in

Deze vrouw ontsnapte aan spookvader Ruinerwold

Een getrouwde moeder en haar dochtertje zijn jaren geleden op het nippertje ontsnapt aan Gerrit Jan van D. uit Ruinerwold.

De ’spookvader’ palmde haar in en probeerde haar te bezwangeren in een golfplaten caravan in de Flevopolder.

Het is een wonder dat ze niet in verwachting raakte, op tijd tot bezinning kwam en niet als Gerrit Jans ’Aartsmoeder’ in de boerderij belandde.

De bizarre liefdesgeschiedenis staat opgetekend in het boek ’Spookhoeve Ruinerwold’. De 53-jarige Sorina* vertelt haar verhaal aan De Telegraaf in een plaats onder de rook van Londen, waar ze woont en werkt als gezondheidsadviseur.

’Aartsvader zocht plaatsvervanger’
Eigenlijk had Gerrit Jan van D. zich niet alleen met zijn zes kinderen willen terugtrekken in de afgelegen boerderij in Ruinerwold.

De ’Aartsvader’, zoals hij zich noemde, was sinds de dood van zijn vrouw in 2004 op zoek naar een plaatsvervangster.

Hij liet zijn oog vallen op de Oost-Europese Sorina, die meer kinderen van hem moest baren. Op het laatste moment haakte ze af, tot groot verdriet van haar bebaarde vrijer.

De vrouw was in Engeland gelukkig getrouwd toen ze in 2006 Gerrit Jan onder de naam ’Cosmic Eagle’ ontmoette op internet.

Ze was spiritueel zoekende en hoopte dat de Nederlander haar zesde zintuig zou openen. Het contact werd steeds warmer en intiemer.

Cosmic Eagle als goeroe
„Ik dacht dat Cosmic Eagle mijn goeroe kon worden”, vertelt Sorina, een vrouw naar wie ook het OM op zoek was, zo blijkt uit het politiedossier.

„We hadden interessante gesprekken. Wat hij me vertelde was compleet anders dan ik gewend was.”

Haar interesse voor Cosmic Eagle groeide. Aanvankelijk zou Sorina samen met haar man Jay en dochter Emma bij Cosmic Eagle in de leer gaan.

Samen vlogen ze voor een trainingsweek naar Nederland. Het klikte absoluut niet tussen Jay en haar goeroe.

Zij echter raakte des te meer in zijn ban. „Gerrit Jan is een charismatische man. Hij ziet wat anderen niet zien.”

Spanningen huwelijk liepen op
De spanningen in het huwelijk liepen steeds verder op. Jay liet haar vrij, maar merkte dat de markante Nederlander zware druk uitoefende op zijn echtgenote.

Cosmic Eagle overtuigde Sorina ervan dat Jay ’vol haat zat, tegen zichzelf en tegen God’ en dat ze met hem moest breken.

Lees ook  De ex-vriendin van koning Willem-Alexander? Die ziet er nu zó uit!

Ook zou hij hun dochter Emma niet meer mogen zien als hij zich niet neerlegde bij de nieuwe positie van Sorina als Aartsmoeder.

“Ik heb al berichten gehad van vrouwen die zich aanbieden om jouw plaats in te nemen”

De vrouw wilde Jay geen verdriet doen. Dat maakte Cosmic Eagle woedend. „God staat op het punt iemand anders jouw missie te geven”, schreef hij.

„Ik heb al berichten gehad van vrouwen die zich aanbieden om jouw plaats in te nemen. Het is alsof ze het aanvoelen. Ze staan in de rij.”

Afreizen naar Nederland
In oktober 2007 hakte ze de knoop door. Zonder echtgenoot, maar met Emma, reisde ze opnieuw af naar haar Nederlandse goeroe.

Deze keer voor onbepaalde tijd. Ze sliep in een mosgroene stacaravan in Kraggenbrug bij Emmeloord.

Daar wilde het tweetal een bizarre geestverwisseling uitvoeren. Het ging Cosmic Eagle namelijk vooral om het welgevormde lichaam van Sorina.

Dat moest als vehikel dienen om de geest van zijn vrouw in te laten verschijnen. De geest van de Oost-Europese moest daarvoor wel eerst uit haar lichaam worden verwijderd – een van de ’specialiteiten’ van de zelfbenoemde Messias. Waar die geest naartoe moest verdwijnen, was nog onduidelijk.

