in

Dit Go-Fit-scherm moet een alternatief zijn voor het mondkapje, maar is het wel veilig?

Aan diversiteit in mondkapjes en gelaatsschermen is er sinds de coronacrisis geen gebrek. Er is nu weer een nieuw soort op de markt: het Go-Fit-scherm.

Dat is een soort tafeltennisbatje, gemaakt van plexiglas. Je houdt ‘m vast voor je gezicht wanneer je met iemand praat. Maar is dat wel veilig?

Het scherm is voornamelijk bedoeld voor scholen, zodat leraren en leerlingen op een veilige manier kunnen communiceren zonder zich aan de anderhalve meter te hoeven houden.

Bedenker Henk Truijens kwam op het idee in Spanje, waar hij in lockdown de hele dag een mondkapje moest dragen. “Mijn bril besloeg steeds. Ik dacht: dit zou toch anders moeten kunnen?”, zegt hij tegen EditieNL.

Met zijn bedrijf ABC Display maakt hij tegenwoordig kuchschermen van plexiglas. “Daarnaast tafeltennis ik graag. Zo kwam ik op het idee voor dit scherm in de vorm van een batje.”

Lees ook  Hoe een portier en peutervader uitgroeide tot spil in Duitse megamis bruikzaak

Met de hand vasthouden
Het voorwerp moet je handmatig voor je gezicht houden. “Je houdt het heel dichtbij, bijna tegen je neus aan.

Alle adem die je uitblaast slaan tegen het scherm aan. Alle virusdeeltjes ­– mocht je besmet zijn ­– worden zo tegengehouden.”

Het Go-Fit-scherm kun je gemakkelijk schoonmaken, legt hij uit. “Je kunt het in de vaatwasser doen. En nog een voordeel: je kunt gewoon eten, drinken en roken terwijl je het gebruikt.”

Niet veilig
Maar hoe veilig is dit product? Gwen Teesing, onderzoeker aan het Erasmus MC, vindt het niet verantwoord. “Ik vind het een creatieve oplossing, maar veilig is het niet”, zegt ze tegen EditieNL.

Lees ook  Ikea betaalt 41 miljoen euro aan ouders nadat omgevallen kast peuter doodt


“Gelaatsschermen zijn er vooral om je ogen te beschermen. Niet voor je mond. Ze zijn bedoeld om te combineren met een mondkapje.

Ze zitten niet strak op je gezicht, dus de aerosolen kunnen alle kanten op.” Die zouden zelfs nog een meter ver kunnen komen.

Daarnaast raak je het Go-Fit-scherm continu aan met je handen. “Je houdt het vast terwijl je praat. Tijdens het praten komen er dan weer druppels op je handen.

Normaal gesproken houd je tijdens het praten je handen niet zo dichtbij. Je zou dan elke keer weer je handen moeten desinfecteren. Dat lijkt me niet handig.”

Pascale (59) heeft hersenschade door corona: ‘Mijn hele leven is weg’

Onderzoek: Nederland heeft waardering voor premier Rutte