in

Duizenden demonstranten tegen politiegeweld: Dam in Amsterdam bomvol

In Amsterdam wordt vanaf 17.00 uur vanmiddag gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd (46) in Minneapolis.

Op beelden is te zien hoe de hele Dam in het centrum van de hoofdstad bomvol staat met duizenden mensen.

De sfeer is goed, maar op Twitter vragen vele mensen zich af of een dergelijke massale bijeenkomst in deze tijden wel zo’n goed idee is.

Ook Kamerleden reageren verontwaardigd. Burgemeester Halsema ziet echter geen reden om in te grijpen. ,,De vrijheid van demonstratie is een groot goed in Amsterdam’’, zo laat haar woordvoerder weten.

De meeste demonstranten dragen mondkapjes, zoals ze door de organisatie was gevraagd. Sommigen houden protestborden in de lucht.

Ze strijden tegen politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU en willen hun solidariteit tonen met de demonstranten in Amerika.

Op foto’s van het plein in Amsterdam zijn duizenden demonstranten te zien. Dat meldt ook een verslaggever van NPO Radio 1: ,,De hele Dam staat vol.’’

Niet alleen op het centrale plein, ook in de straten eromheen staan en lopen demonstranten. Er zouden zo’n vijfduizend demonstranten aanwezig zijn.

De demonstratie in Nederland is een initiatief van het collectief Kick Out Zwarte Piet, in samenwerking met Black Queer & Trans Resistance NL.

Volgens de organisatoren doet de dood van Floyd ‘denken aan soortgelijke gebeurtenissen op eigen bodem, zoals #MitchHenriquez die vijf jaar geleden werd verstikt door agenten tijdens zijn arrestatie in Den Haag’.

Afstand houden
De organisatie loopt rond met bordjes met instructies voor de anderhalve meter afstand, maar dat wordt nauwelijks opgevolgd.

Ook staan er kruisen op de straat waarop mensen zouden moeten staan, maar het blijkt vanwege de drukte niet mogelijk. Op de Dam zijn ook agenten aanwezig, zo is te zien op beelden.

Eerder was al aangegeven dat zij niet zullen handhaven op de afstandsregel. Een woordvoerder van de politie zei dat de betoging vooralsnog vreedzaam verloopt.

De gemeente en organisatie verwachtten aanvankelijk zo’n twee à driehonderd mensen. Ook de Damstraat staat vast, de trams worden inmiddels omgeleid.

Lees ook  Oude dame leeft in auto voor haar huis. Dan beseffen de buren waarom ze weigert naar binnen te gaan.

,,Ik sta hier niet om jullie te feliciteren dat het in Nederland beter gaat dan in de VS’’, zegt spreker Jennifer Tosch, oprichter van Black Heritage Tours in Amsterdam.

,,Het gaat niet alleen om het vermoorden van mensen in de VS, maar om witte suprematie in de hele wereld.”

Zorgen
Op Twitter zijn #Amsterdam en #BlackLivesMatter inmiddels trending topic op Twitter. Veel Twitteraars maken zich bij het zien van de beelden en het grote aantal demonstranten zorgen: de onderlinge afstand tussen de mensen op de Dam is zo klein, dat het vragen is om nieuwe coronabesmettingen.

Zo ook CDA-Kamerlid Chris van Dam. ‘Zo veel mensen zo dicht bij elkaar: dat moet je nu absoluut niet willen. Demonstreren is een belangrijk grondrecht, maar houd je verstand erbij’, twittert hij.

Maurice van den Bosch, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Amsterdamse OLVG, twittert een foto van de demonstratie naast die van een arts op de intensive care.

‘Dag en nacht hebben de zorgmedewerkers zich door het stof gewerkt. We weten dat bijeenkomsten van grote groepen, zonder respect voor social distancing, het risico zijn voor verspreiding van COVID19′, schrijft Van den Bosch.

PVV-leider Geert Wilders twittert op zijn beurt:’ Ben je horecaondernemer dan moet je met een meetlat 1.5 meter afstand tussen de tafeltjes op de terrassen realiseren op straffe van €4000 boete maar ben een je linkse demonstrant dan geldt de anderhalve meter ineens niet meer.’

Halsema
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema laat tegenover Het Parool van zich horen via een woordvoerder.

Ondanks de grote menigte op de Dam is de gemeente niet van plan om in te grijpen om de anderhalve meter afstand tussen mensen te waarborgen.

Volgens de woordvoerder is de organisatie van de demonstratie verantwoordelijk voor het waarborgen van de afstand.

,,Deelnemers hebben ook eigen verantwoordelijkheid’’, zegt de woordvoerder. ,,Ook de politie is op de achtergrond aanwezig en spreekt mensen aan op de corona-regels.”

Lees ook  Vader mishandelt verkeerde man voor stalking van zijn dochter

De houding van de gemeente is opvallend omdat de afgelopen weken meerdere keren is ingegrepen in parken en op openbare plekken om grote groepen mensen uit elkaar te drijven.

,,Er is hier geen reden om de demonstratie te beëindigen. De vrijheid van demonstratie is een groot goed in Amsterdam.”

Berlijn en Londen
De dood van de Amerikaan Floyd heeft ook in andere buitenlandse steden buiten de VS tot protesten geleid.

In Berlijn kwamen volgens de politie gisteren circa 1500 mensen bijeen om tegen Amerikaans politiegeweld te demonstreren.

In de Duitse hoofdstad was er een dag eerder ook al een demonstratie voor de Amerikaanse ambassade, in München een kleine betoging zondag voor het consulaat.

In Londen hebben betogers volgens de BBC de grootste betoging sinds de invoering van de lockdown vanwege het coronavirus gehouden op Trafalgar Square.

Ze blokkeerden de weg naar de Amerikaanse ambassade. Er zijn enkele aanhoudingen verricht. In Toronto hebben volgens de deelnemers zeker 4000 mensen in optocht tegen het politieoptreden in het buurland betoogd.

Rellen in VS
De dood van Floyd, na een chaotische en uiterst hardhandige arrestatie door vier agenten in Minneapolis, heeft in de VS tot enorme protesten, plunderingen en brandstichtingen geleid.

Er zijn sinds woensdag naar schatting wel 4000 relschoppers of betogers gearresteerd. In meer dan twintig staten is de Nationale Garde te hulp geroepen om het geweld de kop in te drukken. Vlakbij het Witte Huis in Washington is op meerdere plaatsen brand gesticht.

Er komen jaarlijks in de VS circa duizend mensen om het leven door politiegeweld (cijfers uit 2018). Tussen de vijftig en zestig agenten worden tijdens hun werk gedood door criminelen of verdachten.

Het aandeel van Afro-Amerikanen in de misdaad is gezien de omvang van de bevolkingsgroep erg hoog, zowel in het aantal daders als slachtoffers.

In 2018 was bijna een kwart van de mensen die de politie doodschoot Afro-Amerikaans. De circa 40 miljoen Afro-Amerikanen staan voor bijna 13 procent van de bevolking.

13-jarige zoon van beruchte Limburgse familie na 42 dagen ontvoering vrijgelaten: “Plots kwam hij thuis aangewandeld”

Fietser (63) overleden bij ongeval in Rotterdam-Zuid, automobilist (18) rijdt door met ‘ballonnetje aan zijn lippen’