in

Brabants dorp in de ban van coronadreiger: ‘Ik ga lekker hoesten in de Jumbo’

De 75-jarige Louis de Bot uit het Brabantse Hank, die al wekenlang bedreigd wordt door een hem onbekende man, staat niet alleen. Meerdere dorpelingen is hetzelfde overkomen. En ook de lokale supermarkt moet het ontgelden.

Het toch al rustige Hank oogt in deze sombere dagen van de coronacrisis nog rustiger dan anders. Ondanks het fraaie weer zijn er amper mensen op straat.

Maar de sfeer in Hank wordt deze dagen niet alleen verpest door het coronavirus. Meerdere inwoners van het dorp aan de rand van de Biesbosch zijn of worden nog altijd lastiggevallen iemand die ze bedreigt.

Hoesten
De Bot deed zaterdag op de website van deze krant zijn verhaal. Naar nu blijkt heeft de man die hem bedreigt ook enige berichten in de WhatsAppgroep van de plaatselijke corona-hulplijn achtergelaten.

Daarin dreigt hij onder meer de Jumbo-supermarkt in het dorp te infecteren met het coronavirus. ‘Naast mijn daden van de hakenkruizen op de Jumbo, zal ik op bijna alle producten in Jumbo Hank sporen uit mijn neus en keel achterlaten’, schrijft de man.

Lees ook  Waterkwaliteit in vliegtuigen slecht: Drink geen koffie of thee tijdens de vlucht

‘Ik ga lekker hoesten op alles en iedereen in de Jumbo’, schrijft hij in een ander bericht. Ook dreigt de man de hulpgroep zelf ‘kapot te maken’.

Hij uit alle dreigementen uit naam van de zoon van De Bot. Zijn dreigementen zijn ook gericht tegen het leven van kinderen. Daarnaast dreigt de man ook een bom te laten ontploffen in het dorp.

Bommelding
Afgelopen vrijdag zou de Jumbo-vestiging te maken hebben gehad met een bommelding, maar de eigenaar wil hier niets over kwijt.

Hij verwijst naar de politie. Een politiewoordvoerster kan de bommelding niet bevestigen, maar zegt dat het onderzoek nog altijd gaande is.

Lees ook  Onbeschofte familie treitert zoon met een beperking. Wat de ober dan doet, laat mama sprakeloos achter.

Anke Wiedema is één van de andere dorpelingen die bedreigd is. ,,Bij mij gebeurde het woensdag pas voor het eerst. Het ging echt om een doodsbedreiging. Ik moest naar de Jumbo lopen.

Anders zou er wat gebeuren. Hij moet mij in de gaten gehad hebben, want hij wist precies waar ik liep op dat moment. De bedreiger weet ook in wat voor een auto ik rijd’’, zegt zij.

Ook Louis de Bot weet dat de man hem heeft gespot bij de supermarkt. ,,Hij moet wel uit het dorp komen. Maar op de camerabeelden die ik van hem heb, herken ik hem niet’’, zegt hij.

Beiden vinden dat de politie snel actie moet ondernemen. ,,Ik heb al voor veel geld een alarmsysteem geïnstalleerd. Het voelt zeer onveilig deze situatie.’’

Dodental neemt toe tot 276, 265 nieuwe ziekenhuisopnames door besmetting

Nico (62) na lijdensweg genezen van coronavirus: ‘Puur geluk dat ik nog leef’