in

Drama na openingsfeest restaurant: vader (73) van eigenaar raakt besmet en overlijdt

De geruchtmakende heropening van een restaurant in het Duitse Leer, op nog geen uur rijden van Groningen, is nog tragischer afgelopen dan in eerste instantie het geval leek. De 73-jarige vader van de restauranthouder die tijdens de feestelijke bijeenkomst met het coronavirus besmet raakte, is inmiddels aan de gevolgen van de ziekte overleden. Een andere persoon ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis, melden diverse Duitse media.

Het heropeningsfeest van restaurant Alte Scheune (Oude Schuur) in deelstaat Nedersaksen resulteerde eind mei in een corona-uitbraak in de regio. Dat kwam de eigenaar op vernietigende kritiek te staan. De restauranthouder verklaarde dat hij alle veiligheidsmaatregelen had genomen die waren voorgeschreven. Toch raakten na het feest tientallen mensen besmet, onder wie de vader van de eigenaar.

Hij had een onderliggende ziekte en bezweek een paar weken later aan het virus. ,,Deze man is op de bewuste dag in het restaurant geweest en is daar vrijwel zeker besmet geraakt, ziek geworden en helaas overleden”, weet woordvoerder Annika Smit van de Landkreis, zoals een regionale bestuurseenheid in Duitsland wordt genoemd.

Boetes
Op dit moment zijn in Landkreis Leer nog zes personen besmet met het coronavirus, van wie drie de besmetting vrijwel zeker hebben opgelopen tijdens het openingsfeestje van het restaurant halverwege mei. Een persoon ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis. Of het daarbij gaat om een bezoeker van het restaurant is onbekend.

Na de bijeenkomst en de constatering van een aantal besmettingen moesten zeker 200 gasten in quarantaine. Het restaurant is gesloten. Het parket van Aurich, een stad in Nedersaksen, heeft de kwestie nog altijd in onderzoek. Zowel de eigenaar als gasten hangen fikse boetes boven het hoofd. Voor de bezoekers gaat het om bedragen tussen de 50 en 400 euro per overtreding en voor de restauranteigenaar om 1000 tot 10.000 euro, blijkt uit de corona-boetecatalogus van de deelstaat.

Lees ook  Gestoorde restaurantuitbaatster schreeuwt tegen peuter. Dan roept mama haar op Facebook tot de orde.

‘Dit was een evenement’
In het Noord-Duitse restaurant, waar doorgaans ook aardig wat Nederlanders naartoe gaan, was vermoedelijk sprake van verschillende inbreuken op de coronamaatregelen. Naast het feit dat er handen werden geschud en mensen werden omhelsd waren er volgens de Duitse autoriteiten ook meer mensen op de besloten avond dan de 36 waarvan aanvankelijk sprake was. ,,Wat we daar gezien hebben, was een evenement. Geen gewone avond in een restaurant”, zei de minister achteraf. Grote publieksevenementen blijven in Duitsland tot eind oktober verboden vanwege de coronacrisis.

De eigenaar omschreef de avond zelf als een soort proefavond, omdat het restaurant de volgende dag weer open zou gaan voor publiek. Met de zogenaamde ‘heropeningsparty’ werd echter vooral de afronding gevierd van de renovatie die een jaar in beslag had genomen. Al die tijd was de zaak dicht. De 36 genodigden waren mensen uit de omgeving van de eigenaar, onder wie leveranciers en vertegenwoordigers van bedrijven die het restaurant hadden gesteund.

Mondkapjes
De restauranteigenaar, een van de besmette personen, verklaarde aanvankelijk in de keuken te hebben gestaan als kok en zich later bij de gasten te hebben gevoegd om met hen te proosten op de heropening. Volgens hem werden de afstandsregel en hygiënevoorschriften in acht genomen. Het ging volgens hem niet om een besloten feest maar om een ‘normale’ opening, Het bedienend personeel zou mondkapjes hebben gedragen en de chef-kok zou slechts kort zijn ouders hebben omhelsd uit blijdschap over de heropening van de zaak.

Lees ook  Bruidegom kan zijn bruid niet aankijken. Toen ik zag waarom? Dit gaat de HELE wereld over!

Districtsbestuurder Mathias Groote verklaarde gisteren tegenover de Noord-Duitse publieke omroep NDR dat er aanwijzingen waren dat de restauranteigenaar geen mondkapje droeg, mensen bij elkaar aan tafel waren gaan zitten en dat er lichamelijk contact was.

Restaurants in de regio
Nedersaksen was een van de eerste deelstaten waar restaurants en cafés sinds 11 mei weer open mochten. In de dagen daarna deden bijna alle andere deelstaten hetzelfde. Een uitzondering vormt Beieren, waar tot nu toe enkel de terrassen en de zogenoemde biergartens (buitencafés) zijn opengegaan. Vanaf 25 mei zouden daar de cafés en restaurants volledig mogen heropenen.

Coronacijfers in Duitsland
In heel Duitsland zijn in de afgelopen 24 uur 30 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het Robert Koch Institut (RKI). Dat is meer dan in de voorgaande dagen, toen steeds minder dan tien doden werden geregistreerd.

Het aantal nieuwe besmettingen was met 345 iets lager dan de voorgaande dag toen 378 nieuwe infecties werden gemeld. Sinds het begin van de coronacrisis zijn tot dusver 186.184 mensen in het land besmet geraakt met het longvirus. Het Duitse dodental als gevolg van Covid-19 bedraagt volgens het RKI 8830.

In Duitsland corona-app gelanceerd
Ongeveer 173.600 mensen zijn volgens het RKI genezen van de infectie. Dat zijn er 500 meer dan een dag eerder. De Duitse regering heeft dinsdag de corona-app gelanceerd en verwacht dat deze door de bevolking breed zal worden gebruikt. De app waarschuwt deelnemers als ze langere tijd binnen twee meter in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Zij kunnen zich dan laten testen.

Zestien vrienden op stap om einde quarantaine te vieren: allemaal besmet

Maddie-verdachte had badpakjes in zijn camper