in

Deze man wordt “de man met de gouden arm” genoemd: hij redde het leven van meer dan 2 miljoen kinderen

Elk leven is kostbaar, maar er zijn er die als een voorbeeld van fundamenteel belang voor anderen kunnen zijn – en dat van James Harrison hoort hier zeker bij.

Wat deze 82-jarige Australische man speciaal maakt, is zijn “gouden arm”, deze bijnaam gaven degenen die zijn gave konden waarderen: dankzij zijn bloed wist James het leven van meer dan 2 miljoen kinderen te redden.

Het begon allemaal op een ondenkbare en tragische manier, toen in 1951 de veertienjarige James met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht vanwege een probleem waardoor een long moest worden verwijderd; een moeilijke operatie, vooral in die tijd, die hij overleefde dankzij de ontvangen bloedtransfusies.

Tijdens het verblijf van drie maanden in het ziekenhuis, was James in staat om meer te weten te komen over het systeem van bloeddonatie en omdat hij het enorm waardeerde, nam hij een beslissing die niet alleen zijn leven voor altijd zou veranderen, maar ook die van talloze andere mensen: hij zou bloeddonor worden, om diegenen terug te betalen die, met hun gebaar, hem hadden gered.

Lees ook  6-jarige vraagt zijn moeder over s*ks. Het antwoord deed hem over de grond rollen van het lachen.

James moest wachten tot hij 18 was, de wettelijke leeftijd om bloed te mogen doneren; sindsdien heeft hij echter nooit een afspraak gemist en werd hij het symbool van het Rode Kruis.

Maar er is meer: zijn zeer zeldzame type bloed maakte hem bijzonder waardevol bij de behandeling van foetale erytroblastosis. Het is een ziekte die de foetus van de Rh-positieve groep kan aantasten, als de moeder Rh-negatief is en de vader Rh-positief, die destijds veel slachtoffers heeft gemaakt.

De artsen ontdekten dat James bloed had dat negatief D werd genoemd, compatibel met alle bloedgroepen en vrij van anti-A en anti-B antilichamen, maar helaas zeer zeldzaam: er zijn slechts ongeveer vijftig mensen met dit type bloed in Australië. – en James is een van hen. Waarschijnlijk kreeg hij deze mogelijkheid dankzij de transfusie die hem als jongen had gered.

Lees ook  André Hazes verklaart Monique eeuwige trouw.

Gedurende 67 jaar als vrijwilliger heeft de heer Harrison 1.173 donaties gedaan, wat neerkomt op het redden van 2,4 miljoen kinderen: een geweldig resultaat, duidelijk niet alleen vanwege de hoeveelheid.

Dus toen het Rode Kruis hem uitnodigde om “met pensioen te gaan” gezien zijn hoge leeftijd, besloten sommigen van degenen die baat hadden gehad bij zijn gebaar, hem te bedanken en zochten hem op, op de dag van zijn laatste donatie: een emotioneel moment voor allemaal, voor iemand die echt een waardevol voorbeeld vertegenwoordigt.

10-jarige jongen overleden in Limburg door nalatigheid kinderarts

Het is officieel: Love Island Rowena en Stenn van hebben een relatie