in

Code geel voor onweer en stevige rukwinden, ook kans op waterhozen op zee

Vandaag is er een vrij grote kans op onweersbuien, meldt het KMI. Die kunnen gepaard gaan met stevige rukwinden en tijdelijk harde regen. Er geldt dan code geel. Het kwik schommelt tussen 18 en 23 graden. Door de weersomstandigheden kunnen er ook waterhozen ontstaan boven de Noordzee, volgens weerdienst NoodweerBenelux.

Vanochtend is het op de meeste plaatsen droog met brede opklaringen. Aan zee is het gedeeltelijk bewolkt en kunnen er reeds buien vallen, mogelijk met onweer. Er ontwikkelen zich echter snel stapelwolken die kunnen uitgroeien tot fikse regen- en onweersbuien. In de voormiddag gebeurt dat vooral in het noordwesten en het zuidoosten, na de middag in het hele land. Deze buien kunnen gepaard gaan met windstoten van ongeveer 70 tot 80 kilometer per uur. De wind waait meestal matig uit zuidwest tot west, in het noordwesten draaiend naar west tot noordwest.

De onweerszone zal zich van het westen naar het oosten over ons land verplaatsen en wordt tussen 10 uur en 15 uur verwacht aan de Kust en over de provincies West- en Oost-Vlaanderen. In de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg wordt de onweerszone verwacht tussen 14 uur en 18 uur. Rond die periodes waarschuwt het KMI dan ook met code geel. Met die code wordt aangeraden om “waakzaam” te zijn.

“Het wisselvallig zomerweer vandaag wordt veroorzaakt door een trog. Dat is een bel gevuld met koude lucht op enige hoogte”, verklaart Nicolas Roose van weerdienst NoodweerBenelux. “Het contrast met 22 à 23°C aan de grond is voldoende voor onweer.” Volg de onweersbuien live via deze handige kaart.

Lees ook  Ouders dumpen hun zoontjes (2 en 3) bij zwervers om “rust te kunnen hebben”

Het wisselvallig zomerweer brengt vandaag niet alleen pittige buien met onweer met zich mee, ook de kans op waterhozen neemt flink toe boven de Noordzee. “Er staat weinig wind en het contrast tussen de temperatuur in de bovenlucht en van de Noordzee is groot. Dat zijn klassieke ingrediënten voor enkele waterhozen. We zullen dit natuurverschijnsel nog meer zien richting de herfst”, klinkt het nog.

De rest van de week valt overigens grotendeels in het water. Vannacht blijft het wisselvallig. Vooral in de noordelijke helft van het land verwachten we nog buien, mogelijk met een plaatselijke donderslag en kans op rukwinden tussen 60 en 70 kilometer per uur. In de zuidelijke helft is de kans op buien kleiner en kan het bij opklaringen nevelig worden. Het koelt af tot 7 of 8 graden in de Hoge Venen, 11 of 12 graden in het centrum en 13 graden aan zee. De wind blijft in het binnenland matig waaien uit west tot zuidwest, aan zee matig tot vrij krachtig uit west tot noordwest.

Morgen is het ’s ochtends licht tot gedeeltelijk bewolkt met kans op een buitje. Geleidelijk neemt de bewolking toe en komen er verspreid buien tot ontwikkeling. Een donderslag is niet uitgesloten. Maxima van 14 graden in de Hoge Venen tot 19 graden in Vlaanderen. De wind waait matig tot af en toe vrij krachtig aan zee, uit westzuidwest ruimend naar westnoordwest.

Lees ook  Nieuwe bewijzen opgedoken dat Shirley met Temptation-verleider samen is

Woensdagochtend is het droog met vooral in het oosten nog mooie, zonnige perioden. Vanaf het westen neemt de bewolking toe en na de middag begint het aan zee te regenen. Vervolgens trekt deze regenzone langzaam oostwaarts over het land. Maxima van 17 tot 21 graden. De wind wakkert aan en wordt matig tot vrij krachtig uit zuid tot zuidwest.

Donderdag is het vaak zwaarbewolkt met regen en buien. In de loop van de namiddag zou het wat droger kunnen worden vanaf het noordwesten. Maxima rond 20 graden in het centrum van het land. De wind wordt overal matig uit west tot noordwest.

Vrijdag zouden er vooral in het zuiden van het land nog buien vallen, maar in Vlaanderen zou het overwegend droog blijven. Maxima van 19 of 20 graden in het centrum van het land bij een matige west- tot noordwestenwind.

Zaterdag wordt het zwaarbewolkt met regen vanaf het westen. Maxima rond 21 of 22 graden.

Zondag zouden we nog geregeld regen en/of buien krijgen. Maxima van 20 of 21 graden.

Déze vrouw gaat Dionne Stax vervangen bij het NOS Journaal

Vrouw stoomt vagina heeft nu tweedegraads brandwonden