Lichaam ter beschikking gesteld
„Ik vond dat wel een interessante gedachte”, zegt Sorina. Ze stelde dan ook zelf voor om haar lichaam ter beschikking te stellen.

Haar eigen geest moest eerst worden losgeknipt van haar lichaam, daarna zou de geest van Gerrit Jans vrouw in haar lichaam treden. „Vreemd ja, maar niet beangstigend.”

“Ik was er klaar voor om een kind van hem te krijgen”

Waar de in 2004 overleden vrouw van zijn negen kinderen al kort na elke bevalling weer zwanger was geraakt, lukte het niet om Sorina te bevruchten.

„Dat is mijn geluk geweest”, kijkt ze terug. „Ik heb die periode geen anticonceptie genomen. Ik was er klaar voor om een kind van hem te krijgen.”

Romantisch idee
Sorina, die het ’niet fijn’ vindt om te praten over haar pijnlijke verleden, beseft inmiddels dat Gerrit Jan in dat geval nog meer macht over haar had gekregen.

Ze acht het ’heel waarschijnlijk’ dat ook zij met Emma, toen drie jaar, in de afgezonderde stolp was beland.

„En ik vond het destijds, zeg ik eerlijk, ook wel een romantisch idee. Samen met Gerrit Jan, zijn kinderen en Emma. En dan later onze eigen kinderen erbij.”

Lees ook  Deze dame (22) dreigde haar verloofde te dumpen tenzij hij 3.000 EURO spendeerde op Valentijnsdag!

“Cosmic Eagle had woede-uitbarstingen, iets wat je niet van een leraar verwacht”

In de caravan kreeg ze echter steeds meer twijfels. „Cosmic Eagle had woede-uitbarstingen, iets wat je niet van een leraar verwacht.

Misschien was mijn beeld van een spiritueel leider ook wel te rooskleurig. We deden leuke dingen, zoals wandelingen maken, hij leerde me veel.

Maar toen ik mijn man eens aan de lijn had in de periode dat ik in die caravan verbleef, pakte hij mijn mobieltje en smeet hem weg.”

Boosheid en geschreeuw
Steeds vaker begon hij tegen haar te schreeuwen. „Ik zag een andere kant van hem. Het was me wel duidelijk dat hij een boosheid in zich had.

En dat hij mensen niet vertrouwde. Ik denk niet dat hij empathie voelde voor mensen. Ik stelde zijn leer soms ter discussie en dat viel niet goed.

Hij accepteert het niet als andere mensen zaken anders zien. Ook vroeg ik me steeds meer af of ik nou bij hem wilde zijn vanwege zijn spirituele kennis, of vanwege de fysieke aantrekkingskracht die hij op me had. Ja, je kunt wel zeggen dat ik verliefd was.”

Uiteindelijk koos ze voor haar gezin. „Toen ik weer thuiskwam, voelde ik me opgelucht en vrij. En had ik het gevoel ontsnapt te zijn. Ik betwijfel of hij echt spirituele capaciteiten bezit.

Toch heeft deze periode mijn vertrouwen in mijn eigen mogelijkheden versterkt. Ik ben mijn gevoel voor het spirituele niet kwijtgeraakt.” Ze is nog steeds samen met Jay.

Voor de rechter
Gerrit Jan van D. wordt sinds de politie-inval in zijn Ruinerwoldse hoeve in oktober verdacht van onder andere vrijheidsberoving, mis handeling en s*ksueel mis bruik van zijn kinderen, en zit nog altijd vast.

Hij is sinds 2016 verlamd en kan niet meer praten. Dinsdag komt de zaak tegen Van D. en zijn Oostenrijkse discipel Josef B. voor het eerst voor de rechter.

Daar zal onder meer worden gesproken over de vraag of Van D. nog wel berecht kan worden, gezien zijn toestand.

*Op verzoek van de vrouw is Sorina een gefingeerde naam, net als Jay en Emma

Irma: ’Mijn man ging naar de hoeren, ik viel bijna flauw toen ik het hoorde’

Emma (47) heeft een eetprobleem: ‘verslaafd aan snot van anderen’