in

Dit is waarom je nooit een koude, natte handdoek op de rug van je hond mag leggen

Het kan levensgevaarlijk zijn

Honden hebben moeite met afkoelen als het buiten heel warm is. Je hebt dan misschien de neiging om hem een handje te helpen door een natte handdoek op de rug van je viervoeter te leggen. Maar dit is geen goed idee!

Een goedbedoelde actie met levensgevaarlijke gevolgen.

Natte handdoek
Honden zijn heel erg gevoelig voor warmte: omdat zij niet kunnen zweten is het voor hen heel erg moeilijk om af te koelen. Ze hebben soms dan ook een beetje hulp van hun baasjes nodig. Vaak leggen deze baasjes een natte handdoek op de rug van hun viervoeter of gooien ze water over hun oververhitte hond heen. Goedbedoeld natuurlijk, maar in feite werkt dit averechts. Theeuwes Dierenspeciaalzaak plaatst een waarschuwing op Facebook en legt uit waarom het zo gevaarlijk kan zijn.

Lees ook  Watersporters spotten zeer zeldzame roze dolfijn in het water. Waanzinnige beelden!

Zuurstoftekort
Zo legt de dierenspeciaalzaak uit dat de aderen van de hond door kou vernauwen. Door de hoge temperatuur (boven de 42 graden) stollen de eiwitten in het bloed van de hond, wat het bloed dik en stroperig maakt. Deze combinatie zorgt ervoor dat het hart het bloed niet meer rond kan pompen, waarna er een zuurstofgebrek kan ontstaan. Hierdoor kunnen de organen stuk voor stuk uitvallen en kan de hond een langzame, pijnlijke dood sterven. De goedbedoelde actie kan in theorie dus leiden tot veel pijn en uiteindelijk de dood.

Lees ook  Hond werd achtergelaten om te sterven met mond en pootjes vastgebonden – kijk nu wanneer 2 loodgieters hem redden.

Wat wel te doen?
Is je hond oververhit, dan kun je hem wel degelijk een handje helpen. Geef hem eerst lauw water te drinken (niet koud!) en koel de voetzooltjes en borstkas/onderbuik met een natte handdoek. Leg de natte handdoek daarna op een schaduwrijke plek neer en laat je viervoeter hier rusten. Heb je airco of een andere vorm van verkoeling in huis, dan is het misschien een beter idee om op het heetst van de dag binnen te blijven.

Hou je niet van sporten? Dat wijst erop dat je slim bent!

3 zusjes doodgehongerd