in

De kleur van je oorsmeer kan veel vertellen over je gezondheid – dit is wat je moet weten

Ons lichaam geeft ons meerdere signalen als iets niet klopt – maar we negeren het vaak of zijn ons er niet van bewust.

Neem bijvoorbeeld oorsmeer. Zoals de meeste lichaamsvloeistoffen, is oorsmeer iets waar we zelden over praten, en velen van ons hebben er zeker nooit veel aandacht aan besteed, en ook niet aan de kleur ervan.

Maar het blijkt dat aandacht schenken aan de kleur en textuur van ons oorsmeer feitelijk belangrijke informatie over onze gezondheid kan onthullen – en over de rest van ons lichaam.

Het is belangrijk om eerst op te merken dat men NOOIT wattenstaafjes zoals oorstaafjes of andere vreemde voorwerpen in de gehoorgang mag stoppen. Deze mogen alleen voor de buitenste delen van het oor worden gebruikt. Laten we daarom eens kijken naar de verschillende kleuren en texturen van oorsmeer – en wat het kan betekenen als de oorsmeer plotseling van vorm verandert.

Zacht, plakkerig en geel
Een van de meest voorkomende soorten oorsmeer is plakkerig en geel. Dit type oorsmeer is nuttig om de gehoorgang te smeren en te voorkomen dat hij droog en jeukend wordt.

Lees ook  Dit is het gezamenlijke vermogen van André en Bridget

Wit en droog
Wit en droog oorsmeer komt ook veel voor. Personen die minder lichaamsgeur produceren, hebben deze oorsmeer in de kleur wit. Maar het kan ook aangeven dat het lichaam lijdt aan een vitaminetekort, met name koper of ijzer.

Bruin of zwart
Oude oorsmeer die al lang in het oor zit, heeft meestal een donkerdere kleur. Maar als je bruin of zwart oorsmeer ontdekt, kan dit ook een teken van stress zijn en moet je je ontspannen. Zwart oorsmeer kan ook een symptoom zijn van een schimmelinfectie in het oor.

Grijs
Grijs oorsmeer? Het klinkt misschien raar, maar in feite is het slechts een teken dat oorsmeer zijn werk doet en het oor beschermt. Een grijsachtige kleur betekent simpelweg dat wat vuil zich ook in het oor heeft opgehoopt.

Rood / bloedige
Als je merkt dat je oorsmeer rood of bloederig is, kan dit een indicatie zijn van een beschadigde gehoorgang. Het kan ook een teken zijn dat je een oorontsteking hebt. Als je dit opvalt, moet je altijd een arts raadplegen voor de zekerheid.

Lees ook  Nederlanders gebeld door dure nummers uit Algerije: 'Niet terugbellen'

Vloeiend / lopend oorsmeer
Het is heel normaal om vloeibare oorsmeer in kleine hoeveelheden uit de gehoorgang te laten stromen, omdat het betekent dat het oor wordt gereinigd. Maar als het in grote hoeveelheden komt, kan dit erop wijzen dat je een verwonding in je binnenoor hebt of op het punt staat een oorinfectie te krijgen. In dit geval kan het ook een goed idee zijn om een ​​arts te raadplegen.

Het ruikt vies
Raar ruikend oorsmeer kan betekenen dat je lijdt aan een oorontsteking en onder andere een vorm van verstopping in je oor.

Als de kleur van je oorsmeer van tijd tot tijd verschilt, hoef je je geen zorgen te maken. Als je echter merkt dat je oorsmeer is veranderd in een iets andere kleur dan voorheen, neem dan contact op met je arts.

Deel deze informatie alstublieft met je vrienden, zodat zij ook de soorten oorsmeer leren om in de gaten te houden. Je weet nooit wie je kan helpen!

Slachtoffer mishandeling Spijkenisse blijkt zelf ook te kunnen uitdelen

Doe deze 7 enorm effectieve oefeningen voor prachtige borsten