in

Borstdensiteit is wellicht de belangrijkste indicator van een verhoogd risico op borstkanker.

Kanker is een gecompliceerde ziekte. Zelfs in een vroeg stadium is het een levensveranderende gebeurtenis die een zware tol eist op iemands emotioneel, fysiek en financieel welzijn. Er is echter een belangrijk feit waar we niet omheen kunnen: medische experts over de hele wereld zijn het erover eens dat een vroege detectie cruciaal is om de ziekte succesvol te bestrijden. Het goede nieuws is dat er ondertussen een hele weg is afgelegd wat betreft de opsporing en de genezing van de ziekte. Volgens de Cancer Treatment Centers of America zal een op acht vrouwen tijdens hun leven borstkanker ontwikkelen, maar de vijfjaarlijkse overlevingsratio bedraagt vandaag bijna 90 procent.

De kansen om de ziekte te overleven zijn zodanig gestegen dat het belangrijk is om over de juiste informatie te beschikken. Met dat in gedachten is het belangrijk dat iedereen de basisfeiten over borstkanker zou kennen om de signalen van de ziekte vroegtijdig te kunnen opsporen.

Feit 1 – Borstkanker is de vaakst voorkomende niet huid gerelateerde kanker bij vrouwen

Een op acht vrouwen zal volgens de Cancer Treatment Centers of America in hun leven borstkanker ontwikkelen.

Borstkanker wordt gevormd in het weefsel van de borst. Er bestaan twee vormen van borstkanker: invasieve en niet-invasieve borstkanker. Invasieve kanker komt voor wanneer de kankercellen door het borstweefsel breken en zich naar andere lichaamsdelen verspreiden. Niet-invasieve kanker komt voor wanneer de kankercellen in een bepaald lichaamsdeel blijven en zich niet uitzaaien.

Feit 2 – Je leeftijd en geslacht zijn een belangrijke risicofactor als het op kanker aankomt

Vrouwen ouder dan 55 hebben een groter risico om borstkanker te krijgen, en de ziekte komt 100 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Als iemand binnen jouw familie die leeftijd bereikt heeft, is het wellicht aangewezen om deze persoon aan te moedigen om haar borsten te laten controleren. Het werkt echter langs beide kanten: kameraadschap en aanmoediging is een goede stimulans om ook jezelf even te laten controleren.

Lees ook  Binnen de 3 minuten zullen je tanden witter zijn dan nooit tevoren. En zo goedkoop!

Feit 3 – Je kunt de aanleg voor borstkanker erven

Je familiestamboom kan een behulpzame aanwijzing zijn om te bepalen of je een verhoogd risico op borstkanker hebt. Vrouwen met directe bloedverwanten die borstkanker hebben gehad, zoals een moeder of een zus, hebben twee keer zoveel kans om de ziekte te krijgen. Dit heeft allemaal te maken met DNA.

BRCA1 en BRCA2 zijn menselijke genen die “tumor onderdrukkende” proteïnen produceren. Als deze genen muteren of veranderen, kan het gebeuren dat DNA-schade niet goed hersteld wordt. Deze mutaties kunnen geërfd worden. Vrouwen met een gemuteerd BRCA1 gen hebben een hoger risico om borstkanker te krijgen (rond de 65 procent).

Praat hierover met je arts!

Feit 4 – Zwaarlijvigheid en alcoholconsumptie verhogen het risico op borstkanker

Vrouwen die na de menopauze aan overgewicht lijden hebben een hoger risico op borstkanker. Het vetweefsel kan bijdragen tot de verhoging van oestrogeengehaltes, en dat zou de kans op borstkanker dan weer verhogen.

Ook alcoholgebruik wordt gelinkt aan borstkanker. Meer dan 100 studies zouden het verband gelegd hebben tussen overmatig alcoholgebruik en kanker.

Feit 5 – Borstdensiteit en borstkanker zijn gerelateerd

De borstdensiteit vergelijkt de hoeveelheid vet met de hoeveelheid weefsel. Doorgaans hebben de borsten van vrouwen een grotere densiteit dan oudere vrouwen. De densiteit neemt met de leeftijd geleidelijk af. Vrouwen met minder vetweefsel en meer klier- en bindweefsel zouden een hoger risico op borstkanker kunnen hebben.

Lees ook  Famke Louise laat zien hoe ze haar achterwerk zo strak krijgt

Maar hoe weet je dat er iets aan de hand is? Symptomen van borstkanker zijn veranderingen in de huid, zwellingen en roodheid, een vergroting van de vorm van de borsten, een verandering in het uiterlijk van de tepels, pijn in een bepaald deel van de borsten en bultjes of knobbeltjes binnenin de borst.

De beste preventieve maatregelen is om je regelmatig te laten controleren. Volgens de American Cancer Society zouden vrouwen ouder dan 40 regelmatig een mammografie moeten laten uitvoeren.

Feit 6 – Je hebt opties – heel wat zelfs

De meeste vrouwen hebben geen mastectomie nodig – dit is de ingreep waarbij de borsten verwijderd worden. Veel borstkankers kunnen met een lumpectomie behandeld worden. Dit is de procedure waarbij de tumor en het omringende weefsel verwijderd worden.

Chemotherapie zal aanbevolen worden als de kanker lokaal ontwikkeld is. Vrouwen waarbij de ziekte in een vroeg stadium is, zullen chemotherapie ondergaan om de omvang van de tumor te verkleinen en de kankercellen te vernietigen. Radiotherapie wordt gebruikt om een grote tumor voor een operatie te doen slinken of om kankercellen na een operatie te vernietigen.

Hoewel kanker erg angstaanjagend is, is jezelf voorbereiden de beste manier om de ziekte te bestrijden. Een goede verdediging is de beste aanval.

Voor meer informatie over de preventie en de behandeling van borstkanker bevelen we de volgende websites aan: Stichting tegen Kanker (België) en Volksgezondheid en Zorg (Nederland).

DEEL deze behulpzame informatie met iedereen die je kent!

Een man giet Cola Light, afwasmiddel en mondspoeling op het gras. Enige tijd later geschiedt het wonder!

De 4 kinderen zijn bang van hun moeder. Als volwassenen hebben ze haar slechts één ding te zeggen.