in

Dader aanslag moskee Nieuw-Zeeland – Ik heb het gedaan voor mijn volk!

Bij aanslagen op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn vrijdag zeker 49 doden gevallen. Dat meldde de lokale politie in de loop van de ochtend (Nederlandse tijd) op een persconferentie. Tientallen mensen raakten gewond, zeker twintig zijn er slecht aan toe. Het is de dodelijkste aanslag in Nieuw-Zeeland ooit.

Er zijn vier verdachten gearresteerd: drie mannen, en een vrouw. Een van de mannen zou de schutter zijn geweest. Hij is aangeklaagd voor moord, en was volgens de politie “een twintiger”. Hij had een rechts-extremistisch motief. De man wordt zaterdag voorgeleid aan een rechter. Van de andere drie arrestanten is bekend dat ze wapens op zak hadden op het moment van aanhouding. Van één iemand is betrokkenheid bij de aanslagen uitgesloten. De politie kan lopende het onderzoek nog niet zeggen of de aanslagen door een of meerdere schutters zijn uitgevoerd.

Lees ook  De kleine jongen huilt zachtjes als hij de schoolbus opstapt. Als de bestuurder de reden verneemt, trekt hij onmiddellijk zijn handschoenen uit.

Volgens verschillende Australische en Nieuw-Zeelandse media is de schutter van de Al Noor-moskee een 28-jarige Australiër die zijn daden via sociale media de afgelopen dagen heeft aangekondigd. Zo plaatste hij een 73 pagina’s tellend manifest op Twitter, en deelde hij foto’s van zware wapens. Zijn profiel op die site is inmiddels opgeheven. In het manifest omschreef hij zichzelf volgens de Australische site News.com.au onder meer als een “doodgewone witte man uit een middenklassengezin”, die besloot “stelling te nemen om de toekomst van mijn volk te verzekeren”.

Lees ook  Soldaten vinden stervend 2 dagen oud puppy’tje. Kijk als hij het levenloze lichaampje opraapt en zich haast om het te redden.

De aanval was bovendien bedoeld om indirect “de immigratiecijfers naar Europa te reduceren”. Het document roept verder op tot het doden van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Londense burgemeester Sadiq Khan.

Maddison de hond na 17 jaar gedumpt door haar familie – ze was te oud

Nieuwe beelden van aanhouding Gokmen Tanis van schietpartij tram in Utrecht