in

Corona zal ons nog lang kwellen: vier ongemakkelijke scenario’s

Wie denkt dat het coronavirus het land uit is als we ons tot 1 juni allemaal braaf aan de opdrachten van het kabinet houden: vergeet het maar, corona is here to stay.

Experts verwachten dat we de rest van het jaar moeten rekenen op vergaande maatregelen en sociale beperkingen, blijkt uit een rondgang van deze krant.

Zo is het hele jaar geen handen schudden een reële optie. Ook is het nog maar zeer de vraag of de eredivisie na de zomer in volle stadions van start kan gaan. Vier ongemakkelijke prognoses voor de rest van 2020.

1. Het virus gaat deze zomer niet weg. Het blijft terugkomen.
Al vaak is de hoop uitgesproken dat Covid-19 in de zomer door de warmere temperaturen wat zal luwen, zoals ook bij de griep het geval is.

De Groningse hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters deelt die hoop. ,,Als het echt warm wordt, dus temperaturen rond de 40 graden zoals vorige zomer, daar kan het virus waarschijnlijk niet tegen.”

Maar ook Niesters denkt, net als veel andere experts, dat het coronavirus daarna ‘gewoon’ terug zal keren. ,,Dat het virus na de zomer niet weg is, is een zekerheid”, zegt epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht.

Bij het RIVM zijn de zelfs verwachtingen rond de ‘zomerdip’ allesbehalve hooggespannen. ,,Ik houd nauwelijks rekening met een seizoenseffect”, zegt Jacco Wallinga, hoofd van de afdeling modellering van infectieziekten bij het RIVM.

Lees ook  Hun zoontje van 3 was wel erg stil. Toen ze ontdekten wat er gebeurd was gilden ze het uit van schrik

,,Dit is een pandemie (wereldwijde epidemie, red.), en zo moeten we er ook naar kijken, veel meer dan naar het verloop van een normaal virus als griep.

Zomer en winter spelen waarschijnlijk een veel kleinere rol. In Nederland proberen we het coronavirus voor ons uit te duwen, richting de zomer. Maar dat doen we om de intensive cares van de ziekenhuizen te ontlasten.”

Een pandemie verloopt in golven. In brandhaarden van het eerste uur, zoals China en Zuid-Korea, lijkt het coronavirus onder controle.

Nu zijn Europa en de Verenigde Staten aan de beurt, en goed ook. Als we het hier de baas zijn, verlegt het virus zijn koers misschien voor een tijd naar Zuid-Amerika of Afrika. Maar het is niet de verwachting dat de vlam daar uitdooft.

Niesters: ,,Er zal ook weer een golf terugkomen, dat houd je niet tegen.’’ Wallinga vult aan: ,,Straks hebben we het in Nederland keurig voor elkaar, en dan komt er uit Azië weer een golf. Nederland is een internationaal georiënteerd land. Dit virus zal ons blijven opzoeken.”

2. De immuniteit die we opbouwen is niet genoeg om ons na de zomer te beschermen.
Er is geen medicijn om ons van Covid-19 te genezen, en ook geen vaccin om te voorkomen dat we het krijgen.

Lees ook  Verpleegster die viral ging met noodkreet over hamsteren heeft nu coronavirs

Er wordt door wetenschappers keihard gewerkt om deze twee eieren van Columbus te vinden, maar ze zijn er nog niet. Wanneer wel? ,,Ik kan daar geen precieze voorspelling van doen”, zegt de Utrechtse epidemioloog Bruijning.

Wat we wel weten: áls de middelen al gevonden worden, zal het testen, op grote schaal produceren en beschikbaar maken waarschijnlijk maanden duren. Conclusie: we kunnen er voor dit najaar beter maar niet te veel op hopen.

Wat kan ons dan nog redden? De door premier Mark Rutte geïntroduceerde term groepsimmuniteit, misschien? Kleine opfrisser: dat wil zeggen dat zoveel mensen het virus al hebben gehad, dat het veel minder kans krijgt zich te verspreiden.

Hiervoor zou 50 tot 60 procent van de Nederlandse bevolking besmet moeten zijn. Probleempje: nu proberen we vooral besmettingen te voorkómen, door duizend-en-één maatregelen. Er zijn officieel ruim 6400 besmettingen, een getal dat slechts een fractie is van de miljoenen die je nodig hebt voor groepsimmuniteit.

Toch zijn er lichtpuntjes. ,,Uit steeds meer onderzoeken komt naar voren dat het aantal patiënten dat officieel geregistreerd wordt, maar het topje van de ijsberg is”, zegt Bruijning.

,,Een flink deel ondervindt überhaupt geen klachten, of mild. Jongeren bijvoorbeeld. Dat zou kunnen betekenen dat het werkelijk aantal besmettingen veel hoger is. Hoeveel hoger, dat is de vraag.”

10 mensen in instelling voor begeleid wonen in Oudenaarde besmet met coronavirus, 2 kritiek naar ziekenhuis

Verpleegster die viral ging met noodkreet over hamsteren heeft nu coronavirs