in

Doodrijdster was bevriend met slachtoffer: “Ik dacht écht dat ik enkel stoeprand had geraakt”

De vrouw die de 44-jarige Samira Chebbah zondag doodreed in De Panne (België) en vluchtmisdrijf pleegde, heeft zich gisterochtend aangegeven. Ze was bevriend met het slachtoffer.

Het gaat om een 32-jarige uitbaatster van een horecazaak in De Panne, een moeder van twee jonge kinderen. De vrouw beweert dat ze niet wist dat ze iemand overreden had. “Ik voelde wel dat ik iets geraakt had, maar dacht dat het de stoeprand was.”

“Alsjeblieft, geef jezelf aan. Onze twee kinderen zitten met zoveel vragen, waar alleen jij het antwoord op kan geven. We vragen dan ook: geef je aan, bezorg ons die antwoorden.” De familie van Samira Chebbah (44) richtte zich gisteren nog rechtstreeks tot haar doodrijder in onze krant. De vrouw was zondagochtend met haar bromfiets gevallen in het centrum van De Panne en werd daarna doodgereden door een voorbijrijdende auto. De bestuurder pleegde vluchtmisdrijf. Bijna 24 uur lang was er geen spoor van de dader, tot die zich gisterochtend in alle vroegte zelf kwam aangeven bij de politie.

Het gaat om Priscilla V., een vrouw van 32 uit De Panne. Een moeder van twee jonge kinderen die samen met haar man een gekende brasserie uitbaat op de Markt van De Panne. Zaterdagavond was de vrouw tot diep in de nacht uitgeweest. Ze had gedronken, maar reed toch nog met de auto naar huis. Op de terugweg had ze een bromfiets zien liggen, zo verklaarde ze gisteren aan de politie. Die lag in het midden van de Duinkerkelaan, op een paar kilometer van haar huis. Priscilla moest even de trambedding op om de bromfiets te ontwijken en tijdens het uitwijkmanoeuvre voelde ze dat ze iéts raakte. De borduur, dacht ze. Waarop ze doorreed zonder te stoppen of om te kijken.

Lees ook  „Mijn broer én ex pleegden zelfmoord”

Beginnen twijfelen
Toen ze enkele uren later op enkele nieuwssites zag dat er een dodelijke verkeersongeval gebeurd was, wist Priscilla V. meteen dat zij dié bromfiets zien liggen had. Maar ze was er nog steeds ten stelligste van overtuigd dat ze alleen de borduur geraakt had. “In de loop van de dag is ze beginnen te twijfelen”, zegt haar advocaat Philippe Versyp. “Na overleg met haar echtgenoot, moeder en broer besloot ze zich maandagochtend te melden bij de politie. In de volle overtuiging dat die haar zou geruststellen en zeggen dat ze niets met het ongeval te maken had. Toen tijdens het verhoor bleek dat zij wel degelijk de aanrijdster was, is Priscilla volledig gebroken. Ze is hevig beginnen te rillen. Een agent heeft haar een deken aangereikt, maar dat weigerde ze. ‘Dat verdien ik echt niet’, zei ze. Het besef dat ze niet over een borduur maar over een mens gereden is, is een gigantische schok voor haar.”

Open voor gesprek
Die schok is eens zo groot omdat Priscilla V. en slachtoffer Samira Chebbah elkaar kenden. De twee kwamen elkaar regelmatig tegen in het uitgaansleven en waren ook bevriend op Facebook. “Mijn cliënte wordt verteerd door spijt”, zegt haar advocaat. “Ze weet dat ze fout is geweest door niet te stoppen, ook al was ze ervan overtuigd dat ze alleen maar de stoeprand geraakt had. Ze wil haar spijt en medeleven graag overmaken aan de familie van Samira.”

Lees ook  Gebroken moeder houdt dode vroeggeboren baby 2 uur lang vast, smekend dat hij weer tot leven komt

De familie van Samira Chebbah zegt open te staan voor een gesprek met de aanrijdster. “We zijn opgelucht dat de vrouw zich gemeld heeft bij de politie”, zegt Frederic Leclercq, de ex-man van Samira. “Vooral voor onze twee kinderen is dat belangrijk. Mathilde en Maxim zitten met zoveel vragen. Vragen waarop zij een antwoord kan geven. Of Samira die vrouw goed kende, weet ik niet. Wij zijn al vijf jaar gescheiden en komen nog altijd goed overeen, maar ik weet niet met welke vrienden zij op stap ging.”

Momenteel wordt nog onderzocht of de verklaringen van Priscilla V. kloppen. Na haar verhoor trok de politie gisteren opnieuw naar de plaats van het ongeval, voor nieuwe opmetingen die getoetst zullen worden aan haar verklaringen. Daaruit moet blijken of het mogelijk is dat de vrouw niet wist dat ze iemand had aangereden. Wat wel vaststaat, is dat Samira al gevallen was nog voor ze overreden werd. Een bewoner van een aanpalend appartementsgebouw hoorde die valpartij en verklaarde dat de aanrijding pas enkele minuten daarna plaatsvond. Of de vrouw op dat moment nog leefde, is niet duidelijk. Priscilla V. is gisteren aangehouden door de onderzoeksrechter en overgebracht naar de gevangenis. Vrijdag beslist de raadkamer over haar verdere aanhouding.

Voetballers in de cel na recordvangst van 2,4 ton cocaïne in haven

Pasgeboren jongetje gevonden in zak