in

Bewoners zijn terreur daklozen in Haagse wooncomplexen beu

Bewoners van diverse appartementencomplexen aan de Haagse Turfmarkt zijn de overlast van daklozen, die veelal onder invloed zijn van drank en drugs, helemaal zat.

„Een keer was er zelfs een complete kamer ingericht in de berging met bed en tv”, vertelt bewoner Peter König van een van de complexen.

Al zeker twee jaar treffen bewoners van complexen aan de Turfmarkt daklozen aan in bergruimtes, hallen en trappenhuizen. „Ze gebruiken de ruimtes als wc. Soms is het echt een smerige puinhoop.

Deze mensen, veelal van Oost-Europese afkomst, slepen matrassen mee naar binnen. De situatie begint de afgelopen paar weken te escaleren”, legt König uit.

Stomdronken
Eerder konden de bewoners zelf deze mensen nog wegsturen, maar de agressie neemt toe. „Een buurvrouw is bedreigd en haar kat is geschopt omdat ze iemand aansprak.

Een van hen dreigde met ’ik weet waar je woont’,” vertelt bewoner Gerlinda Heywegen. „Ik vind het gewoon eng.

Lees ook  It's official: Monica Geuze deelt eerste foto met nieuwe liefde

Ze zitten soms stomdronken te paffen. Moet er dan eerst iets ergs gebeuren voordat er actie wordt ondernomen?”

Fractievoorzitter Kavish Partiman van het CDA staat perplex. „De deuren zijn heel makkelijk open te krijgen met een schroevendraaier. Daarom wil ik dat de Haagse Pandbrigade de eigenaar maant om de sloten te verstevigen.”

Gebed zonder eind
Bewoners noemen de situatie ondertussen ’een gebed zonder eind’. „De wijkagent heeft een sleutel en stuurt mensen regelmatig weg.

De politie zit er echt bovenop. Ze komen ook meteen als wij bellen, maar soms zijn de zwervers een uur later weer binnen”, verzucht König.

„Wij nemen de meldingen serieus”, reageert een politiewoordvoerder. „We treden bekeurend op waar mogelijk en sturen mensen soms weg of naar een opvanglocatie.

Alle personen die door ons gecontroleerd worden, checken wij ook gelijk op andere strafbare feiten en eventuele openstaande boetes.”

Lees ook  Marie (45) zat 6 dagen gekneld in autowrak tijdens hittegolf: “Ze overleefde dankzij regen die afgelopen weekend in wagen druppelde”

Vanaf 1 januari zijn er al 39 meldingen binnengekomen van overlast door zwervers en/of openbare dronkenschap in de omgeving Turfmarkt.

„Het is dweilen met de kraan open”, vindt Partiman, die via vragen aan het stadsbestuur vraagt of er snel zicht is op meer opvanglocaties voor daklozen.

Inbraakstrips
Heywegen vindt het schandalig dat er te weinig plek is in de opvang. „Maar ik zit ook niet te wachten op elke dag politie die deze mensen moet wegsturen. Onze rust gaat naar de knoppen.”

De Haagse heeft de eigenaar van het pand al meermaals aangesproken namens de circa veertig bewoners van het complex.

„Ze kunnen niets doen en wijzen naar de politie. Daar ben ik het niet mee eens. Wat denk je van inbraakstrips?!”

De bewoners zijn blij met de aandacht vanuit de politiek. „Dit moet nu echt worden opgelost”, besluit Heywegen.

Nijmegen geteisterd door rovende jonge asielzoekers uit veilige landen

Moeder steelt voor 10 euro aan vlees in Jumbo in bijzijn kindje: ‘Ze had geen spijt en ontkende’