in

Eddie van Halen (65) overleden: ‘Hij was de held van een generatie’

Gitarist Eddie van Halen en medeoprichter van de hardrockband Van Halen is op 65-jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis in Santa Monica in Californië. Dat meldt zijn zoon op Instagram.

Eddie overleed in het bijzijn van zijn vrouw Janie, zoon Wolfgang en broer Alex aan de gevolgen van keelkanker. Van Halen was al geruime tijd ziek. Zijn gezondheid was de afgelopen dagen ver achteruit gegaan. Artsen ontdekten dat de kanker was uitgezaaid naar andere organen, waaronder zijn hersenen.

De afgelopen jaren vloog hij regelmatig tussen de Verenigde Staten en Duitsland heen en weer voor behandelingen. Zijn zoon Wolfgang schrijft in een emotionele post op Instagram dat Edward Lodewijk Van Halen de beste vader was die hij zich maar kon wensen: ,,Ik denk niet dat ik dit verlies ooit te boven kom.”

Meest succesvolle Nederlandse muzikant
Eddie van Halen was een van de meest succesvolle Nederlandse muzikanten ooit. Hij werd in 1955 geboren in Amsterdam en bracht de eerste jaren van zijn jeugd door in Nijmegen. Op 7-jarige leeftijd verhuisde hij met zijn familie naar de Verenigde Staten, waar hij in 1972 samen met zijn broer Alex de hardrockband Mammoth oprichtte. Die naam werd later veranderd naar Van Halen. David Lee Roth, van wie ze in eerste instantie hun geluidssystemen huurden, werd als zanger bij de band betrokken.

In 1978 brachten ze hun debuutalbum uit met behulp van KISS-bandlid Gene Simons. Dat album werd meteen hun grote doorbraak, waardoor ze tot de meest populaire rockbands van de jaren ‘80 hoorden. Bij het grote publiek werd Eddie Van Halen vooral bekend door hits als Jump, Why can’t this be love en zijn legendarische gitaarsolo in Michael Jacksons Beat it. De samenstelling van de groep veranderde enkele keren, maar Eddie en zijn broer Alex bleven altijd deel uitmaken van de band.

Lees ook  9 makkelijke manieren om op een natuurlijke wijze geen scheten meer te laten

‘Wat een aderlating dit verlies’
Popjournalist Jean Paul Heck, hoofdredacteur van muziektijdschrift SoundZ, schrikt zich helemaal rot als deze site hem confronteert met het nieuws. ,,Wat?! Dit meen je niet. Eddie… Ik had de afgelopen maanden nog contact met zijn vrouw. Ik wilde hem dolgraag nog eens spreken, maar ik hoor al dat het slechter met hem ging. Wat een aderlating dit verlies, niet normaal.”

Volgens Heck verliest de wereld aan Van Halen een van de invloedrijkste elektrische gitaristen ooit. ,,Wat Eddie op zijn debuutalbum in de jaren zeventig deed, was echt ongehoord. Zoiets had nog nooit iemand gedaan. Die ongelooflijk vernieuwende sound, dat tappen waarmee hij zich van iedere gitarist onderscheidde. Het was revolutionair. Zonder Eddie geen Steve Vai of Joe Satriani.”

De speciale gitaartechniek two-hand tapping toonde Eddie in het bijzonder in het instrumentale rocknummer Eruption. In 2012 werd Eddie door de lezers van het tijdschrift Guitar World uitgeroepen tot de beste gitarist aller tijden.

Lees ook  Baby dood door dronken arts na fataal verlopen keizersnede

Als laatste gesproken
Door zijn ziekte deed Van Halen al vele jaren geen interviews meer. Heck is ervan overtuigd dat hij als laatste Nederlandse journalist hem gesproken heeft. ,,Dat was in Chicago in 2004. Ik vergeet dat nooit meer. Je kon toen al zien dat het slecht met hem ging. God, wat zag die man er slecht uit. Hij leek wel een zwerver! Maar prachtig dat het gesprek was. Echt een muzikant in hart en nieren.”

In de jaren 80 heeft Heck zijn grote held verschillende keren op het podium gezien. ,,Iedere keer stond ik vooraan, soms op een paar meter afstand. Ik had werkelijk nog nooit zoiets gezien. Eddie perste de ene na de andere ongelooflijke solo uit zijn gitaar, zonder maar één keer naar zijn snaren te kijken. Zijn verlies is voor mij persoonlijk net zo erg als David Bowie en Freddie Mercury. Eddie was de held van mijn generatie.”

Zeldzaam interview
Na het vertrek van David Lee Roth trad Van Halen in wisselende samenstelling op. In 2006 haalde Eddie zijn vijftienjarige zoon Wolfgang bij de band. In een zeldzaam interview met Esquire zei Eddie dat hij – net als de rest van de familie – nooit ervan had gedroomd om een ster te worden.

Alarm over spreiden patiënten: ‘We kunnen het werk niet meer aan’

Vermist meisje (16) met baby weer terecht