in

Christopher trouwde met zijn droomvrouw: het werd de grootste vergissing uit zijn leven

Christopher Forte is verre afstammeling van de eigenaars van de succesvolle hotelketen Forte Group en zijn ouders Tony en Gill wilden hem niets in de weg staan. Ze waren het type ouders dat alles zou doen en geven, als ze hen maar gelukkig konden maken. Toen hun enige zoon op een dag verliefd werd op een prachtige jongedame, werd ze met dezelfde hartelijkheid in de familie verwelkomd.

“Ik wist al heel snel dat ze aan ‘gespreid gokken’ deed”, vertelt Chris over Juliana ‘Lia’ Posman, zijn intussen ex-vrouw. “Ze was altijd met de beurzen bezig en op haar telefoon flitste het constant rood en groen. Zelf noemde ze het niet gokken, maar ‘verhandelen’. We maakten er vaak grapjes over. Dan zei ze ‘ik ben wat aan het verhandelen op de beurs’ en zei ik ‘je bedoelt gokken’. Maar het was haar geld. Leuk vond ik het niet, maar ik had er ook niet echt een probleem mee.”

Toen het koppel – hij Brits, zij van Indonesische afkomst – zeven maanden na hun eerste ontmoeting ging samenwonen, ontplofte het eerste bommetje: een gokschandaal op Lia’s werk. “Sommige van haar collega’s hadden geld bijeengelegd en zij had meer dan 11.000 euro van die gezamenlijke pot verloren. Ze waren woedend, Lia verloor haar job en iedereen stond aan onze deur om een verklaring te eisen. Ik liet niemand binnen.”

Toch nam Chris zijn Lia niets kwalijk. “Ik was niet boos. Tegelijkertijd vond ik dat haar collega’s het recht niet hadden om haar te beschuldigen en voor haar deur te komen staan. Iedereen weet dat de markt op en neer kan gaan. Waarom was het haar fout?”

Lees ook  Dít is waarom iedereen suiker in zijn shampoo doet! Jij gaat het straks ook doen!

Spelletje

In de maanden en jaren die volgden, zag Chris Lia herhaaldelijk gokken. Overdag werkte ze als juridisch consultant, ’s avonds dansten de lichtjes over haar telefoonscherm. “Op een keer ving ik een glimp op van enkele bedragen en zag ik plots 800.000 pond staan (915.000 euro, red.). Ik zei ‘Wat?’, maar ze antwoordde ‘Komaan, ik heb geen 800.000 pond. Dit is maar een spelletje, om te oefenen.’ Ze grapte erover, maar het geld was echt. Dat weet ik nu.”

In juni 2014 waren Chris en Lia verloofd en bezocht hij zijn schoonfamilie in hun bescheiden huisje op Sumatra. Later dat jaar traden ze in het huwelijk en het is toen dat ‘visagate’ begon.

“Achteraf gezien was het allemaal larie. Als mijn echtgenote zou ze snel aan een visum kunnen geraken, maar ze wilde naar eigen zeggen niet ‘dat mensen dachten dat ze enkel voor een visum was getrouwd’. Dus wilde ze het op haar manier doen. En daarvoor moest ze zogezegd aantonen dat ze een zeker bedrag op haar rekening had staan.”

Schoonouders

Lia vroeg haar schoonouders of die haar even uit de nood konden helpen. Dat deden ze met plezier, want ze hielden echt van haar. “Ik heb drie zussen en mijn ouders hebben haar altijd als hun extra dochter beschouwd. Ze zouden alles voor haar gedaan hebben.”

En dat deden ze ook. Toen Lia haar schoonouders vertelde dat ze geld nodig had omdat er wat problemen waren met haar visum, aarzelden ze niet om haar uit de nood te helpen. “Ze maakte hen wijs dat ze aan de immigratiedienst moest bewijzen dat ze genoeg geld op haar bankrekening had staan. Ze vertelde hen dat ze het geld meteen zouden terugkrijgen als haar visum geregeld was. En iedereen geloofde haar.”

Lees ook  Danielle over haar neef Guus (29) die stierf door het coronavirus: 'Hij had zoveel zin in het leven'

Hoeveel ze vroeg? “Altijd meer en meer. In totaal moet het zo’n vijf miljoen geweest zijn.” Chris besefte maar al te goed dat het een gekke situatie was, maar Lia speelde in op zijn emoties. “Maar telkens als ik thuiskwam, zat ze daar in tranen omdat haar advocaat zogezegd verteld had dat ze nog meer geld moest tonen.”

Visagate

In 2016 werd de omvang van de oplichting pas echt duidelijk, toen Chris’ ouders een telefoontje kregen van een van twee zakenlui die Lia ook geld hadden geleend – 2,4 miljoen pond – voor haar ‘visaproblemen’. Ze hadden van haar de garantie gekregen dat ‘Mr Forte’ garant stond voor de terugbetaling. Toen Chris Lia – op dat moment in Indonesië – confronteerde met dat nieuws, hield ze vol dat het geld veilig was, maar gaf ze ook toe 2,4 miljoen pond verloren te zijn met het gokken.

In februari vorig jaar vroeg Chris uiteindelijk de scheiding aan, maar nog altijd hield Lia vol dat het geld ergens veilig stond en zou terugbetaald worden. Tot op heden is dat niet gebeurd. “Ik heb nog geen cent gezien van haar. En toch zie ik foto’s verschijnen van haar op skivakantie.”

Want Lia wordt niet als crimineel beschouwd. Tegen haar loopt geen enkele aanklacht. “Mijn ouders zijn niet naar de politie gestapt omdat het volgens hen een burgerlijke aangelegenheid is, van onze kant dan toch.”

Fabrizio van Temptation Island: “Mijn hart is gebroken”

Verliefd tienerkoppel maandenlang van aardbol verdwenen, tot politie gruwelijke ontdekking doen