in

Dít zijn vijf vroege waarschuwingssignalen van botontkalking

Deze waarschuwingssignalen duiden ‘de stille ziekte’ aa

Osteoporose, oftewel botontkalking, wordt ook weleens beschreven als ‘de stille ziekte’ omdat je er opeens last van kunt krijgen zonder enige waarschuwingssignalen. Toch zijn er wel vroege waarschuwingssignalen die kunnen wijzen op de ziekte.

Let goed op de volgende signalen:

Vouwen
Osteoporose, oftewel botontkalking, is een ziekte waarbij je botten heel erg fragiel worden. De aandoening komt vaker voor op latere leeftijd en vaker bij vrouwen dan bij mannen; maar liefst 1 op de 3 vrouwen van boven de zestig jaar heeft last van deze aandoening. De aandoening moet niet verward worden met artrose: dat is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten slijt. Vanaf het 35e levensjaar gaat je lichaam meer bot afbreken dan er wordt aangemaakt. Hierdoor ontstaat botontkalking.

Oorzaken
De oorzaken van osteoporose zijn veelzijdig: zo kunnen onder andere de overgang, een tekort aan lichaamsbeweging, een tekort aan vitamine D en calcium, roken en bepaalde geneesmiddelen het risico op de aandoening vergroten. Is de dichtheid van je botten sterk afgenomen, dan is het zaak om zo snel mogelijk de juiste medicatie daarvoor te slikken. Het lastige is echter het opsporen van de ziekte; botontkalking op zich geeft geen klachten; pas als je een bot hebt gebroken komt de diagnose om de hoek kijken. Toch zijn er een aantal signalen die mogelijk de aanwezigheid van osteoporose kunnen aanduiden.

Lees ook  Stad bouwt snelwegbrug rondom huisje nadat eigenaar weigert te verhuizen

Symptomen
Je krijgt gemakkelijk een botbreuk. Omdat het een ‘stille ziekte’ is kan het zo zijn dat je er opeens achterkomt dat je osteoporose hebt doordat je bij de arts belandt met een botbreuk door een ongelukje waarbij je normaal gesproken niets zou breken.
Je wordt minder lang. Wanneer je iets van je lengte kwijtraakt kan dit wijzen op een wervelfractuur. Dit kan geleidelijk gebeuren, zodat je het eerst eigenlijk helemaal niet door hebt.
Een gebukte houding. Wanneer de botten in je ruggenwervel zwakker worden kan het ervoor zorgen dat er een ronding in je ruggenwervel komt. Hierdoor kan je houding problematisch worden.
Plotselinge of intense rugpijn. Wanneer je opeens een intense rugpijn krijg die uit het niets lijkt te komen, en dus ook niet veroorzaakt wordt door een val of een andere voor de hand liggende oorzaak, dan kan dit wijzen op botontkalking.
Onregelmatige menstruatie. Voor vrouwen kan een onregelmatige menstruatie ook een teken zijn van osteoporose. Een onregelmatige cyclus kan namelijk duiden op een laag niveau van het hormoon oestrogeen, wat kan bijdragen aan botverlies.

Lees ook  Hond Luna 'redt flat' van brand in Zevenaar

Mama bevalt van haar baby, ziet de verbaasde blik op papa’s gezicht en schreeuwt: “Wat is er mis?”

Zielig! Paarden in de manege worden ernstig verwaarloosd