in

Dit is wat blinde mensen ervaren als ze dromen

Ook blinde mensen dromen gewoon
Je kunt het misschien niet altijd onthouden, maar elk mens droomt elke nacht. Blinde mensen zijn daar geen uitzondering op.

Toch kunnen we het niet helpen ons af te vragen wat blinde mensen dan ‘zien’ als ze dromen. Ben jij er ook benieuwd naar? In dit artikel geven we er antwoord op.

Blinde mensen dromen ook
Mensen die blind zijn dromen net zoveel als mensen die kunnen zien. Dat komt omdat dromen worden gegenereerd in je brein.

Het is een functie van je hersenen en dus niet van je ogen. Er zitten subtiele verschillen in de dromen van mensen die blind zijn en mensen die wel kunnen zien. Sommige blinde mensen zien daarentegen wel echt beelden in hun dromen. Hierbij hangt het er vanaf op welke leeftijd zij hun zicht verloren.

Lees ook  Zin in een ‘pikante’ maaltijd tijdens de lockdown? Deze stripsters komen nu aan huis leveren!

Wel of geen ‘zicht’ in dromen?
Mensen die blind zijn geboren of op jonge leeftijd (tot 5 jaar) blind werden, hebben geen zicht in hun dromen. Mensen die na hun vijfde of zesde blind werden, hebben wel visuele dromen.

Hieruit blijkt dat blinde mensen alsnog kunnen ‘zien’ in hun dromen, mits ze genoeg herinneringen hebben opgeslagen in het brein van toen ze nog wel konden zien. Jongere mensen voor wie dat niet geldt, dromen ook, maar andere zintuigen spelen een veel prominentere rol in hun dromen.

GezondheidDit is wat blinde mensen ervaren als ze dromen

Lees ook  Even meekijken: Geneviève Fox neemt nóg een maatje meer en gaat naar 800cc!

Andere zintuigen
Of iemand nu wel of niet zijn hele leven blind is, over het algemeen geldt dat blinde mensen andere zintuigelijke sensaties sterker ervaren dan de visuele.

Uit onderzoek blijkt dat aanrakingen, geur en smaak een grotere rol spelen in de dromen van blinde mensen. Het is eigenlijk een weerspiegeling van hun leven als ze wakker zijn. Ook dan ervaren blinde mensen smaak, geur en aanraking intenser dan mensen die wel kunnen zien.

Onderwerpen
De dromen van mensen die blind zijn verschillen qua onderwerpen niet erg van die van mensen met zicht. Het enige opvallende verschil is dat blinden minder vaak agressie ervaren in hun dromen.

Oma Godelieve was zo sterk, maar op één week tijd was het voorbij door corona

Man slaat hond met knuppel en steekt hem in brand – moet nu noodgedwongen oog laten verwijderen