolder mogen niet meer sproeien, omdat er geen zoet water meer wordt aangevoerd vanuit het Schelde-Rijnkanaal. Het sproeiverbod is nodig om het waterpeil in de polder op peil te houden.

Twee kilometer zwemmen voor brandstof: “Denk niet dat ik dat ga doen”.
In deze verzengende hitte wil iedereen in een boot het water op. Maar als je zonder brandstof komt te zitten, moet je niet alleen naar de wal zwemmen voor een volle bak, want dat is erg gevaarlijk. Lees het hele verhaal hier.

Veel watervogels en vissen sterven aan botulisme…

Veel watervogels en vissen zijn de afgelopen weken gestorven aan botulisme veroorzaakt door een bacterie in het water.

Dit komt waarschijnlijk door de aanhoudende hitte, meldt Wageningen Universiteit. Uitbraken van botulisme treden meestal op wanneer de temperatuur enkele dagen boven de 25 graden komt.

Watervogels, zoals eenden, met botulisme raken verlamd en sterven omdat ze niet meer kunnen eten of drinken, of stikken door verlamming van de ademhalingsspieren.

In hete zomers kan botulisme leiden tot massale sterfte van watervogels. Daarnaast kan een verminderde waterkwaliteit bij vissen ook een rol spelen bij de massale sterfte.

Volgens de wetenschappers is het belangrijk dat dode watervogels en vissen worden verwijderd om te voorkomen dat de karkassen een nieuwe besmettingsbron voor andere vogels worden.

Lees ook  Meisje van 5 dat coronavirus heeft verslagen, vecht voor haar leven met ziekte van Kawasaki

Het Nederlandse Wildlife Health Centre in Utrecht ontving berichten over de toename van het aantal dode vogels.

In hete zomers kan botulisme leiden tot massale sterfte van watervogels. Daarnaast kan een verminderde waterkwaliteit bij vissen ook een rol spelen bij de massale sterfte.

Volgens de wetenschappers is het belangrijk dat dode watervogels en vissen worden verwijderd om te voorkomen dat de karkassen een nieuwe besmettingsbron voor andere vogels worden.

Het Nederlandse Wildlife Health Centre in Utrecht ontving berichten over de toename van het aantal dode vogels.

Zevende tropische dag op rij in Nederland (wat uniek is)
Voor de zevende dag op rij is het tropisch warm in Nederland en dat is uniek. De laatste keer dat het zo lang duurde was in augustus 1975, toen Nederland zes opeenvolgende tropische dagen had.

Vanochtend zijn er de eerste wolken met nachtbuien, maar ook de zon komt in veel regio’s regelmatig in het spel.

Een enkele onweersbui kan niet worden uitgesloten. De temperatuur stijgt vrij snel en kan voor het middaguur plaatselijk boven de 30 graden Celsius uitkomen.

Vanmiddag wordt het weer broeierig warm met maximale temperaturen tussen 29 graden op de Waddeneilanden en 34 graden in het oosten en zuidoosten.

Naast veel zonneschijn ontwikkelen zich in het hele land onweersbuien. Er is de mogelijkheid van hagel, windvlagen en veel regen, wat kan leiden tot overstromingen. Op de stranden is er een zekere afkoeling door de wind van de zee.

Deze avond en de volgende nacht gaan de meeste douches geleidelijk aan uit. Ook regionaal ruimt het op.

Het is ook een andere “kleverige nacht” met minima rond 21 graden. Morgen is de laatste tropische dag, daarna zal de broedende hitte verdwijnen.

194.000.000.000 gezichtsmaskers zorgen voor grote angst voor wereldwijd plasticprobleem

Verbrand door de zon? Tip van moeder gaat viraal en artsen zeggen dat het werkt