in

Drie redenen waarom je geen wattenstaafjes meer moet gebruiken

Gebruik je vaak wattenstaafjes? Lees dit dan even!

Je hebt vast ontelbare keren een wattenstaafje gebruikt op momenten dat je het gevoel had dat je oor vol zat met oorsmeer. Toch kun je de volgende keer beter even wachten voordat je een dergelijk stokje in je oren steekt. We geven je drie redenen waarom.

Natuurlijk is oorsmeer vervelend, maar een wattenstaafje is niet altijd het juiste redmiddel.

1. Oorsmeer heeft een functie
Oorsmeer mag dan misschien een beetje vies zijn, maar het heeft wel zeker een functie. Oorsmeer is een heel normaal en natuurlijk verschijnsel dat je oor beschermt tegen vuil, stofjes, bacteriën en vocht. Daarnaast zorgt het ervoor dat de dunne huid van de gehoorgang niet uitdroogt. Merk je dus op dat er oorsmeer in je oor zit, dan hoef je het in eerste instantie helemaal niet weg te halen. Wanneer het echter ouder wordt en droger en harder wordt, kan het vervelend aan gaan voelen. Ook kan er een prop ontstaan.

Lees ook  Chinese arts die waarschuwde voor corona bezwijkt aan virus

2. Wattenstaafjes gevaarlijk
Wanneer je een beetje oorsmeer in de oorschelp hebt zitten kun je dit prima verwijderen met een wattenstaafje. Heb je echter oorsmeer in de gehoorgang zitten, dus dieper in het oor, dan wordt het een ander verhaal. Ga je daar namelijk met een wattenstaafje in, dan bestaat de kans dat je de kwetsbare huid in de gehoorgang beschadigt. Daarnaast duw je met een wattenstaafje het oorsmeer eerder dieper in het oor, dan dat je het eruit haalt. Ook reinigt de binnenkant van het oor zichzelf, waardoor knoeien met een wattenstaafje niet nodig is.

Lees ook  Madonna deelt nieuwe na*ktfoto en pareert kritiek

3. Oorspray
Heb je toch een overmatige hoeveelheid oorsmeer in je oor zitten, dan kun je het beste aan de slag gaan met oorspray. Oorspray verzacht het oorsmeer er zorgt ervoor dat het oor de troep zelf uit je oor kan werken. Daarnaast kun je met een oorspray de dunne huid in je gehoorgang niet beschadigen. Ook kan er met een oorspray geen oorsmeerprop ontstaan, wat wel het geval is wanner je telkens met een staafje in je oor duwt.

Het is nog niet gedaan met de hitte: tweede hittegolf in aantocht

Hond overlijd na uur in hete kofferbak