in

Deze foto’s plaatste Drentse ’spookzoon’ nadat hij zijn verhaal naar buiten gooide

Verwarring en veel vragen. Dat is de tussenstand na de dag waarop de ogen van de wereld gericht waren op een Drentse boerderij. De burgemeester had ’nog nooit zoiets gezien’. Maar zaten de kinderen echt opgesloten, wachtte het gezin op het einde der tijden en wat hadden ze met bomen en het klimaat?

De zaak kwam aan het rollen nadat een 25-jarige man met een baard, vies haar en een schokkend verhaal ’s nachts opdook in de plaatselijke kroeg. Hij verklaarde dat hij al jaren met zijn jongere broers en zussen opgesloten zat in een boerderij.

De jonge cafébezoeker heeft onder de voornaam Jan profielen op sociale media. Precies negen jaar was Jan online afwezig, maar afgelopen juni dook hij ineens weer op. ’Begonnen met nieuwe baan bij Creconat’ valt er op zijn Facebook te lezen op 6 juni. Dat is gelieerd aan het houtbedrijf Native Creative Economy in Meppel. Daar is maandag een politie-inval geweest, bevestigt een overbuurman. Het bedrijf is eigendom van Josef B., de 58-jarige hoofdbewoner van de boerderij in Ruinerwold. Hij is aangehouden.

Jan plaatst op internet foto’s van zichzelf en de ’bomen om zich heen’ en linkt naar producten of acties, zoals de klimaatstaking. Vorige week maakte en deelde hij drie keer ’s nachts een foto, die hij ’s nachts maakte in Ruinerwold. Het is waarschijnlijk dat hij op dat moment van de boerderij onderweg was naar de dorpskroeg.

“Josef B. ’uiterst vriendelijk, met een grote bos haar en een dikke baard’”
Josef B. is een Oostenrijker, geboren in Wenen. Een buurman van zijn houtbedrijf omschrijft hem als ’uiterst vriendelijk, met een grote bos haar en een dikke baard’. „Ik nam pakketjes voor hem, gereedschap en dergelijke, aan maar vond het vervelend dat ik hem zo slecht kon bereiken per telefoon.”

Online prijst Native Creative zich aan als ’heel erg bezig met natuur en bomen’. „Wij geloven dat elk persoon zijn eigen creativiteit heeft. Ons eerste project gaat over creatief gebruik van hout. Waarom hout? Kijk naar een boom en je creatieve brein ontploft met talloze mogelijkheden die een boom biedt.” Zijn bedrijf wilde hout gebruiken maar ook bomen planten ’tot zelfs de meest creatieve geest geen plek meer ziet waar nog een boom kan groeien.’

Vijf jongeren en hun vader
Hoe hield de aangehouden houtbewerker Josef B. het gezin met de zieke vader en de nu naar buiten getreden zoon zo lang in zijn greep? Burgemeester Roger de Groot zei in een persconferentie dat alle scenario’s worden opengehouden. Zeker is dat de politie zes mensen uit de boerderij heeft gehaald: vijf jongeren tussen de 18 en 25 jaar en hun vader. Ze zaten ’in afzonderlijke, provisorisch ingerichte ruimtes’.

Lees ook  Auto wassen? Wacht nog maar even: buien met Saharazand in aantocht

„Een aantal kinderen was niet ingeschreven bij de burgerlijke stand. Een aantal wel”, aldus de burgemeester. Waarom de kinderen die wél waren ingeschreven klaarblijkelijk niet op de radar stonden van leerplichtambtenaren, kon hij niet zeggen. „Dat moet allemaal worden uitgezocht.”

„Een dergelijke situatie hebben wij nog nooit meegemaakt”, stelde de burgemeester. „Het gezin is op een veilige plek. Zij hebben behoefte aan rust.”

De burgemeester complimenteerde café-eigenaar Chris Westerbeek, die de verwaarloosde jongeman in zijn kroeg trof en daarna de politie inschakelde. Westerbeek is er een beetje verlegen van. „Ik zit hier ook niet op te wachten. Die man zei dat hij hulp nodig had.”

