in

Baby dood door dronken arts na fataal verlopen keizersnede

Een Belgische medisch specialiste staat in Frankrijk voor de rechter vanwege een fout die ze in dronken toestand maakte bij het uitvoeren van een keizersnede. Die liep fataal af voor een 28-jarige vrouw die aan het bevallen was.

Media in Frankrijk en België schrijven over deze heftige rechtszaak. De nu 51-jarige verdachte was zes jaar geleden aan het werk als anesthesist, toen Xynthia Hawke hoogzwanger op de kraamafdeling van het Franse ziekenhuis terechtkwam. Getuigen verklaarden later dat ze een sterke alcohollucht roken bij de arts.

De 28-jarige vrouw moest een keizersnede ondergaan en zou onder narcose worden gebracht. Hiervoor moest ze worden geïntubeerd.

Lees ook  Vermiste vrouw (29) overleden aangetroffen

Daar ging het mis: het beademingsbuisje werd niet aangebracht in de luchtpijp, maar in de slokdarm.

Hawke werd wakker tijdens de operatie, die normaal gesproken onder volledige verdoving wordt uitgevoerd.

Door het zuurstoftekort in haar lichaam overleed ze enkele dagen later aan een hartstilstand. Haar baby overleefde.

De 51-jarige medisch specialiste heeft tegenover de rechter toegegeven dat ze een alcoholverslaving heeft. “Dat was onverenigbaar met mijn baan. Ik zal mijn hele leven lang spijt hebben.”

De politie constateerde dat de vrouw 2,4 promille alcohol in het bloed had, wat overeenkomt met minimaal zeven glazen alcohol.

Lees ook  Politie vindt 400 duizend euro na klacht over stankoverlast

Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat ze pas twee weken in het ziekenhuis werkzaam was. Ze was haar werkdag ’s ochtends met wodka begonnen, zoals ze al tien jaar lang elke dag deed. Ook had ze rosé gedronken.

Schuld geven
In eerste instantie beweerde ze dat ze niet dronken was en gaf ze het operatieteam de schuld. Ook zei ze dat het beademingsapparaat defect was.

Morgen doet de rechtbank in het Franse Pau uitspraak. De vrouw hangt drie jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Slaag jij er wel in om dit wiskundige raadseltje op te lossen? Goed kijken is het halve werk!

Nathalie (32) schreeuwt het uit van de pijn, maar door corona gaat haar operatie niet door