in

Dit zijn de corona-adviezen die je NIET moet volgen en rondgaan op social media

Advies over het voorkomen van het coronavirus en het genezen van COVID-19 worden veel gedeeld op WhatsApp, Facebook en Twitter. NUcheckt somt de verkeerde adviezen op.

NUcheckt ontving vorige week veel e-mails van lezers die vroegen naar corona-advies dat zij via WhatsApp, Twitter en Facebook hadden ontvangen.

Sinds afgelopen donderdag is de belangrijkste boodschap die werd gedeeld naar verluidt afkomstig van Stanford University. De universiteit zelf heeft verklaard dat het bericht niet van hen afkomstig is en ook valse informatie bevat.

Er circuleert valse informatie in de sociale media en in de e-mail vooruit over de COVID-19 symptomen en de behandeling die ten onrechte aan Stanford wordt toegeschreven. Deze is niet van Stanford.

Je kunt een infectie niet detecteren door je adem in te houden

De boodschap die zou komen van Stanford University is een verzameling van verschillende meningen die al in andere vormen zijn verspreid via sociale media.

In dit bericht wordt bijvoorbeeld beweerd dat als het je lukt om zonder problemen tien seconden je adem in te houden, je niet besmet bent met het coronavirus.

Robert Legare Atmar, een besmettelijke ziektespecialist bij Baylor College of Medicine in Texas, vertelde eerder vandaag aan AP persagentschap dat het weliswaar kan helpen bij het opsporen van ernstige longproblemen, maar dat het niet mogelijk is om mensen op te sporen die milde of minder ernstige symptomen hebben als gevolg van het coronavirus. Deskundigen zeggen dat angst, astma en hooikoorts bijvoorbeeld ook kunnen voorkomen dat mensen tien seconden hun adem inhouden.

Lees ook  Dit is het gezamenlijke vermogen van André en Bridget

Drinkwater en gorgelen helpen niet

Het advies dat wordt toegeschreven aan de Stanford Universiteit zei ook dat het drinken van een slokje water om het kwartier helpt bij het voorkomen van coronavirusziekte. NUcheckt heeft hier op 4 maart uitvoerig over geschreven.

De conclusie was dat het belangrijk is voor je gezondheid om genoeg water te drinken, maar er is geen bewijs dat het drinken van water regelmatig helpt tegen het coronavirus.

In andere mails die NU.nl ontving, werd gezegd dat gorgelen met een zout- of azijnoplossing helpt om het coronavirus onder controle te houden.

De Amerikaanse John Hopkins University legt op hun website uit dat gorgelen met eender welke vloeistof niet verhindert dat je het coronavirus krijgt.

Een NU.nl lezer vroeg ook of zeven tenen knoflook, gehakt en gekookt in water, COVID-19 konden genezen.

Dit gerucht lijkt te circuleren in verschillende talen en landen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft verklaard dat knoflook misschien antibacteriële eigenschappen heeft, maar er is geen bewijs dat het helpt tegen het coronavirus.

Tot slot zijn er verschillende geruchten dat vitamine C kan voorkomen dat mensen besmet raken met het coronavirus en dat het zelfs de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt kan genezen. Deze beschuldigingen zijn ook ongegrond. Het is waar dat het nemen van voldoende vitamine C weinig effect kan hebben op de kans op een verkoudheid, maar er is geen bewijs dat het een infectie met het coronavirus voorkomt.

Lees ook  Dode vrouw gevonden in huis Hendrik-Ido-Ambacht, man opgepakt

Er is ook geen bewijs voor de bewering dat het coronavirus kan worden genezen door het nemen van vitamine C. In de Chinese provincie Wuhan wordt momenteel onderzocht of het injecteren van vitamine C rechtstreeks in de bloedbaan kan helpen tegen COVID-19. Er zijn nog geen resultaten bekend.

Wat kan je dan wel doen?

Wees verdacht als u gezondheidsadviezen tegenkomt die beweren dat een bepaalde maatregel of voedsel u volledig kan beschermen tegen het coronavirus of COVID-19 kan genezen.

Er is op dit moment veel onderzoek gaande, maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er nog geen medicijn gevonden waarvan bewezen is dat het helpt tegen het coronavirus en waarvan we weten dat het veilig is. Er is ook nog geen vaccin.

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om bij klachten thuis te blijven, zo mogelijk thuis te werken en het contact met anderen te beperken.

Het is ook belangrijk om uw handen goed te wassen en vaak, hoesten aan de binnenkant van de elleboog, geen handen te schudden en papieren zakdoeken te gebruiken.

Het Coronavirus in het kort

– Het coronavirus verspreidt zich voornamelijk door niezen en hoesten. Het virus kan rechtstreeks van persoon tot persoon worden overgedragen of (voor een beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.

– Eén besmette persoon infecteert gemiddeld twee tot drie anderen.

– Bijna alle doden zijn ouderen of kwetsbare mensen die bijvoorbeeld hart en of longziekten hebben.

John de Mol wilde Patty ontslaan als haar gewicht veranderde

Oud-werknemers onthullen: ‘Ellen gemeenste mens ooit!’