Westerbeek had de schijnbare dwaalgast nog nooit eerder gezien, totdat hij opdook in de volle kroeg en vijf biertjes bestelde. „Gekleed in jaren tachtig-kleding, het zag er toch bijzonder uit. Een man met een baardje. Wat doe je hier?”, vroegen we. „Hij vertelde waar hij woonde, dat hij was weggelopen. Het leek me gewoon een Nederlander, wat verward of mensenschuw. Hij is maar kort geweest. Hij zei echt niet veel over het waarom, maar er kwam wel uit dat hij ’niet naar huis kon’.”

Hoofdbewoner betaalde altijd netjes huur
De 58-jarige hoofdbewoner van de boerderij betaalde altijd keurig de huur. Dat zegt eigenaresse Alida ten Oever (66), die de woonboerderij aan de man verhuurde. „Die werd altijd keurig op tijd overgemaakt. Ik sta dit allemaal echt met grote verbazing aan te horen.”

Ten Oever, die zelf met haar man en zoon een boerenbedrijf heeft in het Drentse dorp, is sinds 2003 officieel eigenaar van de boerderij. Ze zegt niet te hebben geweten wat er zich afspeelde. De huurder bewoonde de boerderij zeker al ’enige jaren’. Omdat ze huiseigenaar is, had Ten Oever geregeld contact met de huurder. Ze kwam om die reden ook wel eens op de boerderij. „Je moet toch contact houden. Maar ik heb daar nooit iets ondeugdelijks gezien.”

Ruinerwold, met amper vierduizend inwoners, staat op stelten. „Dit is niet te geloven. Nou ja, in Amerika met ’preppers’, maar niet in Drenthe.” Bij de supermarkt snappen buurtgenoten er niks van. Ze hopen dat er geen sprake was van seksueel misbruik op de geheimzinnige boerderij. De Post NL-bezorger rijdt al negen jaar trouw zijn rondjes door het dorp. „Ik heb daar, als ik het goede pand voor me heb, in al die negen jaar nog nooit wat bezorgd.”

Lees ook  Wilfred Genee haalt ongenadig hard uit naar Bridget Maasland

Jans Keizer verwelkomde Josef B. zo’n negen jaar geleden. „Bij elke nieuwe buurtbewoner gaan we altijd even op bezoek met bloemen en wijn. Het was slecht weer. Hij ontving ons buiten, nam netjes onze cadeautjes in ontvangst en daarna konden we vertrekken.”

Hij vertelt aan RTV Drenthe dat het hek bij de brug altijd op slot was. Ook zagen ze een camera. „Zelf dacht ik dat het om drugs ging. Meerdere keren heeft er een politieauto voor het huis gestaan. We dachten dat de politie wel op de hoogte was.”

Volgens overburen heeft de wijkagent een paar jaar geleden poolshoogte genomen om te zien of er iets gaande was. Dat leidde tot niets. Er kwam geen contact en er was ook niet genoeg reden om het terrein te betreden.

’Hij hield alles in de gaten’
„Die man was zo scherp”, zegt een buurtbewoner. „Je hoefde maar in de buurt van het erf te komen en hij stuurde je al weg. Hij hield alles met een verrekijker in de gaten.”

Buren van de boerderij zijn geschokt. Al jaren hebben ze het gevoel dat er iets niet klopte. „Ook als hij weg was, hoorden we daar geluiden. Van een grasmaaier bijvoorbeeld. Dus er móést nog wel iemand zijn. Maar geen idee wie.”

Volgens een buurman kwam de man iedere middag aanrijden met een oude auto, meestal met volgepakte aanhanger. „Tegen schemering vertrok hij weer. Ik meende dat hij er niet zelf woonde. In de buurt gaat rond dat het om een sekte gaat.”

Camera’s rondom het huis
Er kon nog geen ’hallo’ of ’dag’ van af, als ze hem toevallig ergens op straat tegenkwamen. „Wat apart was, waren al die camera’s rondom het huis. En ja, dan die gesloten houding erbij. Niemand hier had contact met hem.”

RTV Drenthe sprak met een buurman die vond dat de man ’een sympathieke oogopslag’ had. „Hij zwaaide altijd vriendelijk. Hij had een hond, die blafte altijd op het erf. Dat vonden wij zielig. Ik heb een net briefje in de brievenbus gedaan. Een dag later hoorden we hem niet meer.”

Knapperd: zo ziet de dochter van Wolter Kroes eruit

Vrouw met baby in armen gevonden op bodem in water..