in

Duizenden negeren deze symptomen van hoge bloeddruk. Alarmerende waarschuwingssignalen die je nooit naast je mag neerleggen.

Heel wat mensen lijden aan een hoge bloeddruk zonder het te weten. Het grootste probleem is dat ze geen duidelijke symptomen vertonen, maar dat het toch fatale gevolgen kan hebben. Je bloeddruk regelmatig meten en geïnformeerd zijn over hoge bloeddruk is daarom cruciaal. We hopen dat dit artikel veelvuldig gedeeld wordt, zodat het zoveel mogelijk mensen zou kunnen bereiken.

Waarom heb je een hoge bloeddruk?

De precieze reden waarom sommige mensen een hoge bloeddruk hebben, is niet altijd even duidelijk te bepalen.

Er zijn tal van factoren die ertoe bijdragen, zoals zwaarlijvigheid of stress, slechte eetgewoontes, en roken en buitensporig drinken. Een andere eenvoudige reden kan zijn dat je simpelweg niet genoeg beweegt.

Is een hoge bloeddruk erfelijk? Eigenlijk wel. Genen spelen wel degelijk een rol. Als je ouders of grootouders een hoge bloeddruk hadden, is de kans groot dat je er meer vatbaar voor bent. Dat wordt nog versterkt wanneer je er een ongezonde levensstijl op nahoudt, dus zijn er dingen die je kunt doen om het risico te beperken.

Wat gebeurt er met je lichaam?

Wanneer je bloeddruk hoog is, wordt je hart gedwongen om harder te werken en de buitensporige druk op de bloedvaten veroorzaakt schade aan de wanden.

Met de tijd wordt je hart dikker en stijver omdat het overwerkt is. Je hele lichaam kan aangetast worden door een hoge bloeddruk, omdat ook andere lichaamsdelen het zwaarder te verduren krijgen – zeker wanneer het lichaam zich probeert te verdedigen tegen ziektes of infecties.

Tekenen van mogelijke hypertensie

Er zijn geen sluitende symptomen voor een hoge bloeddruk. Wel zijn er dingen die wijzen op hypertensie. Soms zullen dokters en andere medische professionals deze signalen negeren, maar er zijn er enkele waar je erg voorzichtig mee moet zijn.

Lees ook  Mama’s ENORME buik zit vol blauwe plekken. Zie hoe haar echografie de verbluffende waarheid onthult…

1 – Bloedneuzen

Bloedneuzen zijn op zich niet meteen gevaarlijk. Sommige mensen hebben het vaker dan anderen.

De neus bevat kleine bloedvaatjes die snel kunnen bloeden. Bloedneuzen komen het vaakst voor naar aanleiding van verkoudheden of kleinere irritaties.

Soms kunnen bloedneuzen echter wijzen op een hoge bloeddruk. Als je bloeddruk hoger is dan 180 over 110 moet je vijf minuten rusten. Als de bloeddruk daarna nog altijd zo hoog is, moet je medische hulp zoeken.

2 – Chronische vermoeidheid

Een hoge bloeddruk kan zichzelf manifesteren in milde symptomen als hoofdpijn en vermoeidheid. Als je je soms onverklaarbaar moe en onwel voelt, zou je een dokter moeten consulteren – het kan een symptoom zijn van een hoge bloeddruk.

3 – Hoofdpijnen

Mensen met een hoge bloeddruk kunnen vaker hoofdpijn hebben. Het wordt omschreven als een eerder lichte pijn, niet voldoende om in je bed te blijven. Hoofdpijnen zijn doorgaans niet gevaarlijk. Als je ze echter regelmatig ervaart, doe je er goed aan om een dokter te raadplegen.

4 – Gewichtstoename

Niet zozeer een symptoom maar eerder een oorzaak. Zwaarlijvigheid kan wel degelijk een invloed hebben op je bloeddruk.

Een persoon met extra gewicht doet minder fysieke activiteit, wat kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. Niet actief genoeg zijn, kan ook leiden tot diabetes, wat een invloed heeft op de bloedvaten en tot nog meer problemen kan leiden.

5 – Kortademigheid

Extreme vermoeidheid, kortademigheid en hoofdpijnen kunnen allen symptomen zijn van een hoge bloeddruk. Als je kortademig bent – en je meet een hoge bloeddruk – zou je meteen medische hulp moeten zoeken.

Lees ook  Danny Froger en vriendin Dominique in verwachting van eerste kindje

6 – Zwaar snurken

Verschillende studies toonden een verband aan tussen hoge bloeddruk en slaapapneu – waarbij je ademhaling tijdens de slaap wordt onderbroken. Slaapapneu wordt gekenmerkt door zwaar snurken.

Als je overdag vermoeid bent en je verneemt van je naasten dat je zwaar snurkt, is het belangrijk om je bloeddruk te meten.

7 – Bloed in het oog

Wondjes aan de bloedvaatjes in het netvlies komen vaak voor bij mensen met diabetes of een hoge bloeddruk. Een bloedklonter in je oog kan een ernstig waarschuwingssignaal zijn dat je bloeddruk te hoog is.

8 – Duizeligheid

Duizeligheid of een licht hoofd kunnen signalen zijn van een te hoge bloeddruk. Als je je plotseling duizelig voelt na het opstaan, dan is het wellicht niet zo gevaarlijk. Dat overkomt ons allemaal wel eens.

Als de duizeligheid echter geen verklaring heeft en zich willekeurig voordoet, raadpleeg dan zo snel mogelijk een dokter.

9 – Oorsuizen

Oorsuizen kunnen klinken als een eentonige toon, of als een tsjirpend geluid. Volgens sommige bronnen kan oorsuizen wijzen op hypertensie.

Hoge bloeddruk bestrijden met je dieet

Tot dusver is er nog geen sluitend bewijs dat een bepaald dieet of bepaald voedingsmiddel je bloeddruk zou verlagen. Een vaak gehoorde theorie is dat een verhoogde consumptie van groten en fruit het laag kunnen helpen houden. Op een evenwichtige manier fruit, groenten, noten en vis eten, is op lange termijn nooit slecht.

Deze voedingsmiddelen kunnen niet alleen het risico op een hoge bloeddruk verminderen, maar ook bijdragen aan de preventie van hart- en vaatziektes.

Denk eraan dat een hoge bloeddruk eigenlijk een sluipende ziekte is. Je kent wellicht iemand die eraan lijdt maar het zelf niet beseft.

Jaco verliest zijn twee benen, delen van zijn gezicht en vijf vingers nadat hij met zijn hond gespeeld had.

Ik vond het niet erg dat hij bij ons in bed kwam want ik zocht er verder niks achter…