in

Dit is het verschil tussen een intelligente en volledige lockdown

Het aantal besmettingen blijft toenemen en strengere coronamaatregelen zijn bijna onvermijdelijk. Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers pleit zelfs voor een volledige lockdown, in plaats van een intelligente lockdown. Wat zou er dan precies veranderen? En waar moeten we rekening mee houden?

In meerdere landen is de volledige lockdown van kracht geweest, maar Nederland hield voet bij stuk en koos dit voorjaar voor een zogenoemde ‘intelligente lockdown’.

Uit onderzoek van RTL Nieuws uit april bleek dat Nederland ten tijde van de intelligente lockdown meer bewegingsvrijheid had dan de meeste andere Europese landen. Zo bleek dat de winkelstraten, stranden en parken in onder andere België, Italië en Spanje nagenoeg leeg waren, terwijl Nederlanders massaal de kust opzochten.

Coronabesmettingen stijgen
Vandaag meldt het RIVM 6378 nieuwe coronabesmettingen. Nederland staat er nu ten opzichte van andere landen in West-Europa slecht voor als het gaat om de verspreiding van het coronavirus. Gehoopt werd dat dit weekend positieve resultaten zichtbaar waren, maar het tegenovergestelde is het geval.

En dus komen er hoogstwaarschijnlijk nieuwe maatregelen, na de ‘nieuwe’ coronaregels van twee weken geleden. Dinsdagavond is er een persconferentie waarin meer duidelijk wordt.

Volledige lockdown
Diederik Gommers zei gisteren in het AD dat de maatregelen niet voldoende zijn gebleken. Hij pleit voor een volledige lockdown.

Maar wat verandert er als we overgaan tot een intelligente of volledige lockdown? We kijken naar het verschil in aanpak tussen Nederland (intelligente lockdown) en Spanje (volledige lockdown) tijdens de eerste golf.

Lees ook  Man zijn ontdekking in huis van grootouders verbaast verzamelaars wereldwijd

Thuisblijven
Als het gaat om thuisblijven of op pad gaan, mag je nu in ons land nog je deur uit wanneer je daar zin in hebt. Bij de intelligente lockdown wordt aangeraden zoveel mogelijk thuis te blijven. Wilde je dit voorjaar toch naar buiten gaan, dan moest je een goede reden hebben: werk, boodschappen of zorg voor iemand anders.

Bij een volledige lockdown heb je geen keuze meer. Je moet verplicht thuisblijven en voor het doen van boodschappen of gaan naar je werk gelden strenge regels. In Spanje mocht de politie vragen waarom je op straat was. Kon je jezelf niet verantwoorden, dan mocht de politie hoge boetes geven.

Sporten
Nu mag je in Nederland nog naar de sportschool en ook buiten sporten is toegestaan. Komt er een intelligente lockdown, dan zit sporten in de sportschool er opnieuw niet in.

Sporten in de buitenlucht mocht wel, maar bij de volledige lockdown in Spanje was dit verboden.

Avondklok
De avondwinkels draaien op dit moment overuren, maar bij een avondklok zal dit niet langer het geval zijn. We hebben bij de intelligente lockdown geen avondklok meegemaakt, maar bij een volledige lockdown zou dit wel mogelijk kunnen zijn. Dit betekent dat na een bepaald tijdstip niemand meer de straat op mag. In Spanje was hier geen sprake van, maar in Antwerpen (België) bijvoorbeeld wel. Daar moesten mensen van 23.30 uur tot 06.00 uur thuis zijn.

Lees ook  Danny Froger en vriendin Dominique in verwachting van eerste kindje

Horeca
Nu mag je nog tot 22.00 uur in een bar, restaurant of op een terras zitten, maar zoals we weten is dat bij een intelligente lockdown niet het geval en moet de horeca opnieuw hun deuren sluiten. Hetzelfde geldt voor kappers en nagelstudio’s.

Dezelfde maatregelen gelden bij een volledige lockdown. Daarnaast moesten bij de Spaanse lockdown alle winkels dicht, behalve supermarkten, bakkers, winkels voor voedsel, drank, essentiële goederen en producten én farmaceutische, medische en orthopedische instellingen.

Strand en natuur
Tijdens de intelligente lockdown gingen we graag een dag naar het strand of de natuur, maar bij een volledige lockdown kan dat hoogstwaarschijnlijk niet meer. Deze dagjes uit waren in Spanje namelijk verboden.

Familie en vrienden
Op dit moment mag je maximaal in het gezelschap van vier personen zijn. Bij een intelligente lockdown beperkte dit zich tot twee personen op bepaalde plekken en mocht je maar een maximumaantal mensen thuis ontvangen.

Bij een volledige lockdown mocht je in Spanje helemaal geen familie of vrienden bezoeken. Een uitzondering op die regel was als je een ouder iemand moest verzorgen.

Of het kabinet dezelfde maatregelen neemt bij een intelligente of volledige lockdown zoals hierboven genoemd, is vooralsnog onduidelijk en zal dinsdag moeten blijken.

Famke Louise gaat drie boeken in halfjaar lezen om slimmer te worden

Roethof wil vrijspraak Brech: ‘Het is te mager, spreek hem vrij’