in

Dierenarts Opereerde puppy’s om drugs in hun buik te smokkelen

Hij moest dieren helpen, maar in de plaats daarvan deed hij ze pijn. De Colombiaanse dierenarts Andres Lopez Elorez (38) moest gisteren voor de rechter verschijnen omdat hij puppy’s zou geopereerd hebben om drugs in hun buik te smokkelen. Om weer aan de drugs te raken, werden de diertjes opengesneden.

Deze pakjes met vloeibare heroïne werden ingeplant in de buik van de puppy’s.

De dierenarts zou gewerkt hebben voor een Colombiaanse bende die drugs de Verenigde Staten binnen smokkelde. Tussen 2004 en 2005 zou Lopez Elorez operaties hebben uitgevoerd op puppy’s waarbij hij implantaten met vloeibare heroïne in hun buik inbracht. De hondjes werden daarna vanuit Colombia op commerciële vluchten naar New York gezet, waar de drugs uit hun lijf werden gesneden.

Lees ook  Mondkapjes verplicht op meerdere middelbare scholen

Volgens speurders zouden honden daarbij gestorven zijn, al is niet duidelijk om hoeveel dieren het gaat.

Toen de politie in 2005 lucht kreeg van de gruwelijke methode, konden ze een twintigtal leden van de bende oppakken. Ze voerden ook een raid uit in een kliniek, waarbij tien puppy’s werden gevonden. Vijf daarvan liepen weg, drie stierven aan infecties, twee konden geadopteerd worden en een van die honden werd zelfs ingezet als drugsspeurhond.

Tien jaar ondergedoken

Andres Lopez Elorez.
De dierenarts slaagde erin tijdens de raid te ontsnappen. Pas in 2015 kon hij opgepakt worden in Spanje. Hij werd intussen overgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij dinsdag voor het eerst voor een federale rechtbank in Brooklyn, New York, verscheen.

“Elorez is niet alleen een drugssmokkelaar, hij verbrak ook de eed van een dierenarts om dierenleed te voorkomen door zijn vaardigheid om te opereren te misbruiken voor een vreselijk plan om heroïne te smokkelen in de buik van puppy’s”, sprak advocaat Richard Donoghue. “Honden zijn de beste vrienden van mensen, en zoals de beklaagde straks zal leren: wij zijn de ergste vijand van drugssmokkelaars.”

Lees ook  Gezinnetje Frans en Mariska Bauer breidt uit.

“Na verloop van tijd brengt de onlesbare dorst voor winst drugsbendes ertoe om ondenkbare misdaden te plegen, zoals het gebruiken van onschuldige puppy’s om drugs te verstoppen”, zei James Hunt, hoofd van de DEA (Drug Enforcement Administration) afdeling New York.

Als Lopez Elorez veroordeeld wordt, riskeert hij minstens 10 jaar en mogelijk een levenslange celstraf. Hij pleit onschuldig.

Vader sterft op tragische wijze: 15 jaar later klopt onbekende op de deur en vraagt moeder en zoon om naar buiten te komen

Jasmine Kreeg meer dan miljoen euro voor haar maagdelijkheid, maar daar bleef het niet bij