in

Deze ex-patiënten hebben corona al gehad: de een ‘ging bijna dood’, de ander ‘merkte niks’

Kiest premier Mark Rutte voor de juiste strategie door corona gefaseerd te laten doorwoekeren zodat we een muur van ex-patiënten opbouwen die immuun zijn voor het virus? Ex-coronapatiënten Rob van den Hoven en Maarten van den Broek vertellen wat er met je kán gebeuren.

Van het verhaal van Rob van den Hoven word je niet meteen vrolijk. De hoogleraar Artificial Intelligence and Robotlaw uit het Noord-Hollandse Zuiderwoude staat achter de aanpak van Rutte.

,,Maar één ding klopte niet: dat je over het algemeen maar milde klachten krijgt”, vertelt Van den Hoven.

Hij liep het coronavirus waarschijnlijk op tijdens een korte skitrip naar Zuid-Tirol. Hij is ‘weliswaar al 64′, maar rekende zich tot de kerngezonde mensen: altijd vele kilometers op de fiets naar zijn werk in Amsterdam, altijd gezond geleefd.

En toch werd hij zwaar ziek. ,,40 graden koorts, veel hoesten, ontzettend zware hoofdpijn, dat je na drie paracetamolletjes denkt: dat helpt ook niks.

Je ligt alleen maar in bed te kreunen. Mijn vrouw moest uit de buurt blijven natuurlijk, kon me niet verzorgen, maar je wilt ook niks hoor: alleen maar water en thee. En je kan ook niks; er is geen medicijn.”

Het engste moment was toen hij enorme steken in zijn borst voelde. De benauwdheid sloeg toe. Van den Hoven hoestte enorm, stond op… ,,En toen ging het licht uit. Ik viel en ik dacht een seconde: dat was het.”

Eenmaal bijgekomen bleef de pijn, maar ademen ging weer. ,,De dokter zei later: het kan best zijn dat net door die val een prop slijm van je longen is losgeraakt”, vertelt Van den Hoven. ,,Dat die val me heeft gered. Ja, het kan, die dokter zegt ook maar wat, want hij weet het ook niet.”

Sinds ruim een week is hij genezen. ,,Maar de naweeën van het virus zijn ook best naar, daar hoor je amper iemand over”, zegt Van den Hoven. ,,Mijn longen zijn nog steeds niet in orde, die zijn zeker beschadigd. Ze zeggen dat het goed komt, maar dokters weten ook niks zeker, het is allemaal gissen.”

Lees ook  Dít zijn vijf vroege waarschuwingssignalen van botontkalking

Ondanks zijn eigen nare ervaring staat Van den Hoven achter de strategie van Rutte en het RIVM om corona gefaseerd door Nederland te laten razen, waardoor een groot deel van de bevolking ziek zal worden, maar ook immuun.

,,Ik voel mij absoluut immuun nu”, zegt Van den Hoven. ,,Dit is een virus en tegen elk virus bouw je antistoffen op als je het krijgt.

Ik heb hier in het dorp ook mensen aangeboden: ik kan het niet meer krijgen, ik kan jullie verzorgen. Maar dat vinden de mensen toch eng, ze blijven liever bij je uit de buurt. Mijn buren ook: ze zeggen gedag, maar blijven wel op afstand. Het is allemaal psychologie. Ik ben nog een beetje een paria.”

Thermometer van acht euro
Hoe anders is het verhaal van kapper Maarten van den Broek (58) uit Tilburg. Ook hij is besmet geweest, maar nóóit ziek.

Hij vierde carnaval met de man uit Loon op Zand – “een goeie vriend van mij” – die later de eerste coronapatiënt van Nederland werd, nog geen drie weken geleden. Dát zette Van den Broek meteen op scherp: hij kocht voor acht euro bij de Etos een thermometer en mat twee keer per dag zijn temperatuur.

,,De temperatuur bleef dagenlang goed, maar na een week had ik ineens 37,8. Eigenlijk nog te laag om getest te worden, maar bij de GGD deden ze het toch.

Ik heb gelijk de drie meiden die bij me werken naar huis gestuurd, de zaak dichtgegooid en 72 uur thuis op mijn slaapkamer gezeten. Drie dagen later kreeg ik de uitslag: corona. Maar toen was m’n temperatuur alweer normaal, ik heb geen seconde ergens last van gehad.”

Lees ook  Het hebben van een man brengt 7 uur extra huishoudelijke taken per week met zich mee: dat zegt een onderzoek

Toch was het even zwaar. Van den Broek bleek corona te hebben en zag van de schrik zijn business al instorten: ,,Ik heb even gehuild, ik was het liefst bij mijn vrouw om de nek gaan hangen, maar ja, die moest op vier meter afstand blijven.

Ik dacht echt: hoe moet dat nou? M’n zaak moet dicht, hoe lang dan? Maar bij de GGD zeiden ze ook dat ik na 24 uur zonder klachten weer genezen was. Corona is echt bij mij voorbij gewaaid, zeg maar. Ik heb de deur weer open gedaan. Ik heb gelukkig veel vaste klanten, die kwamen ook wel weer.”

Maarten van den Broek
Van den Broek voelt zich nu ‘iets sterker, zeg maar immuun’ voor de ziekte. Hij volgt de richtlijnen en de deskundigen eigenlijk al vanaf het begin af aan op de voet.

,,Maar wat ze zeggen wisselt nogal: ik had m’n zaak vandaag gesloten, omdat de kappersbond dat adviseerde, maar even laten weer opengegooid omdat ze zeiden dat het toch wel kon, haha. Dat is het dilemma, hè.

Maar met de goede voorzorgsmaatregelen… Ik blijf ook voorzichtig, hè. Ik doe geen gekke dingen, ik voel me niet verheven.

In China is er ook iemand twee keer besmet geraakt. Dus als er iemand hier zwetend en hoestend binnenkomt, vraag ik toch vriendelijk: stel de knipbeurt even uit. Dat zei Rutte ook hè: hou elkaar in de gaten. Ik steun zijn aanpak eigenlijk wel.”

,,Ik raad wel iedereen aan: meet zelf twee keer per dag je temperatuur. Ik doe het ook nog steeds. Anders had ik het nooit geweten.

En als je verhoging hebt, blijf dan uit de buurt van kwetsbare mensen. Ik snap eigenlijk niet dat ze dat niet gewoon tegen iedereen zeggen.”

Hamsteraar koopt enorme voorraad wc papier – komt thuis en krijgt de shock van haar leven

Chemo in coronatijd: ‘Ik kan mijn lieve vader niet eens knuffelen’